Volendammer kermis beste van Nederland!

Volendammer kermis beste van Nederland!

Kermis ook na aanpassingen Zeestraat-Europaplein op niveau

De Nationale Bond van kermisbedrijfhouders (Bovak) heeft de kermis van Volendam uitgeroepen tot beste kermis van ons land in de categorie ‘grote kermissen’.  Een groot compliment voor de organisator, de gemeente Edam-Volendam.  De prijs betekent niet alleen erkenning voor een goede organisatie. “De opkomst, betrokkenheid en grote bestedingen door de bevolking hebben zeker bijgedragen aan deze erkenning.”

Peter Karregat is een van de mensen die vanuit de gemeente waakt voor een mooie en afwisselende kermis. Karregat vertelt dat Volendam al eerder in de prijzen is gevallen, zo’n 15 jaar geleden. Maar toen vanuit de tweede kermisvakbond die ons land rijk is.

“De Bovak wil er (ook) een jaarlijks evenement van maken. Exploitanten en omwonenden worden gepolst, waarna er een beoordeling volgt.” Op Goede Vrijdag werd een delegatie vanuit de gemeente, inclusief wethouder Wim Runderkamp,  uitgenodigd om naar Deventer te komen.

Tot ieders blijdschap ontving de wethouder uit handen van de voorzitter van de Bovak de eerst prijs in genoemde categorie. “Er zijn drie categorieën : tot 25 attracties, 25 tot 50 attracties en vanaf 50. Wij moesten opboksen tegen nog veel grotere kermissen als Weert en Tilburg.”

Dat Volendam als eerste uit de bus is gekomen heeft mede te maken met de betrokken bevolking, de locatie en sfeer van de kermis, de betaalbare attracties, de manier waarop de gemeente de kermis organiseert, de omgang met omwonenden, detailhandel en horeca, de faciliteiten voor de bezoekers en de omgang met de exploitanten.
Op alle onderdelen scoorde de kermis van Volendam zeer hoog.


De organisatie is ronduit trots op de onderscheiding. Naast een oorkonde wordt tijdens de aankomende kermis van 6 tot en met 9 september ook via andere uitingen duidelijk gemaakt dat de beste kermis van het land in Volendam staat.
`Onder meer via 2.000 stickers die we hebben ontvangen en een grote banner bij het kermisterrein.`

Peter Karregat hoopt dat het de kwaliteit van de kermis nog meer ten goede komt. `We zijn niet de grootste kermis. Toch weten bijzondere en vaak zeer kostbare attracties de weg naar ons dorp te vinden.` Als voorbeeld noemt hij de grote valtoren (The Tower), die praktisch het hele jaar in het buitenland verblijft maar al diverse jaren in Volendam heeft gestaan. En ook de hoge zweefmolen komt terug, een landelijk spraakmakende attractie.

Vanaf 2020 is de kans groot dat de kermis een iets andere invulling gaat krijgen. `Het is duidelijk dat er in de gerenoveerde Zeestraat minder ruimte is. We zijn bezig met compenserende ruimte om te zorgen dat het aantal attracties niet afneemt.`
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook