Voorlopig geen traplift bij parkeerterrein Parallelweg

Voorlopig geen traplift bij parkeerterrein Parallelweg

Parkeerdruk Volendam gestegen; Edam gelijk gebleven sinds 2015

Slechts drie personen hebben vorig jaar gebruik gemaakt van een traploper (soort rupsband) om minder-valide bezoekers van het parkeerterrein aan de Parallelweg in Volendam richting de beroemde Dijk te vervoeren. En dat op 8.000 tot 10.000 bussen. Te weinig om een dure investering als een traplift mogelijk te maken, vertelde beleidsmedewerker Jelle Kaars tijdens de evaluatie over parkeren in Edam-Volendam.

De grote parkeerplaats nabij het Noordeinde werkt wel goed! Mede als gevolg van het parkeerverwijssysteem, dat in de toekomst wellicht navolging krijgt in Edam. Want daar staan twee opties te wachten op een besluit van de gemeenteraad. De gemeente heeft plannen om aan de Singelweg een parkeervoorziening aan te leggen. Als alternatief is de parkeerplaats nabij Boon Edam in beeld.

Een parkeerwijssysteem rond Edam zou bezoekers dan verwijzen naar de optie die gecreëerd gaat worden. Wethouder Runderkamp wilde tijdens de evaluatie niets zeggen over de inhoud van het voorstel dat binnenkort besproken wordt. Dit tot frustratie van Nico van Straalen (GroenLinks) die de plannen afdeed als ‘een proefballon’.

Tijdens de evaluatie, afgelopen donderdag, bleek dat de vooraf opgestelde verwachting dat zo’n 80.000 tot 90.000 euro aan de Parallelweg ‘verdiend’ wordt, komend jaar zal uitkomen. Een bus moet tien euro betalen om er te parkeren. Voorlopig loopt dit goed, waardoor een slagboom niet nodig lijkt.

De bezettingsgraad ligt tussen de 85 en 100% overdag. ’s Avonds is dat percentage 70. Wel zal er nagedacht moeten worden over de ruimte die een naastgelegen autogarage inneemt. Veel klanten bezetten de schaarse parkeerplekken, is de klacht. Wellicht zal het parkeerregime moeten worden aangepast.

Binnenkort wordt de Julianaweg gereconstrueerd, vertelde Kaars. Dan wordt ook bekeken of de huidige uitstapplaats voor touringcars behouden blijft. Te horen aan klachten over overlast en (asociaal) gedrag van chauffeurs, die zich niet aan de regels houden, lijkt de kans niet heel groot.

In Edam is afgelopen jaar ook onderzoek verricht naar de parkeerdruk. Met name voor toeristische bussen is er te weinig ruimte. En dat levert gevaarlijke verkeersituaties op rond de Grote Kerk.

Wethouder Runderkamp komt in februari met een voorstel waarin twee opties centraal staan: parkeren voor auto’s en bussen langs de Singelweg of bij Boon Edam. Die laatste optie valt volgens Loek Kras niet in goede aarde bij de directie van het internationaal opererende bedrijf. “Die heeft de voorziening nodig voor haar klanten en personeel.” Jelle Kaars bracht het iets anders: “De noodzaak om alle ruimte te gebruiken is er niet bij Boon, de wens wel.”

Terwijl de parkeerdruk in Volendams centrum hoog is, zijn twee ondergrondse parkeergarages (Kielstraat en Havenhof) vaak zeer matig (22%) gevuld. De gemeente is met de eigenaren in gesprek om de voorziening 24 uur per dag open te laten. De verwachting is dat de bezettingsgraad dan flink kan stijgen.

In Edam zijn de parkeervoorzieningen bij de Baanstraat en het Egbert Snijderplein verrassend laag bezet: gemiddeld 60%. Het parkeerprobleem bevindt zich hier met name op en rond de grachten. Enkele straten waaronder de J.C. Brouwersgracht, het Bagijnenland en de Lingerzijde hebben veel last van parkeerdruk (85 tot over de 100%).

Waarin Edam de parkeerdruk sinds 2015 gelijk is gebleven, is de druk in Volendam toegenomen met 5%.
De overige wijken in Edam en de Zeevang kunnen de auto nog goed stallen. In Volendam is buiten het centrum de druk zeer hoog op het Middengebied, Blokgouw 7, de D. Steurhof, W. Wouterstraat en de H. Smitstraat. In de D. Steurhof wordt binnenkort met bewoners gekeken naar een andere indeling van de openbare ruimte. “Al moeten we waken dat het niet één grote steenmassa wordt.”

De gemeente gaat binnenkort ook kijken of het jaren geleden ingestelde Parkeerfonds, bedoeld om bij bouwprojecten eventueel elders extra parkeervoorzieningen aan te leggen met geld van de bouwers, om te buigen naar een Mobiliteitsfonds. In de praktijk werkt het Parkeerfonds matig, waardoor de gelden moeilijk inzetbaar zijn.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook