Vrijwilligers vervangen 200 meter Loopdeksteiger jachthaven Edam

Een ploegje vrijwilligers, 70 plus en dus gepensioneerd, is al vier weken dagelijks bezig om de loopdeksteigers van de Edamse jachthaven te vervangen. Een monsterklus die in totaal drie maanden in beslag zal nemen.

Jan Groot is een van de vrijwilligers die dagelijks een kleine werkdag kwijt is aan het zware werk. “Het is dit voorjaar 25 jaar geleden dat de jachthaven werd opgeleverd. Dat is ook de levensduur van de hardhouten vlonders. We vervangen momenteel het dek door kunststof roosters aan te brengen. Dat is niet alleen duurzamer, het is goedkoper, veel minder glad en vergt veel minder onderhoud.”

Omgedraaid
Naast het verwijderen van het loopgedeelte worden de leggers omgedraaid. “Die kunnen op die manier nog wel tien jaar mee.” Ook enkele palen zijn verrot. Daar komt binnenkort een heier voor.

Kou en regen
Een vast groepje bestaande uit Tiede Ypma, Hans Springer, Pieter van Vlaanderen, Jean Nibbering en Jan Groot trotseert dagelijks kou en regen om de klus binnen drie maanden rond te krijgen. “We worden gelukkig ondersteund door een cateringploeg zodat we elke dag een goede lunch krijgen.”

Hopen op vorst
Het werk gebeurt deels vanaf twee vlotjes en alleen bij heel slecht weer wordt pauze genomen. “Eigenlijk zou het mooi zijn als het hard gaat vriezen. Dat maakt ons werk een stuk makkelijker!”
Watersport De Zeevang is een gezonde vereniging. “We hebben hier 156 ligplaatsen en in totaal 250 leden. Daarmee kunnen we onze jachthaven prima op niveau houden.” 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook