Weg uit Aleppo, thuis in Oosthuizen

Weg uit Aleppo, thuis in Oosthuizen

Koffieochtend moet voor integratie en contact zorgen

Je bent het oorlogsgeweld en de ellende in Aleppo of in Eritrea ontvlucht en dan kom je uiteindelijk terecht in Oosthuizen, een wildvreemde plaats in een wildvreemd land. Niets  herinnert je aan je eigen vertrouwde omgeving, aan je familie, je tradities of je cultuur. Je hebt je man, je kinderen maar je zit hele dagen in dat huis dat je toegewezen is en waar je natuurlijk heel blij mee moet zijn. Integreren, hoe doe je dat? Ja, je hebt Nederlands geleerd of je bent ermee bezig maar dan ben je nog geen deel van deze samenleving. 

Oosthuizen kent meerdere vrouwen die een vluchtelingenstatus hebben. Ze wonen er samen met hun gezin of als alleenstaande moeder met een aantal kinderen. Allemaal willen ze graag de deur eens uit om met elkaar iets te doen en vooral om met Nederlanders kennis te maken. Ze komen uit Eritrea, Somalië, Ivoorkust of Syrië. Voor deze vrouwen organiseert de Protestantste Kerk in de Zeevang elke maand, steeds op een andere locatie, een koffieochtend.

Naar school
Daar ontmoeten ze elkaar maar wat minstens zo belangrijk voor hen is, ze maken kennis met allerlei aspecten van hun nieuwe thuisland, Nederland. Voor zover hun kinderen nog niet naar school gaan is er oppas geregeld op de school in Oosthuizen. Voor de begeleiding is er is een groepje Nederlandse vrouwen, al dan niet lid van de kerk. Zij zijn er elke keer bij. Dat geldt niet voor de gastvrouw die voor deze ochtend haar woonkamer beschikbaar stelt, de dames ontvangt en voor de koffie zorgt.

Leerzaam en verrijkend
De afgelopen drie jaar waren er al zo’n dertig vrouwen die die rol eenmalig op zich genomen hebben. Allemaal bewaren ze daar fijne herinneringen aan omdat ze een kleine bijdrage hebben kunnen leveren aan de integratie van deze vluchtelingenvrouwen en omdat ze hebben gezien hoezeer hun hartelijkheid en gastvrijheid gewaardeerd worden. Ook voor  Nederlandse vrouwen kan het heel leerzaam en verrijkend zijn om eens kennis te maken met vluchtelingen die bezig zijn zich te wortelen in onze samenleving. Omdat de ochtend zo’n twee uur duurt, blijft het niet alleen bij koffie drinken. Aan gespreksstof hebben de dames nooit gebrek en meestal zorgt de gastvrouw voor een extra activiteit zoals schilderen, taarten bakken, tekenen of wat handwerken.

Op bezoek in Edam
Vorige week waren er ongeveer tien dames te gast in de Muziekkamer bij Maisa van der Kolk in Edam. Maisa maakte er een geweldige show van zoals ze dat vaker doet voor groepen die haar muziekinstrumentenmuseum komen bezoeken. Ze wist vrolijk en boeiend te vertellen over haar collectie, bespeelde allerlei instrumenten, ze zong en het lukte haar wat tot nog toe niemand op de koffieochtenden gelukt is: ze kreeg alle handen op elkaar. De vluchtelingenvrouwen maakten er een feestje van en hadden een geweldige ochtend.

Wie wil gastvrouw zijn?
De kerk wil deze ochtenden graag voortzetten maar is natuurlijk afhankelijk van vrouwen die voor één ochtend deze groep willen ontvangen. Wilt u ook een keer gastvrouw zijn? Bel dan even Coen van der Kamp, tel. 0299-621716 of mail naar vd.kamp@quicknet.nl. Je hoeft er niet voor te kunnen zingen zoals Maisa. Aarzelt u of heeft u geen idee voor een activiteit? Geen nood, de vaste begeleidsters helpen u en hebben altijd wel een idee. 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook