Zorg om infiltreren onder- in bovenwereld

Zorg om infiltreren onder- in bovenwereld

Het werd tijdens de themabijeenkomst aangeduid als een ‘sluipend gif’. ‘Ondermijning’ is de aanduiding die hoort bij ondoorzichtige maar grootschalige criminele activiteiten waar veel geld in om gaat. Er wordt geïnvesteerd in vastgoed en bedrijven, waaronder horeca, waardoor de criminele gelden worden witgewassen. Ook het bestuur en de burgers van Edam-Volendam moet alert(er) zijn voor deze ontwikkelingen die tot een ontwrichtende maatschappij kunnen leiden.

In de provincie bestaat sinds tien jaar een samenwerkingsverband dat de strijd probeert aan te gaan met criminele activiteiten als grootschalige en illegale hennepteelt, productie van harddrugs en mensenhandel. Het samenwerkingsverband van lokale en provinciale overheid, openbaar ministerie, politie en UWV streeft naar een integrale aanpak.

Twee medewerkers van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland waren donderdag 18 januari aanwezig om raadsleden uitleg te geven over hun werk.

Ze kwamen met voorbeelden over ‘oneerlijke’ concurrentie die kan ontstaan indien criminelen op grote schaal investeren in bijvoorbeeld horeca of andere beroepsgroepen. “Ze kunnen met al hun geld makkelijk de hoofdprijs betalen voor een object. En kunnen vervolgens weer lage prijzen vragen voor hun activiteiten.”
Burgers kijken in dit soort gevallen vaak weg of pikken zelf een graantje mee.

Datzelfde geldt voor (recreatief) drugsgebruik. “De student die in het weekend een pilletje gebruikt moet beseffen dat de georganiseerde criminele organisatie die daar achter zit, het geld vaak weer investeert in vastgoed. Met als gevolg dat de burger, dus ook de student, geen woning of kamer kan betalen of vinden. Vaak wordt de ruimtes ook niet meer gebruikt voor verhuur, maar bijvoorbeeld ingericht als hennepplantage.”

Volgens de woordvoerders ontstaat er zo een kwetsbare samenleving, die zich vaak onbewust is van het probleem. “Er gaan miljarden euro’s om in het criminele circuit. Dat kan leiden tot onveiligheid en onstabiliteit.” 

Cijfers in Noord-Holland laten zien dat een op de vier burgemeesters wel eens bedreigd is. Onder wethouders ligt dit percentage op 15% en 10% van de raadsleden is wel eens bedreigd vanuit de criminele hoek.

De gemeente moet serieus werk gaan maken van een meldpunt en het onderwerp bespreekbaar maken richting de burgers. Nu zijn er nog relatief weinig signalen van bijvoorbeeld (vermoedens van) witwaspraktijken. Ook moet de gemeente intern weerbaarder worden. Als voorbeeld werd de inschrijving van een Oost-Europese dame genoemd, die door een Nederlands sprekende man begeleid wordt bij het inschrijven in de burgerlijke stand. “Op zo’n moment moeten de alarmbellen afgaan en de verschillende afdelingen goed op elkaar afgestemd.”

De samenleving zou veel meer betrokken moeten worden bij de problematiek. Als bewustwording èn om een beeld te krijgen van de lokale problematiek. “Ook Edam-Volendam is kwetsbaar. Met zijn havens, het uitgaansleven, rond industrieterreinen. Het programma LEF, dat streeft naar een gezonde levensstijl onder jongeren, gaat hier ook een rol in spelen.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook