Veertien vragen voor Stef Knook

Veertien vragen voor Stef Knook

Het was voor Stef Knook een grote verrassing dat hij de gemeentelijke legpenning in ontvangst mocht nemen. Hij is al jarenlang actief als vrijwilliger voor verschillende organisaties en mag zich daarom ereburger van de gemeente noemen. De uitreiking vond plaats tijdens het afscheidsdiner van Club ’48 waar hij 25 jaar lang voorzitter van is geweest. Samen met zijn vrouw Els stond hij bekend als grote drijvende kracht achter deze vereniging. Een onderscheiding met een lach en een traan, omdat Stef deze mooie eer niet meer kan delen met zijn vrouw.
1. Wat is voor u volmaakt geluk?
“Dat vind ik nu lastig om antwoord op te geven, na het overlijden van Els afgelopen zomer is daar even geen sprake van. Wat wel mooie momenten zijn, zijn de momenten waarop we terugkijken op ons leven. De mooie herinneringen delen met onze kinderen en alle mensen om ons heen die zo meeleven. Daar zijn we dankbaar voor.”

2. Wat is uw meest typerende eigenschap?
“Dat is mijn hulpvaardigheid, ik probeer altijd voor anderen klaar te staan.”

3. Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
“Ik zou het jammer vinden als de activiteiten zoals steenwerpen en ringsteken op de kermis verdwijnen.
Dat zie je nu al bij Waterdag waar geen koeboot-race meer georganiseerd wordt. Als er minder animo komt, moet je stoppen. Ook merk je dat er tegenwoordig steeds minder vrijwilligers zijn. Club ’48 is nu ook gestopt, dus het steenwerpen en ringsteken moet door een andere partij worden opgepakt. De Burghwall is van plan om dat te gaan doen, maar ik hoop niet dat ze er te licht over denken, het is veel werk. Wij deden dit met een grote groep, er lag een draaiboek en iedereen wist precies wat ze moesten doen. Het zou zonde zijn als we in de toekomst dit soort mooie evenementen moeten missen.”

4. Zet u zich in als vrijwilliger?
“Dat mag je zeggen. Club ’48 is gestopt, het is jammer maar ik vind het ook wel lekker om het iets rustiger aan te kunnen doen. Wat ik gedaan heb voor Club ’48 heb ik zeker niet alleen gedaan, Els was hierin een heel belangrijk. Ze stond niet achter me, maar naast me en misschien zelfs wel voor me. We deden het echt samen. Met mijn andere activiteiten zoals voor RK Zangkoor St. Caecilia, het meezingkoor van Middelie, de fietsvierdaagse, de kaasmarkt, de tuincommissie van de RK Kerk en de tuin van de Koningshoeve ga ik gewoon verder. Ik ga niet achter de geraniums zitten.”

5. Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
“Ik kom uit een boerenfamilie uit de Purmer, dat zit nog steeds in mij. Mijn neef Ronald woont daar nog op een boerderij en vraagt soms mijn hulp voor klusjes op het land. Als ik nodig ben in de Purmer, laat ik alles vallen en ga naar de polder. Ik heb een oude John Deere trekker, een oldtimer die nog van mijn vader is geweest. Vorig jaar heb ik daar de strobalen mee opgeladen, dat vind ik prachtig. Een verleiding die ik niet kan weerstaan.”

6. Waar krijgt u energie van?
“Mooi weer, als ik maar naar buiten kan om wat te doen. Binnen zitten, zeker nu, is niets voor mij. Ik vind het heerlijk als ik in mijn tuintje aan de slag kan of bijvoorbeeld even het gras maaien van het schapenveldje hier verderop.”

7. Hoe zou een ideale dag eruit zien?
“Als ik maar naar buiten kan, met mooi weer.”

8. Wat is het beste advies dat u ooit ter harte heeft genomen?
“Wij woonden nog in de Purmer, aan de Westerweg toen mijn zwager vertelde dat hij in Edam een mooi huis voor ons wist, dat was deze woning op de hoek van Burgemeester Versteeghsingel. We twijfelden, vooral de slaapkamer boven was klein in vergelijking met wat we hadden, maar de woonkamer wist ons te overtuigen. Dat was een goed advies, dit is een heerlijk huis op een geweldige plek.”
9. Wat is uw grootste prestatie?
“Waar ik het meest trots op ben, zijn mijn kinderen en kleinkinderen.”

10. Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
“Vroeger gingen we altijd naar Frankrijk met de caravan. Nooit naar dezelfde plek dus we hebben denk ik het hele land wel gezien. De laatste jaren namen we de fietsen mee en bleven in Nederland, daar hebben we ook ontzettend van genoten.”
11. Wat is uw favoriete plek in huis?
“In mijn fauteuil in de woonkamer, met zicht op mijn tuin.”

12. Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
“Daar kan ik me nu nog niet over uitlaten.”

13. Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij of film?
“Aan de wand in de woonkamer hangt een foto van mijn zoon Patrick en dochter Carolien, een foto die we cadeau kregen voor ons 30 jarig huwelijk. Dat is zonder twijfel mijn favoriete schilderij. Een andere belangrijke foto staat boven de tv, een foto van afgelopen zomer toen we nog met zijn alle met de caravan zijn weggeweest, daar heeft Els echt naar toe geleefd.”

14. Wat is uw levensmotto?
“Gewoon maar gezond blijven en zo doorgaan.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook