“Voor tweede keer overstroming in drie jaar is (te) veel”

“Voor tweede keer overstroming in drie jaar is (te) veel”

Eigenaren van stacaravans op het buitendijks gelegen land van camping Strandbad Edam hebben twee weken geleden flinke stress ondervonden nadat het terrein onder water liep door een combinatie van harde oostenwind en hoge waterstanden. De werkelijke schade kon niet worden opgemaakt want direct daarna begon het hard te vriezen. Duidelijk is wel dat er een oplossing moet komen, maar hoe is de grote vraag.

Bert Schuitemaker, bestuurslid maatschappij Strandbad Edam BV, vertelt bezig te zijn met oplossingen. “Maar dat is niet zo eenvoudig.” Een van de problemen is dat het weiland dat naast de camping ligt van een andere eigenaar is. En dat de kosten om het water weg te houden flink kunnen oplopen.

Beheerder Wil Ouwehand beseft dat twee overstromingen in drie jaar tijd wel om maatregelen vraagt. “Nu het is gaan dooien is het water weer relatief snel verdwenen via de omliggende sloten en vervolgens weggepompt. Maar richting onze klanten zal er iets moeten gebeuren. Het bestuur is ook begonnen met een onderzoek naar oplossingen. Verschillende caravans hebben schade, binnen en buiten, en ook wij zullen vijf tot zes stroomkasten moeten vervangen. Die zijn onbruikbaar geworden.”

Een oplossing kan liggen in de aanleg van een kleine waterkering in de vorm van een dijkje. Maar dat moet dus op grond van een ‘ander’ komen te liggen. Ook zijn verschillende instanties betrokken bij het gebied. “We zullen sowieso ons oor te luister leggen bij het Hoogheemraadschap, dat langs het Markermeer bezig is met de dijkversterking.”

De komende week zal gekeken worden of er schade is aan de waterleiding en het riool. “En we gaan aan de slag om de elektriciteit te herstellen.” Het afgelopen weekend kregen eigenaren van caravans de kans om de schade op te nemen. Die is overigens voor eigen risico en rekening.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook