Zeer schadelijke exoot rukt op in bebouwde kom

Zeer schadelijke exoot rukt op in bebouwde kom

Japanse duizendknoop kan voor enorme schade zorgen aan gebouwen, beschoeiingen en funderingen

Het is niet voor de eerste keer dat in Edam-Volendam de Japanse duizendknoop is geconstateerd. Diverse omwonenden hebben ooit, zonder te weten wat zij in huis haalden, de plant als mooi sierobject in de tuin geplaatst. Met alle gevolgen van dien. Bij diverse woningen zijn de wortels van de zeer snel woekerende plant verwijderd om schade aan woningen in te dammen. Dat de plant nu ook in de ‘vrije natuur’ van Edam-Volendam is geconstateerd, is zeer slecht nieuws. De gemeente hoopt dat burgers de aanwezigheid van de plant willen melden. Dit om grote schade aan privé- en publiek bezit te voorkomen.

Een oplettende inwoner zag de plant in de bosschages bij de Edamse Kettingbrug staan. “Ik had net gelezen dat de gemeente Amersfoort, waar de plant op tal van locaties is opgedoken, een gigantische kostenpost heeft berekend om deze agressieve plant weer te laten verwijderen. Hele kademuren, leidingen, muren, brughoofden maar ook wegen kunnen worden aangetast door deze plant. Nu het zo dicht bij deze monumentale brug is geworteld, lijkt het me goed om aan de bel te trekken.”

Op scherp
Gemeentevoorlichter Cor Kwakman zit direct op scherp als hij het bericht hoort. Via een familielid in Edam weet hij van de grote problemen die de wortels van deze plant kunnen geven. “Het is goed dat mensen alert zijn en de gemeente bellen! Er zal ook direct iemand richting De Kettingbrug gaan om rapport te maken.”

Diep afgraven
De Japanse duizendknoop verdringt met zijn sterke wortels en stengels andere inheemse plantensoorten. Particulieren kunnen de plant verzwakken door hem meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. De restanten moeten dan niet in de groenbak terechtkomen. Maar in het restafval! Wortels moeten zo diep mogelijk weggehaald worden. Vaak betekent dit dat wel een meter grond moet worden afgegraven…
Ook zijn er diverse onkruidverdelgers op de markt. Eind september is in dat geval het beste moment om het middel toe te passen. Maai het niet zomaar weg, want dit zorgt juist voor extra verspreiding.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook