Winnaar Gele Steentje 2020

Met maar liefst 40% van de stemmen is Schepenmakersdijk 2 door de leden van Vereniging Oud Edam uitgeroepen tot winnaar van het Gele Steentje 2020.

Door de coronamaatregelen kon de uitreiking niet tijdens de jaarvergadering plaatsvinden, dus vond de bekendmaking van de uitslag aan huis plaats.

Trudi van Leuzen en Rob van der Spek konden amper geloven dat zij de winnaar waren. “We hadden nooit gedacht dat we in aanmerking zouden komen, dus was de nominatie al een hele eer. De buitenkant moet bijvoorbeeld nog steeds definitief geschilderd worden”. Dat was voor de nominatiecommissie en de leden kennelijk geen bezwaar. Dit zijn panden om te koesteren en dat hebben Trudi en Rob dan ook vol overgave gedaan.

Mooi uitzicht
De originele en gave voormalige kaaspakhuizen Het Melkmeisje en De Leeuw zijn rijksmonumenten, die zijn herbestemd tot woning. Veel van de verbouwing tot woonhuis vond aan de binnenkant plaats, met als toevoeging de grote dubbele glazen deuren in de voorgevel. Het was Trudi en Rob wel al opgevallen dat voorbijgangers dit als een verrijking zagen ten opzichte van de vroegere, gesloten gevelwand: “tijdens het werk kregen de timmermannen heel veel complimenten”. Die complimenten vertalen zich nu dan in het Gele Steentje én in een heel mooi typische Edams uitzicht: op Scheepswerf Groot, de theehuizen van de Lingerzijde, de Kwakelbrug en de Speeltoren.

Tweede plaats
Schepenmakersdijk 16A was met een kleine 25% een goede tweede. De inzet van eigenaars Wim van den Essenburg en Janneke Rijpstra was om dit historische pand, de voormalige timmerloods van de Uitwaterende Sluizen, niet alleen zorgvuldig te restaureren, maar ook om er een 100% duurzaam en energieneutraal woonhuis van te maken, zonder het karakter van het monument aan te tasten. Een hele opgave en het is Wim en Janneke zeker gelukt!

Eervol derde
Een bijzonder eervolle derde plaats was er voor Geert Jan Hoek en Eline van Tijn, de bewoners van Voorhaven 15. De manier waarop zij van een loods een woonhuis met werkplek hebben gemaakt, was goed voor bijna 20% van de stemmen. “We willen er een mooi Edams pand van maken,” was het uitgangspunt toen ze in Edam kwamen wonen. Dat is het dan ook geworden; het huis springt in het oog. Het heeft ook iets vertrouwds en de opwaardering van het straatbeeld door deze restauratie leverde dit pand zijn nominatie op.

De overige twee genomineerden waren respectievelijk de brug in de Noordervesting bij het Nieuwvaartje en de combinatie Wijngaardsgracht 18/ Vestingpad 1.

Het Gele Steentje is de trofee die Vereniging Oud Edam sinds 1979 uitreikt aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor het behoud en/of de verfraaiing van onze stad Edam.  Sinds enkele jaren bepaalt niet meer een commissie wie met de eer mag gaan strijken, maar mogen de leden van Oud Edam zelf hun stem uitbrengen, op basis van een aantal nominaties door de vakjury. Dit jaar kon van 6 april tot en met 7 mei worden gestemd.

De winnaar van het boek “75 jaar vrijheid – Edammer portretten” is inmiddels ook bekend.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook