Waarom we zoveel regen niet hebben en ons er toch tegen wapenen

Waarom we zoveel regen niet hebben en ons er toch tegen wapenen

Regen. We hebben er zowel een hekel aan als dat we soms de goden verzoeken om een plens uit de hemel. In dat laatste geval zijn het vooral de boeren die in de zomermaanden hun land zien snakken naar een paar druppels. Het is ook nooit goed, zou je denken. Waar valt eigenlijk de meeste regen?

In Nederland valt ergens op de Veluwe gemiddeld het meest, maar dat is niets vergeleken met sommige Indiase dorpen. Wat er valt? We zetten het op een rij.

De natste plek op aarde

Bevind je je in het Noord-Indiase dorp Mawsyndram, dan lijkt daar zelfs het beste regenpak en de mooiste waterdichte rugzak niet bestand tegen de hoeveelheid neerslag die er valt. Volgens deskundigen valt daar gemiddeld 11.870 millimeter neerslag per jaar. Het is daarmee de natste plek op aarde.

Hoe dat kan? Er is een warme en vochtige luchtstroom, afkomstig van de Golf van Bengalen. Die luchtstroom kan geen kant op, behalve omhoog. Gevolg: de lucht koelt af en er ontstaan wolken vol regen. In een maand valt er meer regen dan in Nederland in een jaar. Precies: veel dus. Gevolg: een groene oase.

Behalve dat er een enorme hoeveelheid water valt, geeft dat ook nog eens een enorme herrie. Daar kun je weinig tegen doen, behalve het dak van je hut bedekken met gras. Het is voor de bevolking de enige manier om de boel een beetje te dempen.

Regenwoud in India

Een paar druppels minder, maar nog altijd veel, valt er in Tutunendo. Ook in India, maar meer in het noordwesten. Het regent er bijna iedere dag doordat er nauwelijks wind is en constant bewolkt. Daar zou je toch somber van worden. Het gebied bestaat als gevolg van al dat vocht vooral uit regenwoud. Er zijn dus ook nog eens twee extra natte periodes in een jaar, met buien die nog zwaarder zijn dan ‘normaal’.

Veel hemelwater in Nieuw-Zeeland

Rond de Nieuw-Zeelandse Cropp River valt er ook een heel wat hemelwater naar beneden, zo’n ruimte 11.000 millimeter per jaar. Op dit Zuidereiland groeien er enorme varens rond de rivier. Dat dan weer wel.

Hawaii krijgt ook een sloot water

Op het eiland Bioko en het dorp Debundscha bij Mount Cameroon, beide in Afrika, kunnen ze ook niet zonder paraplu en op Hawaii zijn er meerdere plekken waar een flinke sloot water valt: in het tropische gebied rond het dorp Big Bog (Maui), het gebied rond de vulkaan Mount Waialeale, en rond Kukui.

In Voorhuizen hebben ze een record

Vergelijk de aantallen van Mawsyndram, bijna 12.000 millimeter per jaar, eens met met Nederland. Daar valt gemiddeld per jaar 847 millimeter. Tussen 1981 en 2010 viel er op de Veluwe het meest (950 mm). De hoogste hoeveelheid neerslag die er viel in 24 uur wordt toebedeeld aan de gemeente Voorthuizen, op 3 augustus 1948 viel daar 208 millimeter. Apeldoorn scoort ook hoog.

Regenbestendige kleding en accessoires

Wat opvalt is dat Nederland dan eigenlijk helemaal zo’n nat land niet is. Toch is het zo dat de regen bij ons het hele jaar kan vallen, waardoor je het idee krijgt dat het veelvuldig regent en je je er eigenlijk altijd tegen moet ‘wapenen’. Met een paraplu alleen red je dat niet, tegenwoordig zijn er voor is er voor je waardevolle spullen wel een Rains rugzak. Wij hebben immers ook te maken met wind en iedereen weet dat je dan met een plu niks kunt beginnen. Wij moeten het hebben van goede kleding en accessoires. Een regenpak, jas van waterafstotende stof of een waterbestendige rugzak. Van Rains bijvoorbeeld.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook