Vrachtverkeer alleen nog tussen 06.00 en 11.00 uur

Vrachtverkeer alleen nog tussen 06.00 en 11.00 uur

Ondernemers Edam schrikken van verbod vrachtwagen in binnenstad

Diverse ondernemers in de Edamse binnenstad zijn zich rot geschrokken van de maatregelen die het gemeentebestuur recent heeft genomen voor wat betreft het verkeer in de oude kom. Voorgesteld wordt om een inrijverbod in te stellen voor alle vrachtwagens. Alleen tussen 06.00 en 11.00 uur is een ontheffing mogelijk. “Het ergste is dat dit zonder overleg is gebeurd.”

Veel ondernemers vertellen dat dit logistiek niet mogelijk is. Zoals Robbert Taam. Zijn slagerij probeert al langer zoveel mogelijk ’s morgens te laten leveren. “Maar sommige leveranciers komen van ver. Dan lukt het gewoon niet voor elf uur. Het alternatief is dat ze vanaf de rand van Edam met rammelende karren de producten gaan leveren. Wat ik sowieso belachelijk vind is dat wij dit nu via de pers moeten horen.”

Gerard Visser heeft  met zijn natuur- en groentewinkel jaren geleden al voorzieningen getroffen. Zo laat hij een deel van zijn producten bij de parkeerplaats nabij de Grote Kerk afleveren. Om het vervolgens met een kleine bus zelf naar zijn winkel te transporteren. “Ik vermoed dat deze maatregel het gevolg is van het gelijktrekken met de oude kom van Volendam, waar deze tijden al gelden. Wij komen hier nog wel mee weg. Maar al met al is elke beperking een (extra) obstakel voor de kleine winkelier. Vergeet niet dat juist de grote steden, zoals Amsterdam, hier mee begonnen zijn. Een leverancier kan doorgaans maar op één plek tegelijk zijn. Denk maar niet dat een kleine plaats als Edam dan als eerste aan de beurt is... En als je je dan bedenkt dat elke bezorgdienst zo je binnenstad inrijdt, dan weet je dat je er niet op vooruit gaat.”

Klaas Dekker van Hotel-restaurant de Fortuna valt bijna van zijn stoel als hij het bericht hoort. “Dan kan ik wel stoppen! Ik heb het na het vorige verkeersbesluit zo weten te organiseren dat onze leveranciers met vrachtwagens komen die precies passen binnen de opgelegde maten en het gewicht.  Maar diverse grote leveranciers, zoals de wasserij en Sligro komen echt niet voor elf uur. Wat is nu het verschil tussen een wagen in de morgen of ’s middags? De tijdelijke overlast blijft hetzelfde… Ik verwacht nu dat belangrijke leveranciers mij zullen melden om maar een nieuw bedrijf te zoeken. Dit is echt ernstig voor ons!”

Een zelfde reactie komt er vanuit het Damhotel. Ook Ingrid Plat is niet op de hoogte van het besluit. “Dat redden wij nooit! We hebben veel leveranciers die vanuit alle delen van het land hier producten leveren. Dat kan allemaal niet voor 11.00 uur. En denk eens aan de vrachtwagen met tankbier en de vuilcontainers. Chauffeurs hebben een bepaalde route. Je kunt dit niet allemaal inpassen voor elf uur.”
Ronald Schot van de gelijknamige fietsspeciaalzaak is ook zeer ontstemd over de regeling. “Het grootste probleem in mijn ogen zijn niet de enkele vrachtwagens die onze winkels voorzien, maar alle bezorgdiensten van onder andere de Coolblue`s, Albert Heijns, Hello Fresh, TNT en DHL. Vaak met parttime chauffeurs die geen enkele rijervaring op een bestelauto hebben. Zij veroorzaken de vele schades aan de binnenstad. Nu worden wij hier echt enorm door getroffen.”

Schot ziet, net als veel bewoners, in dat het weren van ‘tien tonners’ een zegen is voor Edam. “Maar je hebt het hier over gericht transport dat nodig is voor de bevoorrading van winkels. Net als dat mensen wel eens verhuizen of verbouwen, kan een onderneming niet zonder transport. Maar we zijn er serieus mee bezig om de binnenstad te ontlasten. Zelf heb ik een unit gehuurd op het industrieterrein waar fietsen worden afgeleverd. Maar ik werk ook met bedrijven die gericht iets moeten afleveren bij onze winkel. Dit beleid heeft verdieping nodig, anders maak je het winkelbestand onnodig kapot.”

Het besluit is het gevolg van de evaluatie parkeren Edam-Volendam die op 27 augustus van dit jaar heeft plaatsgevonden. Het gemeentebestuur stelt voor om het beleid op diverse onderwerpen aan te scherpen. Wat het inrijverbod van vrachtwagens betreft: dit is al besloten door het gemeentebestuur.

In alle zones zal de tijd op vrijdag worden aangepast zodat alle dagen van de week de parkeerschijfzone van 09.00 tot 18.00 uur van kracht zijn.
Daarnaast wordt in de Zeestraat in Volendam een parkeerschijfzone van maximaal een half uur ingesteld, zonder de mogelijkheid voor een ontheffing. Het parkeerterrein aan de Haven-Zuid krijgt een verruiming: van 3 naar 4 uur. En in de Bokkingstraat zal de parkeerschijfzone worden ingesteld op 1,5 uur. Dit geldt ook voor de Foksiastraat nabij de openbare bibliotheek, in de parkeerhaven aan het Boelenspark nabij het seniorencomplex en bij de waterwoningen aan het Meerzicht.

Het gemeentebestuur heeft al besloten om in de oude kom een ontheffing per adres af te geven. Er zal een lijst worden opgesteld welke type bedrijven of instanties in aanmerking komen voor een ontheffing van alle parkeerschijfzones.

Verder zal aan de ondernemersverenigingen in Volendam en Edam gevraagd worden te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om gezamenlijk een bedrijf te vinden waarmee een overeenkomst kan worden opgesteld voor het ophalen van bedrijfsafval.
Tevens gaat het gemeentebestuur aan de slag om sturend op te treden als het gaat om het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s. Ook wordt er beleid op gesteld aangaande deelauto systemen.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook