Nieuwe woning aan Schepenmakersdijk

De voormalige winkel en woning van Friet Ton – fietsenhandelaar aan de Schepenmakersdijk in Edam- zijn inmiddels gedeeltelijk gesloopt. Als alles verloopt volgens plan moeten hier aan het einde van het jaar een woning voor terugkeren in stijl met de omgeving.

Aannemer Mathijs Wanders, de nieuwe eigenaar, gaat het project zelf uitvoeren. “En er wonen met mijn gezin.

Onderdoorgang
Mathijs vertelt dat de markante onderdoorgang richting de voormalige werkplaats weer terugkeert in het nieuwe ontwerp. De woning krijgt een tuin tot aan de parkeerplaats langs de Zuidervesting.

Woonproject
Ondertussen is de aanvraag om op het achtergelegen terrein nog een kleinschalig woonproject te ontwikkelen in behandeling. Totdat de gemeente het sein op groen geeft zullen de oude loodsen blijven staan.

Warme reacties
Rond juni dit jaar hoopt Mathijs dat de contouren van de woning aan de Schepenmakersdijk zichtbaar worden. Dan ook start het metselwerk. “De omwonenden hebben gelukkig heel positief gereageerd op onze plannen. De sloop was nog wel een aanslag op de buurt. Maar we hebben dat zo zorgvuldig als mogelijk was uitgevoerd. De mensen in de buurt zijn heel geïnteresseerd en betrokken. “Het voelt als een warm onthaal!”

‘Melkmeisje’
Nu de muur van het naastgelegen pakhuis ‘Het Melkmeisje’ gedeeltelijk bloot is komen te liggen, is duidelijk geworden dat de zijmuur en eiken constructie hiervan in slechte staat verkeren. Het pakhuis is een Rijksmonument. Na snel schakelen met gemeente en monumentencommissie , zullen hier herstelwerkzaamheden plaatsvinden.

Lees ook