Werk W.O.J. Nieuwenkamp keert terug in Edam!

Werk W.O.J. Nieuwenkamp keert terug in Edam!

Weinig Edammers zullen het gemerkt hebben maar vorige week vrijdag was een bijzondere dag in de geschiedenis van het stadje. Rond half elf keerde namelijk de eerste van 541 stukken van kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874 – 1950) terug in Edam. Conservator van het Edams Museum Julie Hengeveld en Geertje van Erp Taalman Kip Nieuwenkamp – kleindochter van de kunstenaar - namen het eerste kunstwerk in ontvangst. Een tekening van De Volendamse Betje Schilder, gemaakt in het Edams Museum.

Zonder overdrijven noemt het Edams Museum de terugkeer van de werken van Nieuwenkamp ‘de bruikleen van de eeuw’.  De kunstenaar wordt nationaal en internationaal steeds meer gewaardeerd voor zijn ongelofelijk grote en uiteenlopende oeuvre. Edam is onlosmakelijk verbonden aan zijn naam en werken. De door de kunstenaar gebouwde woning en zijn vroegere atelier staan nog steeds op de Nieuwehaven. Helaas zijn de oude Botanische kassen er al lang niet meer. Ook was Nieuwenkamp als snel betrokken bij het Edams Museum dat in 1895 opende. Hij exposeerde er werk en werd in 1907 bestuurslid.

Kleindochter
De kleindochter (84) van Nieuwenkamp – tevens bestuurslid van de stichting W.O.J., is speciaal voor de gelegenheid van Alkmaar naar Edam gekomen. Haar grootvader stierf toen ze 14 jaar oud was. In die periode woonde hij nabij Florence, een afstand die een intense band niet mogelijk maakte. Maar trots is ze en blij dat het werk terugkeert naar de plaats waar hij jarenlang woonde en werkte.

Klein comité
De eerste etsen en tekeningen werden per auto gebracht door Arnout van Weelde, conservator St. W.O.J., in aanwezigheid van uitgever Ron Smit, die samen met Julie Hengelveld een grote rol heeft gespeeld in de terugkeer van de werken, Hans Valkering, bestuurslid St. De Zwerver, vernoemd naar de monumentale woonark die jarenlang in de Nieuwehaven lag, Joost Waals, voorzitter van het Edams Museum, conservator Sophie van Gullik  en Carry Venselaar, schrijver van de biografie van Nieuwenkamp 'Alles voor de Kunst'.

Op zolder
De werken krijgen een vaste plek op de zolder van Het Koopmanshuis met het depot van het Waterlands Archief op de achterhand.
De expositie ‘Zwervend Verwerf Ik, W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum’ zal geopend worden op het moment dat de coronaregels dit weer toelaten. Het laat de reis- en tekenlust zien van de kunstenaar, die reisde per stoomboot, prauw, auto, fiets, te voet of te paard en lopend.

De Zwerver wellicht terug in de Nieuwehaven!
Waar velen al jaren op hopen lijkt werkelijkheid te worden. De Zwerver, het atelierschip van Nieuwenkamp, keert in oktober terug naar Edam. In eerste instantie voor onderhoud maar de kans bestaat dat het prachtige monument een vaste ligplaats zal krijgen aan de Nieuwehaven.

Momenteel ligt het gerestaureerde schip – een drijvend museum - in Naarden, nadat het decennialang een plek had in de Vecht. De Zwerver herbergt diverse ‘hotelkamers’ en wordt gebruikt voor workshops, trouwplechtigheden en kleinschalige presentaties. Waarschijnlijk zal het die functies – mocht de verhuizing lukken - ook in Edam behouden. Daarover wordt momenteel overleg gevoerd met de gemeente.

Zwervend bestaan
Nieuwenkamp woonde van 1900 tot 1910 met zijn gezin op het schip, dat hij tevens gebruikte als mobiele atelier- en tentoonstellingsruimte. Al zwervend door de wateren van Europa, verdiende hij in deze periode de kost door aan boord zijn eigen werk te exposeren en te verkopen, in de steden en de dorpen waar hij aanlegde. De Zwerver is een van de oudste nu nog bestaande woonschepen.

Hotelfunctie
De bedoeling is dat het schip in de nabije toekomst ook zakelijk geëxploiteerd zal worden. Enkele horecagelegenheden en een particulier hebben al kenbaar gemaakt interesse te hebben.

Model
Een model van De Zwerver wordt binnenkort overgedragen aan het Edams Museum. Bert Knispel, die jaren geleden werk van Nieuwenkamp naar het voormalige postkantoor aan het Damplein heeft gehaald, schenkt het model.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook