Vrijheid, van onschatbare waarde

Vrijheid, van onschatbare waarde

We leven dit jaar 75 jaar in vrijheid. Yvonne Jonkman bezoekt de komende weken diverse inwoners uit Edam-Volendam. Aan de huiskamertafel omschrijven de geïnterviewden wat vrijheid voor hen inhoudt. Hoe ze omgaan met deze vrijheid en welke gevaren onze vrijheid bedreigen. In deel 2 komt Admir Ceman aan het woord.

Met Admir Ceman aan tafel, 36 jaar, uit Oosthuizen. Houdt van karpervissen, voetbal en is in zijn vrije tijd instructeur bootcamp. Hoe kom je als gevlucht jochie uit Bosnië tot  beroepsmilitair bij de Luchtmobiele Brigade in Arnhem?

Oorlogsgebied
“Ik ben geboren in Banja Luka. Als negenjarig kind kon ons gezin, vader, moeder en zusje, met het allerlaatste Rode Kruis konvooi weg uit het oorlogsgebied. Met de meest noodzakelijke persoonlijke spullen kwamen wij terecht in het azc in Nijmegen, daarna naar Wijk aan Zee. In 1994 gingen wij wonen in Oosthuizen. Ik ging door naar groep 7, mijn zusje naar groep 5, mijn moeder ging vrijwilligerswerk doen, mijn vader vond een baan. Het leven herpakte zich! Na Tabor D’Ampte in Hoorn rondde ik de vierjarige opleiding Bouwkunde af op het Horizon College. Vervolgens ging ik in de bouw werken, maar er bleef nieuwsgierigheid naar méér!”

Militaire opleiding
Admir komt to the point als het gaat om de keuze voor een militaire opleiding: “Toen ik 16 was, had ik al een sterke belangstelling voor een functie bij het leger. Maar mijn ouders vonden mij veel te jong. Het mocht niet, punt uit. Na een aantal jaren in de bouw, ik was inmiddels 22, heb ik definitief gekozen. Mijn ouders waren niet blij, maar ik heb doorgezet. Ik wil mijn kinderen een toekomst zonder oorlog geven, een betere toekomst, juist een oorlog verhinderen!”

Rode baretten
Hij vervolgt over zijn militaire leven: “Na de opleiding in Schaarsbergen ben ik bij de rode baretten en dus bij de Luchtmobiele Brigade gegaan. In de jaren 2006, 2007 en 2008 werd ik uitgezonden naar Afghanistan. Ook dat hoort bij het werk. Vorig jaar ben ik binnen Defensie van baan veranderd. Schaarsbergen werd Amsterdam, 5 uur autorijden per dag en inmiddels thuis een jong gezin lieten zich moeilijk combineren.

Niet meer bang zijn
Ons gesprek gaat verder over vrijheid. “Als ik het woord vrijheid hoor, dan denk ik direct aan niet meer bang hoeven te zijn. Als kind was er de permanente angst voor verdwaalde kogels. Nu kunnen we ons normaal bewegen, kunnen gaan en staan waar we willen, zonder belemmeringen. Maar niet alleen dat: vrijheid is ook vrijheid van godsdienst, iedereen heeft z’n eigen overtuiging. Het gaat vooral om wederzijds respect! Respect voor de mening van een ander. Laat iedereen in z’n waarde, dat moet het uitgangspunt zijn. Zo ben ik opgevoed!”

Admir antwoordt op mijn vraag naar bedreigde vrijheid: “Als dat zich voordoet, de ga ik zeker de confrontatie aan, mondeling natuurlijk. Ik vraag tekst en uitleg om er samen uit te komen. Als iemand mij ‘buitenlander’ noemt als scheldwoord of als ik onrecht ervaar.”

Boodschap aan jongeren
Aan jongeren wil hij de volgende woorden meegeven: “Wees open en eerlijk en wees vooral blij met wat je hebt, waardeer dat! Besef dat wij het in Nederland heel goed hebben Realiseer je dat zoveel mensen hun leven hebben moeten geven. Vrijheid is ongeloof kostbaar!”

Tenslotte vertelt hij enthousiast over Operatie Market Garden, over zijn Memorial Jump als parachutist met de oude veteranen, over de herdenking in augustus. Nu in de beveiliging bij Defensie, maar in zijn hart is Admir eigenlijk nog de man met rode baret.

Tekst en foto: Yvonne Jonkman


 
Vrijheid, van onschatbare waarde

Vrijheid, van onschatbare waarde

We leven dit jaar 75 jaar in vrijheid. Yvonne Jonkman bezoekt de komende weken diverse inwoners uit Edam-Volendam. Aan de huiskamertafel omschrijven de geïnterviewden wat vrijheid voor hen inhoudt. Hoe ze omgaan met deze vrijheid en welke gevaren onze vrijheid bedreigen. In deel 1 komt Frank Bond aan het woord.

Aan tafel met Frank Bond. We spreken over vrijheid en alles wat daarbij komt kijken. Maar wie is Frank Bond? “Waar moet ik beginnen?”, antwoordt hij. “Ben cultureel ondernemer, songwriter en muzikant, projectleider van o.a. Oude Meesters, cultureel project voor senioren in onze gemeente. Het gaat heel goed, veelal via mond-tot-mondreclame. Dat werkt!”

Betekenis van vrijheid
“Vrijheid is een onvoorwaardelijk begrip! Je moet alles kunnen doen, denken en zeggen, maar wel met respect voor de vrijheid van anderen. Sta vooral stil bij jouw vrijheid en waardeer die ook, wees er dankbaar voor. Voor mij persoonlijk loopt mijn persoonlijke vrijheid, de dagelijkse realiteit, als een rode draad door mijn doen en laten. Je moet kunnen doen waarin je gelooft en je kunnen uiten in een veilige omgeving. Met de band Alasca maken wij onafhankelijke muziek; bij Oude Meesters komen mensen zingen die dat nooit eerder durfden!”

Onvrij
“Ik voel me onvrij als ik in een hokje word geduwd, dan word ik een persoon die ik niet ben. Dan ben je jezelf niet meer. Ik ben nu wie ik ben, heb “gevochten” voor mijn persoonlijke vrijheid door voor mezelf op te komen. Ik koos ervoor om muzikant te worden. Toen voelde het als “uit de kast komen”. Voelt zelfs nu nog een beetje zo. Muziek is mijn passie!”

Bedreigde vrijheid
“Ik zie grote gevaren bij het internet”, geeft Frank aan. “ Dataverzamelingen zijn erg riskant voor de privacy. De mens moet zich ongezien in vrijheid kunnen bewegen. Dat is de kern van privacy. Vrijheid en privacy lopen in elkaar over”.
Frank werkt ook met jongeren. Aan hen geeft hij hier een paar serieuze adviezen. “Leef eens een dag niet afgeleid! Verdiep je ook een keer in jouw persoonlijke en maatschappelijke rijkdom en wees er dankbaar voor. Wees je bewust van onze maatschappelijke overvloed en realiseer je dat die overvloed ten koste gaat van anderen in de wereld”. Vervolgens geeft Frank het voorbeeld van een schooluitje dat zelfs niet meer leuk gevonden wordt…

“Blijf vooral open en vrij naar buiten treden”, adviseert Frank naar de ouderen. “Dat geldt voor de eigen mening en voor de creativiteit. En blijf vooral vertellen, verhalen, druk je uit op jouw eigen wijze maar dóe het!”
Tekst en foto Yvonne Jonkman

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook