Volendam trots op nieuw PX

Volendam trots op nieuw PX

‘Trots’, dat woord kwam vrijdag vele malen terug tijdens de officiële opening van de nieuwe PX. Volendam heeft met het gebouw een uniek, modern, ruim en multifunctioneel podium annex sociaal-cultureel centrum in het dorpshart gerealiseerd. “Toen ik afgelopen week de lichten zag branden, was ik best een beetje ontroerd,” aldus Gina Kroon-Sombroek, wethouder welzijn en cultuur.

 
 
Voor het bestuur, directie en vrijwilligers van Pius X (vanaf nu PX geheten) betekent de opening een afsluiting van een ruim tienjarig traject. Teruggekeken werd er vrijdag vooral op het bouwproces; de bestuurlijke weg naar een nieuw centrum is de laatste jaren al iets te veel de revue gepasseerd.
 
Huldiging
PX heeft een grote zaal met een prachtig podium. Diezelfde zaal is vanaf de eerste verdieping te volgen via de alcoholloze soosruimte voor tieners. Achter een groot raamwerk zijn de activiteiten hier goed zichtbaar. In de tienerruimte is een tweede podium. Op deze verdieping bevinden zich ook de kantoren en technische ruimte. Nog hoger bevinden zich de creatieve c.q. vergaderruimten, alsmede een theorielokaal.
Het balkon aan de voorzijde op verdieping 1, kan in de toekomst wel eens uitgroeien tot de vaste huldigingsplek bij mooie lokale prestaties.
 
Loungeruimte
Weer beneden aangekomen kom je via de ruime loungeruimte met bar in de keuken. Deze heeft twee functies: leslokaal en horeca.
Onder de grond bevinden zich vier ruime oefenruimtes; hier worden muziek, techniek en media met elkaar verbonden.
Een lift verbindt weer alle verdiepingen.
 
Alle leeftijden
Waar wethouder Marisa Kes (ruimtelijke ordening) inging op het bouwproces, dat bijna perfect is verlopen, en de toekomstige ontwikkelingen op en rond het Europaplein, dat op termijn autoluw moet worden, blikte Gina Kroon terug op het oude gebouw en de functies die het huidige pand gaat innemen voor tal van doelgroepen.

Overlast
Jaap Schilder roemde het werk van aannemer Tol van Aart, het elektraplan van Smit Elektra en wees op de geweldige isolatie, waardoor geluidsoverlast van de baan is.
Zeven dagen in de week moet het centrum gaan bruisen, iets wat gelet op de reeds nu al drukke agenda, ogenschijnlijk moeiteloos moet gaan lukken.
 
Ambitie
Club en Buurthuiswerk-voorzitter Evert Karregat straalde uit wat het gebouw in zich heeft: de ambitie om met volle overtuiging en inzet een nieuw hoofdstuk te geven aan de 90-jaar oude organisatie.BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook