Wij steunen de bruine vloot

De bruine vloot heeft het moeilijk. Het coronavirus heeft er bij de charterschepen behoorlijk ingehakt. Vele schippers vrezen voor faillissement. Ons cultureel erfgoed moet behouden blijven voor toekomstige generaties. Hoe kunnen we ze helpen?
Volendam is van oudsher een vissersdorp. Met onze haven en ligging aan de vroegere Zuiderzee
voelen wij ons verbonden met het water. Veel van onze voorouders waren visserman. Ook mijn bap. Er zijn nog maar een paar vissers over in ons dorp; taaie en stoere mannen die ons herinneren aan een roemrucht verleden. Daarnaast hebben we onze Volendammer kwakken met de bruine zeilen, die door noeste vrijwilligers in de vaart gehouden worden. De schippers van de bruine vloot zijn een graag geziene gast. Met hun schepen doen ze regelmatig de havens van Edam en Volendam aan. De Pieperrace is het jaarlijkse hoogtepunt. Dan kun je over de schepen naar de overkant lopen, net als vroeger. We houden wel van die vrijgevochten types en hun schepen. Zij vertellen ons verhaal, laten zien waar wij vandaan komen.

Maar bij de bruine vloot heeft het coronavirus er flink ingehakt. Ze hebben lang niet kunnen uitvaren en door de anderhalvemetermaatregel was er met chartertochten geen droog brood te verdienen. Vele schippers vrezen voor een faillissement. Wat kunnen wij doen? In de raadsvergadering van 25 juni heeft GroenLinks deze gevoelens verwoord en voorgesteld om de bruine vloot de komende tijd waar mogelijk te steunen, bijvoorbeeld door vrijstelling van havengeld. Een grote meerderheid van de gemeenteraad dacht er ook zo over. Het is nog wat moeilijk, want waarom moet de een wel en de ander niet betalen? De wethouder gaat kijken of de gemeente de schippers van de bruine vloot een kleine reddingsboei kan toewerpen. Alle kleine beetjes helpen.
John Kluessien , GroenLinks Edam-Volendam

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook