W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum. (1)

W.O.J. Nieuwenkamp thuis in het Edams Museum. (1)

Werk kunstenaar terug in Edam!

Het Edams museum noemt de 541 unieke kunstwerken van Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) die tot de collectie van het Edams Museum gaan behoren de ‘Bruikleen van de Eeuw’.

De kerncollectie W.O.J. Nieuwenkamp hoort thuis in het Edams Museum. Nieuwenkamp, een van de meest prominente kunstenaars van Edam, redde uit liefde voor de stad gebouwen van de slopershamer en liet op eigen initiatief glas-in-loodramen van de Grote Kerk restaureren.
Hij behoorde tot een van de oprichters van de Vereniging Oud Edam en werd vicevoorzitter van het museumbestuur.

Atelierschip
‘W.O.J.’ reisde veel. Hij bezocht Egypte, India en Ceylon en vooral Nederlandsch-Indië; hij zwierf door Nederland, Duitsland en België met zijn atelierschip De Zwerver; hij ontdekte Bali Noord Sumatra, Java, Lombok, Timor en diverse kleine eilanden in de buurt van Timor lopend of op de fiets.
Het zwerven zat hem in het bloed, maar hoe ver Nieuwenkamp ook reisde en hoe langdurig hij ook op pad was, altijd keerde hij terug naar thuisbasis Edam.

Bovenverdieping
De bovenverdieping van het Coopmanshuys is speciaal voor tentoonstellingen van deze collectie door Edammer Maurice Blok opnieuw ingericht. Hij ontwierp en plaatste een flexibel transparant ‘Corona-proof’ wandensysteem. Vanaf 30 maart wordt er een eerste deel van de bruikleen tentoongesteld, aangevuld met etsen, tekeningen en objecten uit de eigen collectie.

Alles voor de kunst!
In 1994, toen de eerste verdieping van het Stadhuis als tentoonstellingsruimte bij het Edams Museum ging behoren, richtte Cary Venselaar er een eerste tentoonstelling in. Deze was getiteld ‘W.O.J. Nieuwenkamp terug in Edam’. Venselaar was toen al jaren aan het werk het immense oeuvre van Nieuwenkamp te onderzoeken en te beschrijven. In 2019 verscheen Venselaars levenswerk, het 896 pagina’s tellende boek W.O.J. Nieuwenkamp. Alles voor de Kunst!  Door inspanning van zijn uitgever Ron Smit van LM Publishers is niet alleen Venselaars opus magnum uitgegeven, maar kwam ook de ‘bruikleen van de eeuw’ tot stand. Het Edams Museum is dan ook zeer content met de kennis en inzet van Cary Venselaar die vanaf de eerste tentoonstelling betrokken zal zijn bij alles wat met  Nieuwenkamp te maken heeft in het Edams Museum.

Depot
Ook verheugend is de toezegging van het Waterlands Archief om het overgrote deel van de bruikleen in hun depot te plaatsen, waar het met liefde zal worden geconserveerd wanneer de werken niet ‘op zaal’ in het Edams Museum kunnen worden gepresenteerd. Het Waterlands Archief fungeert dan als een ‘depot-op-afstand’, waar de werken onder de meest veilige klimatologische omstandigheden zullen worden bewaard.

Het volgend artikel gaat inhoudelijk over deze eerste tentoonstelling en de nadruk komt te liggen op de betekenis van Nieuwenkamp voor het Edams Museum. Omdat het oeuvre van Nieuwenkamp veelzijdig en omvangrijk is, zullen frequenter tentoonstellingen met werken van Nieuwenkamp, al dan niet met aanvullingen van kunst van andere kunstenaars, worden gepresenteerd.

Het Edams Museum opent in principe haar deuren voor het zomerseizoen op 30 maart a.s. op dinsdag t/m zondag van 12.30-16.30 uur.
Kijkt u ook op www.edamsmuseum.nl voor het laatste nieuws omtrent de openingstijden in relatie tot de richtlijnen van het RIVM.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook