Vrouwen van Sereen voet aan de grond in Volendam

Vrouwen van Sereen voet aan de grond in Volendam

Toen ze met haar onderneming begon, was het al de wens van Sylvia van Leeuwen van Vrouwen van Sereen, om een vestiging in Volendam te openen. Maar een goede plek daarvoor vond zij toen niet. Ze begon in Edam en nu, een grote dosis ervaring rijker en na een flinke uitbreiding van het team, durft ze de stap te wagen.

Het nieuwe pand aan de Mgr. Cornelis Veermanlaan is de afgelopen maanden helemaal opnieuw ingericht. Trots loopt Sylvia door het gebouw en vertelt: “De ervaring die we de afgelopen jaren hebben opgedaan, komt hier tot zijn recht. In de grote zaal is alles verschuifbaar. Voor alle wensen kunnen we zodoende een eigen invulling bieden.”

Van Gogh
Het klussen is gebeurd met veel hulp van haar vader en echtgenoot, die naar haar zeggen een lintje verdienen. De nieuwe locatie ademt het gevoel èn de uitstraling van de vestiging in Edam. “Ik hou van een klassieke stijl en van Van Gogh, dus het behang met de amandelbloesem hebben we hier ook laten terugkomen, wel in een andere kleur.” Ook de glas-in-lood deuren krijgen hier weer een prominente plek. Al moesten die wel speciaal gemaakt worden.

Volendamse
“Natuurlijk wilde ik al langer in Volendam beginnen, ik ben en blijf een Volendamse,” vervolgt Sylvia. “Toen ik begon, kwam dat niet op mijn pad, Edam wel. Daar zijn we dus voor gegaan. Mijn ogen heb ik altijd open gehouden of ik misschien iets zou tegenkomen. Feitelijk kende ik deze plek, als jong meisje werkte ik vroeger aan de overkant bij Bart Smit. Toen zag het er allemaal een beetje somber uit, dat is niet meer het geval omdat de huidige eigenaar de buitenkant wit heeft gemaakt. In maart kwam ik hier toevallig langs en dacht: waar komt dit vandaan? Ik was op slag verliefd. Diezelfde avond heb ik met mijn man door de ramen staan kijken. Mijn hoofd ontplofte bijna van alle plannen. Op Funda stonden de bouwtekeningen en binnen vijf minuten wist ik hoe het moest worden, dat komt omdat we de afgelopen jaren zoveel ervaring hebben opgedaan. Dit is het gewoon, beter wordt het niet.”

Twee afscheidskamers
Behalve de grote zaal, zijn er twee afscheidskamers. Hier kunnen overledenen verblijven in de dagen tussen overlijden en uitvaart, in het geval dat er niet voor een thuisopbaring wordt gekozen. De familie heeft de beschikking over een eigen sleutel en kan 24 uur per dag langs komen, mocht daar behoefte aan zijn. “Al is het maar een kwartiertje. Het idee dat het kan, is vaak al genoeg. De afgelopen jaren heb ik steeds mensen teleur moeten stellen dat de kamer in Edam al bezet was, dat is niet leuk. Daarom hebben we gekozen voor een uitbreiding.”

Zelfs voor uitvaart
De nieuwe locatie kan ook gebruikt worden voor de uitvaart, in het geval dat een kerk niet past of de dienst klein gehouden wordt. “Alles kan. Persoonlijk hou ik van de plechtige sfeer in een kerkgebouw,” licht Sylvia toe. “In Edam gebruiken we Kerkgebouw de Swaen, hier mogen we het Stophoevekerkje gebruiken, een prachtige en intieme plek. Als er geen geestelijke voorganger is, dan moeten we de dienst met elkaar zien in te vullen met muziek, woorden en vaak met beeld. Wij helpen de familie daar graag mee. Ik zie het wel voor me: een condoleance hier in de grote zaal, uitvaren vanuit het kerkje en daarna een borrel op de Dijk. Het belangrijkste is dat we alles kunnen afstemmen op de wensen van de familie, daar gaat het om. Het is aan ons om de overtollige ballast weg te nemen. Wij zorgen voor de paparassen en het heen en weer rijden, zodat de familie de tijd die er nog is, kan invullen met elkaar. Die tijd is namelijk maar zo kort.”

Mensen wijzer maken
Er kan tegenwoordig zoveel meer, alleen weet nog steeds niet iedereen dat. “Je merkt dat nabestaanden zich nog te veel laten overkomen. Ze zijn niet op de hoogte wat er allemaal kan. Dat een verzekering bijvoorbeeld zegt dat iemand perse met een bepaalde uitvaartmaatschappij in zee moet gaan, maar dat is niet zo, je zit nergens aan vast. Het blijft misschien toch een onderwerp waar de meesten het niet graag over hebben. Er is nog veel ruimte om te winnen door mensen wijzer te maken, maar dat heeft tijd nodig. Mijn hart breekt als ik iemand hoor vertellen over een afscheid dat niet ingevuld is op een manier die goed voelt voor de nabestaanden, omdat ze niet op de hoogte waren.”

Negen vrouwen
De afgelopen tijd is het team gegroeid en werken er inmiddels negen vrouwen. “Wij hadden ook een beetje lucht en een eigen plek nodig, daar hebben we nu de ruimte voor met een aantal kantoren.”

Het was niet haar doel om zo te groeien. “Niet perse, inderdaad. Maar ik zeg gewoon liever geen nee. Als mensen een beroep op me doen, wil ik ze graag helpen. In 85% van de mensen die voor ons kiezen, komt dat voort uit mond-tot-mond, hoe mooi wil je het hebben. Daar ben ik heel trots op. In Edam was het een sprong in het diepe, het was helemaal nieuw. Nu is dat niet meer zo. Het is natuurlijk een nieuwe stap, maar ik weet dat wat wij doen werkt, anders waren we ook niet zo gegroeid de afgelopen jaren.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook