Verweerde Damsluis onder handen genomen

Verweerde Damsluis onder handen genomen

De markante Damsluis in Edam is hard aan onderhoud toe. Al enkele jaren ziet de Dam, eigendom van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, er aangetast uit: afbrokkelend metsel- en voegwerk, scheuren en verweerde gedenkstenen. De eigenaar heeft aangekondigd begin volgend jaar met een renovatie te starten.

Het Rijksmonument uit 1795 is op leeftijd. Groot onderhoud werd al eerder aangekondigd na vragen van bewoners en de Stadskrant. HHNK-woordvoerder Marko Cortel: “Dat betekent dat het object af en toe klein, maar af en toe ook groot onderhoud nodig heeft. Dat zagen wij ook aankomen. Daarom hebben we twee jaar geleden op kleine schaal onderhoud gedaan: toen zijn de leuningen en het schilderwerk aangepakt.”Veilig


Daarnaast is er onlangs ook een inventarisatie gemaakt van wat er aan groot-onderhoud nodig zou zijn. “Daaruit is naar voren gekomen dat er behoorlijk wat werk zit in het herstellen van metsel- en voegwerk. De Dam is sterk en veilig, maar cosmetisch moet deze flink aangepakt worden.”

Uitvoering


De voorbereiding van het werk staat dit jaar op de rol. “Denk dan bijvoorbeeld aan het nauwkeurig inventariseren van wat er werkelijk nodig is en het opzetten van een aanbestedingsprocedure. Begin volgend jaar zou dan de uitvoering plaats kunnen vinden.”
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook