Verstappen uit Volendam

Verstappen uit Volendam

Het was pas de tweede keer dan hij in een kart zat, maar het talent van Jaimy Schindeler werd direct opgemerkt. Hij was nog geen 15 jaar oud toen hij zijn racelicentie haalde en een jaar lang trainde met zijn vader als grote steun. Afgelopen maand reed hij zijn allereerste wedstrijd en die won hij overtuigend. Vader en zoon blijven nuchter maar dromen stiekem over de nieuwe Verstappen uit Volendam.

“Mijn zoon is klein van stuk,” vertelt Hans Schindeler. “Je kunt je dus wel voorstellen dat iedereen stond te kijken dat de wedstrijd zomaar even werd gewonnen door een kleine Volendammer.” Afgelopen maand won Jaimy Schindeler zijn allereerste wedstijd tijdens het open kampioenschap op de baan van Spa Francorchamps. En dat terwijl hij pas vorig jaar voor het eerst zelf achter het stuur van een kart klom. “Omdat mijn zoon niet de grootste is, had hij tot dan toe alleen nog maar naast mij gezeten in een kart. Hij kon simpelweg niet bij de pedalen,” vervolgt Hans Schindeler. “Hij vond het meteen leuk dus later die week gingen we nog eens naar het kartcentrum. Na twee bochten werd ik al door hem ingehaald. Ik wilde hem zeggen dat hij wel een beetje rustig aan moest doen en achter papa blijven, aangezien dit pas de tweede keer op de baan was, maar ik kon hem met geen mogelijkheid bijhouden.”

Voor de lol
Het was gewoon voor de lol een keertje karten, zonder de illusie om dit op te pakken als sport of hobby, maar voor Jaimy was dit het begin van zijn race-carrière. “Langs de kant stond een jongen te kijken die mijn vrouw vroeg hoe lang Jaimy dit al deed. Hij kon niet geloven dat dit pas de tweede keer was en werd direct gevraagd voor het opleidingsteam.” Hiervoor moest Jaimy zijn racelicentie halen. De karts die buiten op het circuit worden gebruikt voor races hebben een topsnelheid van 130 km/u, recreatieve karts op binnenbanen gaan ongeveer 50 km/u. “Mijn vrouw en ik dachten dat hij het misschien spannend zou vinden,  maar hij was totaal niet bang. Elke ronde ging hij harder en op het rechte stuk durfde hij echt gas te geven. Binnen no-time had hij het ronde record op zijn naam staan.”

Achterstevoren
Het afgelopen jaar heeft Jaimy alleen getraind. Tijdens het Open Benelux kampioenschap afgelopen oktober besloten zijn trainers hem in het diepe te gooien. Het was tijd dat hij mocht laten zien wat hij waard was. Dat hebben ze geweten. Jaimy won zeer overtuigend zijn allereerste wedstrijd ooit. Hans: “Het was vooral om een beetje race ervaring op te doen, maar binnen een paar ronden reed hij aan kop. Omdat hij won bij de junioren mocht hij ook bij de senioren meerijden. Na drie ronden werd hij aangetikt en kwam achterstevoren op de baan. Hij was woedend, slaand op zijn stuur, maar hij begon een inhaalrace, tot groot plezier van het publiek. Dat kleine mannetje dat van achterin het veld naar voren kwam, dat is er een om in de gaten te houden. Uiteindelijk werd hij derde. Het is heel spannend, maar we zijn vooral heel trots. Tijdens de wedstijd hoorde ik iemand zeggen, op een hoge positie binnen de sport, dat het bijna saai is om naar hem te kijken. Hij doet het zo goed en soepel, dat het er makkelijk uit gaat zien. Dat is het grootst denkbare compliment.”

Jongensdroom
Vader Hans heeft zelf ook een kart gekocht, zodat hij iets te doen heeft tijdens de trainingen van zijn zoon. “Het is natuurlijk een jongensdroom dat we dit mogen meemaken. Soms rijden we samen, dan gaat het hard tegen hard, ik probeer alle gaten dicht te houden en hem er niet langs te laten maar meestal haalt hij me in alsof ik stil sta. Regelmatig moeten we 300 km rijden naar een circuit voor een training, het is heel leuk dat we als vader en zoon dit samen kunnen doen. Natuurlijk is hij af en toe ook een ontzettende puber, maar op z’n dag is dat helemaal weg.”

Dure sport
Als alles goed gaat, staat volgend jaar de competitie te wachten, mits het lukt alles financieel rond te maken. “Een jaartje voetballen kost  €200, hier ben je zo €12.000 euro kwijt en als hij volgend jaar aan de competitie gaan meedoen, zit je zo op €20.000. Dat hij talent heeft is zeker, maar als hij verder wil, moet hij sponsoren aan zich weten te binden. In de formule 1 krijgen de coureurs gigantische bedragen betaald, maar tot die tijd moet je geld meenemen.” Er is de stille hoop dat een fabrieksteam hem binnenhaalt. “We gaan ons nergens op blind staren, de formule 1 bestaat uit de 20 allerbeste coureurs van de hele wereld, maar het is niet onmogelijk. Dan wordt Jaimy misschien wel de nieuwe Verstappen uit Volendam. Er zijn al meer kampioenen ontdekt met karten, dus wie weet. Maar als hij niet zal redden, wat waarschijnlijk is, kunnen we achteraf wel zeggen: wat was het fantastisch!
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook