Voorlichting over Joods Protocolboek Edam

Voorlichting over Joods Protocolboek Edam

Op woensdag 12 februari organiseert het Waterlands Archief een bijeenkomst over de eerste mijlpalen van het project over het toegankelijk maken van het Joods Protocolboek van Edam.
Het Waterlands Archief (WA) bezit het archief van de voormalige joodse (ring)synagoge uit Edam. Deze bestaat uit een protocolboek (1779-1886), begraafregister en reglement. Het protocolboek is in 2013 gedigitaliseerd en raadpleegbaar via de website van het WA. Ruim de helft van het protocolboek is geschreven in een combinatie van Jiddisch en Hebreeuws in Asjkenazisch cursief. Een handschrift dat moeilijk leesbaar is als je het Jiddisch of Hebreeuws niet machtig bent.

Om het protocolboek beter toegankelijk te maken voor onderzoek is het WA in 2019 een co-creatie project gestart met onder andere de Joodse Scholengemeenschap (JSG) Maimonides.
Het project is inmiddels een flink eind gevorderd en het is tijd om de eerste mijlpalen te presenteren.

Lesprogramma
Margreet Lenstra zal vertellen over de samenwerking met JSG Maimonides in Amsterdam en het lesprogramma. Inmiddels zijn de leerlingen gestart met het lesprogramma rond het protocolboek en hebben zij een studiedag gehad met een bezoek aan het Waterlands Archief en een rondleiding door historisch Edam.

Jenneke Schouten neemt ons mee in haar vertaalwerk van de Jiddisch en Hebreeuwse teksten van het Joodse Protocolboek. Daarnaast licht ze kort toe wat haar inhoudelijk opvalt ten opzichte van protocolboeken die ze eerder vertaald heeft.
Rob Teunissen vertelt over het transcriberen van de Nederlandse passages. Hij gaat in op bijzondere ontdekkingen en wat deze ons kunnen vertellen over Edams voormalige Joodse gemeenschap

Iedereen die geïnteresseerd is in dit mooie project rond de Joodse geschiedenis van Edam is van harte welkom.

Woensdag 12 februari. Aanvang 13.30-15.30 uur. Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, Purmerend. Toegang gratis. Aanmelden via aanmelden@waterlandsarchief.nl

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook