Zwervend Verwerf ik. W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum (II)

Zwervend Verwerf ik. W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum (II)

Het Edams Museum heeft 541 unieke kunstwerken van Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) in langdurige bruikleen gekregen. Dit voorjaar worden de eerste 20 werken van deze ‘Bruikleen van de Eeuw’ tentoongesteld op de nieuw ingerichte bovenverdieping van het Coopmanshuys en daar hoort de collectie Nieuwenkamp helemaal thuis.

In 1895, het jaar dat het Edams Museum opende, reisde W.O.J. Nieuwenkamp met zijn vriend de kunstenaar Jaap G. Veldheer (1866-1954) naar Edam waar Veldheer houtsnijlessen zou gaan geven.

Modelzaal
Wethouder Willem Jansz. Tuyn (1844-1915), net directeur en conservator van het nieuwe Edams Museum, had het gemeentebestuur weten te overtuigen van het belang van de houtsnijlessen in Edam. Het Edams Museum werd ingericht als modelzaal en de gemeente betaalde 500 gulden voor de inrichting. Tuyn kreeg al snel na opening van het museum de gelegenheid de museumcollectie in een beschrijving te publiceren in het tijdschrift Eigen Haard en Nieuwenkamp kreeg de opdracht pentekeningen en etsen van het in- en exterieur bij de tekst over het gloednieuwe museum te maken.

De tekeningen werden in 1901 door het museum aangekocht en zullen samen met de etsen die hij naar de tekeningen maakte in deze eerste tentoonstelling worden gepresenteerd. Kijk en vergelijk en zie dat het interieur van het Edams Museum na 125 jaar weinig is veranderd. Museumobjecten, zoals bijvoorbeeld een trommel en een prikslee, bevinden zich nog steeds in de collectie.

De Zwerver
In 1905 begon Nieuwenkamp met de bouw van zijn woonhuis, zijn ‘Huis op het Land’ aan het Marken, die meermalen onderbroken werd door grote reizen. Tijdens deze gefaseerde bouw woonde Nieuwenkamp op zijn atelierschip De Zwerver. Hij werd gevraagd architecten te adviseren bij een renovatieplan van de zolder van het Edams Museum, omdat het dak hevig lekte. Na de reparatie zorgde Nieuwenkamp voor eikenhouten betimmeringen van twee ‘vertrekjes’ op de zolder, opdat deze tweede etage een tentoonstellingsruimte kon worden.
Juist op deze verdieping zullen Nieuwenkamp’s kunstwerken worden tentoongesteld.

Atelier aan Nieuwehaven
W.O.J. Nieuwenkamp werd in 1907 vicevoorzitter van de Commissie van Beheer en Toezicht van het Edams Museum. Hij was weer even terug in Edam en schonk het museum wajangpoppen en een houten tempelwachter die hij had meegenomen van zijn reizen naar Bali, maar pas vanaf 1910 zou hij zich met zijn gezin permanent vestigen in zijn ‘Huis op het Land’. Het atelier op het land werd in het voorjaar van 1913 gebouwd.

De tentoonstelling Zwervend verwerf ik. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum laat de reis- en tekenlust van ‘W.O.J.’ zien, die reisde per stoomboot, prauw, auto, te paard, te voet of op de fiets.
Waar W.O.J. kwam legde hij serene stadsgezichten vast, van Batavia en Bali tot Edam en Volendam. Boten en bruggen spelen in deze tentoonstelling een hoofdrol. Kijk en vergelijk; de ophaalbrug over de Kali Besar in Batavia en de Arisbrug in Edam. Nieuwenkamp kwam altijd weer terug naar Edam. De plaatsen in Edam waar Nieuwenkamp woonde en werkte worden dan ook in de tentoonstelling nader belicht.

Het Edams Museum opent in principe haar deuren voor het zomerseizoen op 30 maart a.s. op dinsdag t/m zondag van 12.30-16.30.
Kijkt u ook op www.edamsmuseum.nl voor het laatste nieuws omtrent de openingstijden in relatie tot de richtlijnen van het RIVM.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook