
Schenkingstentoonstelling Edams Museum -30 maart- opening zomerseizoen
Dit was een aankondiging van deze tentoonstelling in eerdere edities, waarin wij u reeds informeerden over de bijzondere objecten die het Edams Museum heeft gekregen met de bijbehorende verhalen. Volgens planning had u al in januari deze bijzondere tentoonstelling kunnen bezoeken in het Stadhuis van Edam.
Helaas was het museum, door de lock down, genoodzaakt deze data aan te passen. Vanwege de verlenging ervan én de onzekerheid over enige versoepeling van de coronamaatregelen is besloten de opening uit te stellen naar 30 maart, de datum waarop het zomerseizoen van het Edams Museum begint.
Het begin van dit seizoen wordt extra spectaculair. Die datum start een evenzo bijzondere tentoonstelling over het leven van de kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp, die in Edam woonde en werkte en waar zijn atelier zich nog steeds laat bewonderen. Wij informeren u daar later ook nog over…
Maar eerst weer een voorproefje op de Schenkingstentoonstelling:
Zoek de tien verschillen.
Afgelopen september schonk Edammer Ed Broeze een aantal interessante voorwerpen uit de nalatenschap van zijn vader Gerrit Benjamin Broeze (1898- 1972), waaronder een album met ansichtkaarten en foto’s van Edam, een houtsnede van André van der Vossen, een prent naar Cornelis Springer en een paneel dat jarenlang op de Keizersgracht 4 in de 19e -eeuwse etalage heeft gehangen, waar Ed Broeze nu woont.
Links: De Kaasmarkt omringd door landelijke scènes, paneel uit de schenking Ed Broeze. Rechts: Antonie Beek, Kaasmarkt te Edam, vóór 1910, olieverf op doek, Collectie Edams Museum
Ed vertelde dat het paneel tussen andere voorwerpen in de etalage van de Antiekhandel pronkte, gedreven door vader Gerrit, die in 1910 naar Edam was verhuisd, waar hij als meubelmaker/schrijnwerker in de leer ging bij zijn oom Herman Beek (1861-ca. 1936). Hij was bakker, maar ook handelaar in antiek. Het verhaal gaat dat hij dat onder andere inkocht door klanten voor brood te laten betalen met antieke voorwerpen. Zo werd hij de ‘kunstbakker van Edam’, wonend aan de Keizersgracht 2, waar nu Mina is gevestigd, en vanaf 1936 op de Keizersgracht 4, waar de handelsruimte flink kon worden uitgebreid. Achter dit pand stond (en staat nog steeds) aan de Koksteeg een meubelmakerij annex restauratiewerkplaats-schrijnwerkerij, gedreven door Eds vader en vanaf de jaren 60 door Eds broer Han.
Hermans broer was de kunstschilder Anthonie Beek (1882-1954), die rond 1900 het pand aan de Hoogstraat 1 als Kunstzaal Gerard Dou exploiteerde. Het schilderij De Kaasmarkt te Edam van deze Anthonie werd in 1910 door een Amsterdamse professor aan het Edams Museum geschonken.
Herman Beek (rechts) en zijn vrouw Marie (links) op het erfje achter de Antiekhandel op de Keizersgracht 2.
De centrale scène van het paneel van Broeze (links) lijkt sterk op het schilderij van Anthonie Beek. Een ‘Zoek-De-Tien-Verschillen’, waarbij vooral een knielende man tegenover en staande man met gespreide armen een duidelijke nabootsing lijkt. Daaromheen vier boerentafereeltjes. Han Broeze vertelde dat Antonies sterkste talent het schilderen van dieren was, in het bijzonder schapen. Dat strookt volgens hem met de boerentafereeltjes van het paneel en de mogelijkheid dat Antonie de schilder ervan was.
De Kaasmarkt rond 1900. Links: foto uit de Periodiek Oud Edam, oktober 1987. Rechts: foto uit de Collectie Siewers in het Edams Museum.
Gerrit Broeze was medeoprichter van de Vereniging Oud Edam en jarenlang voorzitter van het Edams Museum. Een passender behuizing voor de schenking van Ed Broeze dan het Edams Museum is daarom niet te bedenken.
Na de schenkingstentoonstelling zal het paneel nader worden onderzocht. Misschien is het paneel van Broeze daarna toe te schrijven aan Anthonie Beek
Kijkt u op www.edamsmuseum.nl voor het laatste nieuws omtrent de openingstijden in relatie tot de richtlijnen van het RIVM.