Wooncompagnie wil woningen Noorderstraat vervangen


Woningbouwcorporatie Wooncompagnie heeft recent een woning in de Edamse Noorderstraat gerenoveerd.Nu wil de eigenaar alsnog de woningen vervangen voor nieuwbouw.

Een deel van de straat is in het bezit van Wooncompagnie. Tijdens een gemeentelijke informatieavond over de Woonvisie, afgelopen donderdag, meldde Stefan van Schaik, directeur Wooncompagnie, dat de wooncorporatie in gesprek is met bewoners van de Noorderstraat om op termijn diverse woningen te vervangen voor nieuwbouw. 

De ingezette renovatie zal dus niet worden doorgezet.Los van de Noorderstraat gaf Van Schaik de gemeenteraad mee het liefst aan de slag te gaan met houtbouw. Recent is in een Monnickendam een appartementengebouw neergezet, geheel opgetrokken uit hout. Deze werkwijze is niet alleen veel sneller dan gangbare bouw, maar scheelt ook enorm veel CO2. “Hoewel hout op dit moment duur is, zien we dat als een momentopname. Wij willen graag meer van dit soort projecten, ook in Edam-Volendam.”

Wooncompagnie wil sowieso meer differentiatie aan gaan bieden. Naast de gangbare sociale huurwoningen zet zij in op luxe huren (750 tot 900 euro), ‘samen huren’ (woonvormen zoals hofjes), verzorgd huren (zoals in de Friese Vlaak in Volendam) en marktkoop (grotere huurwoningen verkopen). Maar ook sociale koop is een product dat opkomt. Een koper start in een kleine woning om later door te stromen. “Ook bij verkoop willen we grip houden in de prijzen. Dat wordt vooraf vastgelegd.”

Het opzetten van tijdelijke woningbouw ziet Van Schaik als een laatste optie. “Alleen als het echt moet, willen we deze vorm van woningbouw inzetten. In Schagen loopt een project waarbij mensen die bijvoorbeeld als gevolg van een scheiding urgent en tijdelijk woonruimte zoeken.”
Ook het splitsen van grotere huurwoningen is volgens Van Schaik niet makkelijk. “De wet sluit het niet uit maar je moet rekening houden met meer auto’s en mogelijk overlast. Woningen met bijvoorbeeld een houten verdiepingsvloer zijn heel gehorig.”


BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook