Nieuws


Onderzoek naar noodzaak en invulling nieuw stadskantoor

Wethouder Koning trekt voorstel ontwikkeling Tase-terrein in

Alle raadsfracties hebben grote moeite met de stedenbouwkundige visie voor het vroegere Tase-terrein aan de Julianaweg in Volendam, bleek afgelopen donderdag. Waar iedereen het gebied ziet als een uitgelezen kans voor woningbouw, bestaan grote vraagtekens over een stadskantoor op die locatie. Uiteindelijk gaf wethouder Koning aan de visie in te trekken en met verder onderzoek te komen naar de benodigde huisvesting voor de ambtelijke medewerkers en het bestuur.

Lees verder


Hoe kun je besparen op de zorgverzekering?

Hoe kun je besparen op de zorgverzekering?

Net als veel andere Nederlanders heb jij waarschijnlijk ook te horen gekregen dat jouw zorgpremie in 2021 stijgt. Dit betekent dat je meer gaat betalen voor zorg. Vind je dat de premie voor 2021 te hoog is? Denk dan niet dat je deze prijsstijging maar moet slikken. Nee, want je kunt namelijk betrekkelijk eenvoudig besparen op jouw zorgverzekering. Probleem is alleen dat veel Nederlanders niet precies weten hoe zij dit doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst hoe je kunt besparen op de zorgverzekering.

Lees verder


Inpaktips voor kerst relatiegeschenken

Inpaktips voor kerst relatiegeschenken

Wie denkt er bij Kerst nou niet meteen aan de kerstman en zijn cadeaus? Met de komst van Kerst worden er weer vele kerstpakketten en cadeautjes ingepakt. Dit is voor veel bedrijven ook een moment om hun personeel een teken te geven van tevredenheid of een goede klant waardering te geven. Wil jij een cadeau weggeven in de stijl van je bedrijf? Een aantal leuke tips lees je in dit artikel.

Lees verder


Merel Conijn zet stijgende lijn door op NK Allround

Merel Conijn zet stijgende lijn door op NK Allround

Merel Conijn reed op het NK Allround schaatsen een uitstekende race op de 1500m en verpulverde haar PR met bijna 4 seconden. Na eerder op het NK afstanden ook al haar PR’s op de 3 en 5 km met resp. 9 en 22 seconden vermorzeld te hebben  liet de 19 jarige juniore haar enorme progressie die ze doormaakt, ook nu weer  zien.

Lees verder


Donor zijn of donor worden – Voor hulp en informatie naar de Bibliotheek

Donor zijn of donor worden – Voor hulp en informatie naar de Bibliotheek

Op 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Alle mensen van 18 jaar en ouder die ingeschreven zijn in een Nederlandse gemeente komen dan in het Donorregister. Je kunt zelf aangeven of je wel of geen donor wilt worden. De nieuwe donorregistratie brengt veel vragen met zich mee en de Bibliotheek wil graag helpen. Voor iedereen die meer wil weten over hoe je in het Donorregister komt en hoe je tot een goede keuze kunt komen heeft de Bibliotheek een spreekuur en informatiebijeenkomsten. De Bibliotheek heeft handige informatie op de website over het nieuwe donorregister en er zijn ook informatiefolders in verschillende talen te verkrijgen in de Bibliotheek.
Voorlichtingsbijeenkomst in bibliotheken

Lees verder


Triade Dagen 2020 gaan ondanks corona veilig door!

 Triade Dagen 2020 gaan ondanks corona veilig door!

Kennismaken met technisch onderwijs tijdens de Triade Dagen 2020

Het heeft er even om gespannen. Konden de Triade Dagen doorgaan of niet dit jaar? Uiteindelijk is besloten om de leerlingen van groep 8 van vele basisscholen toch op SG De Triade te ontvangen. Interim-directeur Jeanine van Schendel: “We zijn blij dat we, rekening houdend met de coronaregels, deze populaire dagen toch door hebben kunnen laten gaan. Het is dé manier om kennis te maken met ons technische onderwijs: door het zelf te doen en ervaren.”

Lees verder


Edam-Volendam produceert te veel afval

Vergeleken met andere gemeenten levert Edam-Volendam nog steeds veel te veel afval. In de gemeenteraad wordt nagedacht hoe dat verminderd kan worden. Een prijsvraag was een van de opties.

Lees verder


Drinkwatertappunten en openbaar toilet

Lijst Kras heeft samen met het CDA en de VVD in een motie voorgesteld om op diverse locaties in de gemeente (gratis) drinkwatertappunten te plaatsen. Een fenomeen dat in andere gemeenten al gemeengoed is. Ook zou er in Volendam een urinoir moeten komen.

Lees verder


Aflevering boek zonder contante betaling

Aflevering boek zonder contante betaling

(Volendams) Museumjaarboek 2020 is uit

In het nieuwe museumjaarboek en de nieuwe Premiefoto wordt uitgebreid aandacht besteed aan ’75 jaar Vrijheid’ en een uitgebreid jaarverslag van de activiteiten die in 2019 hebben plaatsgevonden in het Volendams Museum. Verschillende anekdotes uit de oorlogsjaren in Volendam over o.a. Thames Kwakman (Mop) en Jan Plat (van Pokkie) worden beschreven. De geschiedenis en de bouw (door vrijwilligers in eigen beheer) van het Volendams Museum worden vastgelegd.

Lees verder


RTV L.O.V.E. zoekt sportpresentator

RTV L.O.V.E. doet van veel thuiswedstrijden van diverse sportverenigingen in onze gemeente wekelijks live verslag. Zo zijn er op vrijdagavond onder andere verslagen te horen van FC Volendam en ZVV.

Lees verder


Artiesten treden op voor Huis aan het Water

Iets over hebben voor een ander en meer om elkaar geven. Dat is de gedachte achter Giving Tuesday, een wereldwijde dag om goed te doen. Ook Huis aan het Water grijpt deze dag aan om het werk van het (na)zorgcentrum bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen èn om geld in te zamelen om al het goede werk te kunnen blijven bekostigen. Op dinsdag 1 december staat er een grootse benefietavond gepland. Een avond vol optredens van diverse artiesten, gepresenteerd door niemand minder dan Kees Tol. Kaarten voor de benefietavond zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Lees verder


Winnaar schrijfwedstrijd Schooltje Dik Trom

Winnaar schrijfwedstrijd Schooltje Dik Trom

Recent  is in het Schooltje van Dik Trom de winnaar van de schrijfwedstrijd bekend gemaakt. Vanwege Corona moest dat helaas in klein gezelschap gebeuren, maar de spanning onder de vijf genomineerden was er niet minder om.

Lees verder


Jongerenwerk zoekt alternatieve hangplek

“Overlast de Singel loopt uit de hand”

Omwonenden van buurthuis de Singel in Edam zijn overlast van rondhangende jongeren spuugzat. De situatie wordt langzaamaan onhoudbaar meent een naaste bewoner die bang is dat vroeg of laat het centrum in vlammen op zal gaan.

Wim Coljee heeft vanuit zijn zijraam al decennialang uitzicht op het voormalige jongerencentrum. Door de jaren heen reageerde hij meermaals op vandalisme en verloedering, maar zoals het er de laatste maanden aan toegaat heeft hij nog niet eerder meegemaakt

Lees verder


Edamse komt met kinderboek

Edamse komt met kinderboek

In boekhandel het Pakhuis ligt vanaf nu een leuk nieuw kinderboek. ´Koos zoekt een huis´ met Sarina Reilingh, voormalig stadsgenote die het leuke boek heeft geïllustreerd.

Lees verder


Problematiek tijdelijke huisvesting Edamse Brandweer

De twee opties voor tijdelijke huisvesting van de Edamse Brandweer beoordeel ik als volgt. De optie om de tijdelijke kazerne nabij de Grote Kerk te realiseren acht ik uit het oogpunt van het historische en vrijwel niet aangetaste uitzicht vanuit het noorden op Edam, een zeer onverstandig plan.

Daarnaast wordt dit parkeerterreintje intensief  gebruikt door buspassagiers alsmede door bezoekers  van de kerkdiensten en begrafenissen. Zoals het nu wordt gebruikt ligt het er verantwoord bij.

Lees verder


Klein positief resultaat Edam-Volendam

De gemeente Edam-Volendam sluit het boekjaar af met een klein positief saldo van een ton. Een klein bedrag op een begroting van 95 miljoen.

Er zat dan ook weinig tot geen rek in, legde wethouder Schütt uit tijdens de jaarlijkse Begrotingsraad. Hij was dan ook kritisch op diverse moties die de gemeente extra geld zouden kosten.

Lees verder


Steun voor motie GroenLinks over autodelen D. Steurhof

In de Donata Steurhof in Volendam is de parkeerdruk enorm groot. Tijdens de Begrotingsraad van 5 november kreeg een motie van GroenLinks voldoende steun, waardoor er onderzoek wordt ingesteld naar de komst van twee deelauto’s.

Lees verder


Daffee; cafeïnevrije koffie uit Oosthuizen

Daffee; cafeïnevrije koffie uit Oosthuizen

Het lijkt een modern sprookje, want de situatie van de Syrische Rahaf Allymoni (27) en Tamim Kbahr (30) was compleet uitzichtloos.  Zij studeerde Economie in Syrië, hij zocht werk in Turkije. Ze leerde elkaar online kennen en hadden drie jaar lang een virtuele relatie. Na omzwervingen vonden zij in het asielzoekerscentrum in Ter Apel onderdak en eind maart 2019 konden ze elkaar voor het eerst vasthouden. Nu hebben ze in Oosthuizen hun eigen bedrijf met het maken van koffie uit dadelzaad. Een verhaal over moed, doorzetten en innovatie.

Lees verder


Nooit uitgegeven fotoboek Ed van der Elsken ontdekt in nalatenschap

Nooit uitgegeven fotoboek Ed van der Elsken ontdekt in nalatenschap

Het Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum hebben een ontwerp voor een nooit uitgegeven fotoboek ontdekt in de nalatenschap van Ed van der Elsken, de wereldberoemde fotograaf die tot zijn dood in 1990 aan de IJsselmeerdijk net even buiten Edam woonde. Eind 2019 verwierven beide musea de nalatenschap van de bekende Nederlandse fotograaf. Onder de vele verrassingen en vergeten foto’s was ook het ontwerp voor het fotoboek feest, dat Van der Elsken tussen 1950-1960 maakte.

Lees verder


Digitale jaarvergadering IJsvereniging Edam

Op vrijdag 27 november 2020 organiseert IJsvereniging Edam een digitale jaarvergadering voor al haar leden. Omdat fysiek samenkomen in deze tijd niet mogelijk is zal de jaarvergadering dit jaar online plaatsvinden. De aanvang is 20:00 uur en leden kunnen zich voor deelname aanmelden via www.ijsverenigingedam.nl/jaarvergadering.

Lees verder


Sinterklaas op L.O.V.E. tv

Ook bij de L.O.V.E. was men bezorgd of Sinterklaas dit jaar wel naar onze gemeente kon komen. Bellen is gelukkig niet verboden binnen de huidige coronamaatregelen, dus werd contact gezocht.

Lees verder


Mijn stad/mijn dorp

Mijn stad/mijn dorp

HOBREDE Bert (61) woont ruim twaalf jaar in Hobrede, het kleinste dorpje van de gemeente Edam-Volendam. Hij woont hier samen met zijn vrouw Gery, vijf kippen en een hond. Bert is zelfstandig boekhouder en hobby muzikant

Ik voel me hier thuis
Ik voel me hier thuis omdat ik van oorsprong ook ben opgegroeid in een buurtschap. Ik kom zelf uit Overleek. Zoals ik hier in Hobrede woon doet dat mij erg aan mijn jeugd denken. Het is de rust, het veenweidelandschap, de koeien, de geuren, de saamhorigheid, het kneuterige van een klein dorpje dat mij bekoort.

Lees verder


Verdwijnen noodwinkel is startschot nieuwe invulling Tase-terrein

Verdwijnen noodwinkel is startschot nieuwe invulling Tase-terrein

Nu Dirk van den Broek op de oude locatie in Volendam weer een nieuwe winkel heeft geopend, is direct begonnen met het verwijderen van de noodwinkel aan de Julianaweg. De gemeenteraad staat voor belangrijke beslissingen over dit gebied nu het gemeentebestuur vol inzet op een nieuw stadskantoor op deze locatie.

Lees verder


Horeca Edam-Volendam verder geholpen

Horeca Edam-Volendam verder geholpen

Extra terrasruimte blijft ook na februari mogelijk; VVD wil mooie houten gevelterrassen in de winter mogelijk maken

De Corona-pandemie trekt een zware wissel op heel Nederland.  Voor niemand zijn beperkende maatregelen leuk. Bedrijven moeten er alles aan doen om het hoofd boven water te houden. Eerder dit jaar diende de VVD (ondersteund door Lijst Kras) in de gemeenteraad de bekende motie in over uitbreiding van terrasruimte. Dat hebben burgemeester & wethouders snel opgepakt. Complimenten daarvoor zijn op z’n plaats.

Lees verder


Kindervoorstelling Koekla

De eerder aangekondigde voorstelling ‘Kabouter Thijm’ van poppentheater Koekla in de Singel is uitgesteld.

Lees verder


Griepprik was juist zo gepiept!

In de vorige editie van de Stadskrant reageerde Peter Bakker op de manier waarop de griepprik dit jaar was georganiseerd. Hij keerde om. Een plaatsgenote had een andere ervaring.

“Beste Peter, omdat jij omgekeerd bent bij de rij voor de griepprik, meld ik je hierbij hoe het mij vergaan is.

Lees verder


Afnemers Museumjaarboek 2020 met Premiefoto

Afnemers Museumjaarboek 2020 met Premiefoto betalen via  bankrekening van Vrienden van het Volendams Museum

Gedwongen door de coronacrisis zijn de nieuwe Museumjaarboeken 2020 met Premiefoto de afgelopen week door vrijwilligers bij de ingeschreven afnemers en begunstigers rondgebracht via de brievenbus. Een woord van dank aan deze medewerkers die dit werk nu alweer 45 jaar belangeloos verrichten.
Als een uiting van waardering voor het vele voorbereidende werk ten aanzien van de herdenking ’75 jaar Vrijheid’ zou het eerste exemplaar aan burgemeester Lieke Sievers  uitgereikt. Helaas kwam het coronavirus het feest tot in de perfectie bedreven.

Lees verder


Quizen, eten en drinken via de Harmonie

De Harmonie komt met borrelplank en bierpakket tijdens de online quiz en voor de herfstavonden. De online quiz, die gestreamd wordt vanuit het café is een groot succes en wordt om de veertien dagen gehouden.

Lees verder


Stichting Vrienden van de Meermin opgeheven

Stichting Vrienden van de Meermin opgeheven

Afscheid met cadeaus voor bewoners en live-muziek

Terwijl de laatste bewoners pas medio volgend jaar verhuizen, heeft het bestuur van ‘Vrienden van de Meermin’ recent besloten om de stichting op te heffen. Dit ging niet in stilte. Zaterdag 7 november jongstleden gaf zangeres Janina Greven een afscheidsconcert voor de bewoners van het verzorgingstehuis en werden er cadeautassen uitgedeeld aan de bewoners.

Lees verder


184 clubs ontvangen verenigingsondersteuning van Rabobank

184 clubs ontvangen verenigingsondersteuning van Rabobank

Inwoners uit de regio Waterland steunen lokale verenigingen

De afgelopen weken hebben vele inwoners uit de regio Waterland gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn diverse bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning en stemden Rabobank-leden vervolgens op hun favoriete club of stichting. Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor deze verenigingen dus als geroepen.

Lees verder

BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook