Wonen op het laagste punt van Noord-Holland

Wonen op het laagste punt van Noord-Holland


ETERSHEIM - Op het laagste punt van Noord-Holland - midden in het weiland nabij buurtschap Etersheim, en op enkele meters afstand van het Markermeer - ligt de woning van Anna Frederiks. Ze woont boven het bezoekerscentrum.

“Toen ik hier 16 jaar geleden kwam wonen was de toegangsweg nog een karrenpad, waar je met de auto niet over kon rijden zonder je uitlaat te beschadigen. En ook de weg vanaf de dijk naar de molen was er nog niet. Er was alleen maar een smal voetpad als ontsluiting van de Poldermolen. Ik verbleef die tijd op een monumentaal zeilschip in Hoorn en dacht dat ik in de molen zou komen te wonen. Maar er werd blijkbaar een beheerderswoning gebouwd waar ik in kon trekken.

Miniatuurmuseum
Aan het begin van het voormalige karrenpad bevindt zich het onlangs gebouwde miniatuurmuseum voor archeologische bodemvondsten uit het Markermeer. Het straatdorp Etersheim zou vroeger veel langer geweest zijn en aan de andere kant van de dijk moeten volgens onderzoekers nog restanten van dit gedeeltelijk ‘verdronken dorp’ te vinden zijn. Ook zou er volgens de overlevering een ware schat verborgen zijn. Een schat is er nooit gevonden maar na vondsten van amateurduikers is er in opdracht van de Alliantie Markermeerdijken archeologisch onderzoek verricht naar het ‘verdronken dorp’. Eerdere onderzoeken wezen uit dat het dorp ooit een agrarische nederzetting op het veen is geweest, met een kerk en een kerkhof. De belangrijkste bewijzen hiervoor zijn de gevonden twaalfde-eeuwse sarcofaag van Etersheim - pronkstuk van Huis van Hilde in Castricum - en talrijke losse bouwfragmenten die door de jaren heen zijn verzameld. Het museum van de archeologische vondsten heeft de naam De Waterwolf gekregen en is in mei 2021 geopend.

Met hond Pias en een aantal kippen woont Anna naar grote tevredenheid in de polder op het diepste punt, 6,64 meter onder NAP, van Noord-Holland. “Dat betekent dat als het water over de dijk heen zou komen, we ruim zes meter onder water komen te staan.

” 

Uitzicht
Boven

, vanuit de slaapkamer van Anna, heeft ze aan alle kanten uitzicht op de polder en op de Zeevangszeedijk. “Het lukt me niet om over de dijk heen te kijken. Ik heb wel eens berekend dat mijn bovenraam bij een dijkdoorbraak dan nog nét boven het water uit zal komen. Toen ik hier kwam wonen had ik het wilde idee om bovenaan de gevel een roeiboot te bevestigen zodat ik in geval van nood over een soort reddingsboot kon beschikken. Maar het is er nooit van gekomen. En het is niet zo dat ik heel bang ben voor het water, maar het zou een mooie symboliek zijn. Wie weet komt het er nog van.

”

Dijkversterking


De nabijheid van het Markermeer geeft het wonen en werken op De Breek een extra dimensie, aldus Anna. “In de zomer krijg ik regelmatig bezoek van bootjesmensen uit Schardam. En door de nieuwe aanlegsteiger, die aan de andere kant van de dijk gepland is, kan straks ook de historische zeilvaart of te wel “de bruine vloot” afmeren. Door de dijkversterking heeft deze kans voor een aanlegsteiger zich voorgedaan en Anna, die dochter is van een charterschipper, ziet de komst van een aanlegsteiger voor rond- en platbodems graag tegemoet. “Ik heb jaren in Hoorn op een historisch zeilschip gewoond en heb nog veel contacten in die bootjeswereld”.Kleinschalig


Deze mooie plek in de polder wordt zo steeds aantrekkelijker voor bezoekers al is Anna het met de inwoners van Etersheim eens dat van massatoerisme geen sprake mag zijn. “Geen rijen met toeristenbussen hier langs de dijk. Laten we het vooral kleinschalig houden.” 

Het landelijk wonen én werken bevalt Anna heel goed. “Wonen en werken loopt bij mij vaak door elkaar. “Als ik beneden appeltaart bak of buiten bezig ben met onderhoud op het erf, heb ik niet het gevoel dat ik aan het werk ben.” Echt stil zitten - tv kijken of een boek lezen - is eigenlijk niks voor Anna. 

Sterrenhemel
Als er even geen ‘werk’ is wordt er genoten van de natuur tijdens wandelingen met de hond. “En ik woon hier alleen, maar eenzaam ben ik zeker niet. Er komen veel mensen aanwaaien en ik word omringd door vogels, hazen en vossen. Het is puur genieten van de watervogels op het ondergelopen land, het uiltje langs het pad, de valken die zich ophouden bij de molen, het klotsende water van het Markermeer en ‘s nachts een prachtige sterrenhemel. Waar vind je dat nou nog meer? Dat prachtige uitzicht, die natuurbeleving én dat leuke werk!

”

Verlangen naar reuring


Genieten van de stilte tijdens de lockdown kende zo zijn voordelen. Maar Anna verlangt ook wel weer naar een beetje reuring. “Ik ben en blijf toch horecaondernemer. Dus kom maar op met die bruiloften, feestjes, concerten en festivals. En niet te vergeten de kinderpartijtjes. Mooi toch als kinderen na een plons in het Markermeer lekker ongestoord een vuurtje kunnen stoken.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook