Zaterdag 27 en zondag 28 februari tussen 09.00 en 18.00 uur

Zaterdag 27 en zondag 28 februari tussen 09.00 en 18.00 uur

Toon kunst voor je raam tijdens de 1e editie van de ‘Straatraam Kunstloop Edam’

In het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 februari worden inwoners opgeroepen om kunst in de meest brede zin te tonen voor de ramen van woningen. Hugo Koops, sinds drie jaar woonachtig in Edam, is initiatiefnemer van de eerste editie van de ‘straatraam Kunstloop Edam’.  Een manier om in dit coronatijdperk de zinnen op een positieve manier te verzetten. En wellicht een aanzet naar een nieuw winters evenement!

Hugo Koops, in het dagelijks leven werkzaam als sociaal verpleegkundig behandelaar bij Brijder Verslavingszorg,  is samen met zijn man een groot kunstliefhebber en – verzamelaar. “De vele culturele activiteiten in Edam waren ook mede reden om naar Edam te verhuizen. We lopen hier vaak langs woningen en zien dat veel mensen van kunst houden. Nu we weinig ‘bewegingsmogelijkheden’ hebben lijkt het me een leuk idee om te kijken of het idee aanslaat om kunst voor de ramen te exposeren. Of het nu om eigen werken gaat of om kunstbezit in de meest brede zin!”

Door de hele stad!
Hugo hoopt dat heel veel inwoners komend weekend kunstwerken willen tonen. “En dan denk ik niet alleen aan de woningen en panden in de oude kom. Maar zeker ook in de nieuwe wijken. Zodat mensen lekker kunnen wandelen en kennismaken met tal van uitingen.”

Korte uitleg
De deelnemers wordt gevraagd om een korte uitleg en naam van de kunstenaar bij het kunstwerp te plaatsen. “Of het nu gaat om een beeld, schilderij, foto of ets, als je maar iets toont wat je lief is of wat je raakt!”

Groter winterevenement
Het zou volgens de initiatiefnemer een eerste aanzet kunnen vormen tot een groter evenement in de toekomst. “Juist in deze winterperiode is alles vrij doods. Wat zou het leuk zijn als ook de winkeliers en horeca hier op in kunnen spelen. Met een warme chocolademelk of glühwein ‘to go’ op pad langs woningen en kunst.”

Nelson Mandela
Zelf hangt zijn woning aan de Voorhaven vol met kunst. “Ik denk er aan om een stuk van het hekwerk dat afkomstig is van Robbeneiland bij Kaapstad te tonen. De plek waar Nelson Mandela tientallen jaren is vastgezet. Daar heb ik een gecertificeerd stuk van. Ook wil ik een mooie print tonen van Mandela zelf.”

Covid
Koops verwacht dat de inwoners zich goed houden aan de Covid-regels. “Het wordt een vriendelijke wandeling zonder opstoppingen of samenscholingen. Maar kan wel iets extra’s geven in deze zware tijden. Wie weet krijgt het een vervolg en anders is het maar eenmalig. We zien wel!”

Wie meer wil weten kan contact opnemen met Hugo via straatraamkunstloop@gmail.com
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook