Veertien vragen voor Margreet Lenstra van Oud-Quadyck

Veertien vragen voor Margreet Lenstra van Oud-Quadyck

Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom organiseert oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck een expositie over Fort bij Kwadijk in het verenigingsgebouw, Kwadijk 125 te Kwadijk. De expositie is gratis te bekijken op zondag 14 oktober tussen 13.00 en 16.00. Margreet Lenstra is al meer dan veertig jaar aangesloten bij het genootschap en kreeg haar liefde voor geschiedenis met de paplepel ingegoten.

1. Wat is voor u volmaakt geluk?
“Als je met elkaar iets organiseert en daar dan grote belangstelling voor is. Onze activiteiten worden behoorlijk gewaardeerd en niet alleen door mensen uit Kwadijk. Een paar jaar geleden hadden we tijdens de maand van de geschiedenis het thema geluk en alle schoolkinderen kwamen op bezoek om een collectie poststukken te bekijken. Naderhand hadden de kinderen gelukskaarten gemaakt en deze bewaren wij weer voor de toekomst. Het is heel leuk om zo het verleden met het heden samen te zien komen.”

2. Wat is uw meest typerende eigenschap?
“Ik vind het heel fijn om alleen, of samen met anderen iets te organiseren. Het liefste als het te maken heeft met erfgoed, daar kan ik dus goed mee uit de voeten bij Oud-Quadyck.”

3. Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
“Ik vind het goed dat er in de gehele gemeente, zeker ook in de kleinere kernen, veel gevarieerde activiteiten worden georganiseerd. Ook op het gebied van erfgoed is er een mooi aanbod, bijvoorbeeld door de historische verenigingen en Het Schooltje van Dik Trom.”

4. Zet u zich in als vrijwilliger?
“Dat is iets dat ik van huis uit heb meegekregen. Vanaf mijn zeventiende ben ik al betrokken bij Oud-Quadyck dat door mijn vader is opgericht. De liefde voor geschiedenis heb ik al van kleins af aan.”

5. Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
“Soms is een schenking zo mooi dat je er geen nee tegen kunt zeggen. Vorig jaar kregen we papieren uit de 18de eeuw die te maken hebben met de lokale legende van de barones op het witte paard. Het verhaal gaat over een oude, rijke dame die begin van de 18de eeuw in Kwadijk woonde. In haar testament stond dat geen van haar eigendommen vermangeld of verkocht mochten worden. Volgens de legende zou ze dat na haar dood nog komen controleren. Tot in 1884 de spoorlijn werd aangelegd zijn de bepalingen in haar testament gerespecteerd, daarna is de klad erin geraakt. Nu hebben wij dat testament in ons bezit, dat maak de historie tastbaar.”

6. Waar heeft u het meeste spijt van?
“Ik sta eigenlijk altijd achter mijn beslissingen.”

7. Hoe zou een ideale dag eruit zien?
“Als ik een avond of dag aan een leuk project kan werken.”

8. Wat is het beste advies dat u ooit ter harte heeft genomen?
“Onze beeldcollectie digitaliseren. Daar zijn we vrij vroeg mee begonnen en dat hebben we meteen goed gedaan. Daar plukken we nog elke dag de vruchten van. We kunnen snel het juiste materiaal vinden als iemand een verzoek doet voor een foto van hoe een huis er vroeger uit heeft gezien. Of als Oud-Quadyck of iemand anders beeldmateriaal nodig heeft voor een publicatie of tentoonstelling.”

9. Wat is uw grootste prestatie?
“In de jaren 1980-1985 heeft er een archeologische veldkartering plaatsgevonden tussen Kwadijk en Hobrede. Dit heeft veel vondsten opgeleverd: scherven, houtwortels, botten en aardewerk. Hiermee hebben we veel kunnen leren over het ontstaan van het dorp. We werden begeleid door de Universiteit van Amsterdam met nuttige instructies. We kregen ook hulp van de schoolkinderen uit de buurt, die hebben eksterogen en pikken zo alles er tussenuit. Ik zie de kinderen nog hollend door het weiland gaan.”

10. Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
“Ik hou van geschiedenis en ook van mijn eigen familiegeschiedenis. Als ik ergens op vakantie ben en weet dat een van mijn voorouders uit die omgeving komt, vind ik het leuk om een locatie te bezoeken die mijn voorvader ook gekend heeft, zoals een kerk waar ze misschien gedoopt of getrouwd zijn.”

11. Wat is uw favoriete plek in huis?
“Vanaf de eettafel heb ik een prachtig uitzicht over het weiland en daar kan ik zeer van genieten. Als er storm of sneeuw op komst is of zoals nu met de laaghangende ochtendmist, waardoor de koeien en de schapen tot hun buik in de mist staan.”

12. Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
“Ik hoop dat Oud-Quadyck aan de volgende generatie doorgegeven kan worden. Ons bestuur bestaat uit drie leden maar het is lastig om aan nieuwe vrijwilligers te komen, we hebben bijvoorbeeld geen voorzitter. Toch bestaan we al 55 jaar en hebben een mooie collectie opgebouwd van beeldmateriaal en archeologische vondsten.”

13. Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij of film
“Ik lees graag boeken over geschiedenis, regionaal maar vooral lokaal. Met name egodocumenten vind ik heel fijn om te lezen.”

14. Wat is uw levensmotto?
“Het is goed om elke dag om je heen te kijken en te genieten van de kleine dingen die je blij maken. Probeer tevreden te zijn met wat je hebt.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook