Veertien vragen voor Joep van der Oord

Veertien vragen voor Joep van der Oord

Behalve muziekleraar op alle basisscholen van Edam, is Joep van der Oord tevens koor- en orkestdirigent, onder andere van het St.Caeciliakoor in de Nicolaas kerk. In deze kerk zal op zondag 18 november onder zijn leiding een bijzonder vertelconcert gegeven worden over Alzheimer; Requiem van componist Bart Oenema. Het concert zal door het Sappho koor uit Hoorn uitgevoerd worden.   

1. Wat is voor u volmaakt geluk?
“Als ik door een uitvoering geraakt word. Er ontstaat soms iets ongrijpbaars tussen het koor en het orkest, dat is zo mooi. Muziek is emotie, dat geldt ook zeker voor het stuk van Oenema. Toen we het vijf jaar geleden opvoerden, stonden zelfs de koorleden te janken. Dan voel je dat ook in de zaal. Omdat er zoveel vraag was vanuit het publiek hebben we besloten om het nog eens te gaan doen.”

2. Wat is uw meest typerende eigenschap?
“Ik ben eigenwijs en ik doe mijn eigen ding. Soms kan ik een beetje drammen maar dat doe ik niet ter meerdere eer en glorie, maar altijd voor de groep. Ik probeer het beste eruit te halen, maar wel op een vriendelijke manier. Mensen komen op hun vrije avond zingen, dan moeten ze er wel lol in hebben.”

3. Welke activiteit gaat u het meest aan het hart in Edam-Volendam?
“De gemeenschap rondom de kerk is bijzonder. Ik ben totaal niet gelovig, maar het gevoel van saamhorigheid vind ik mooi.”

4. Zet u zich in als vrijwilliger?
“Samen met mijn vrouw organiseren we de korendag, dat is veel werk maar wel heel erg leuk. Tijdens deze dag in mei komt er een dwarsdoorsnede van allerlei koren naar Edam. Zangkoren willen zich graag presenteren, maar daar is niet altijd een podium voor. De Nicolaas Kerk kent een prachtige akoestiek, het zingen gaat gemakkelijk. Eigenlijk zouden er veel vaker concerten gehouden moeten worden.”

5. Welke verleiding kunt u niet weerstaan?
“Mijn vrouw kan heel goed koken, maar af en toe uit eten vind ik wel heel erg lekker.”

6. Waar heeft u het meeste spijt van?
“Als ik alles over mocht doen, weet ik niet zeker of ik van muziek weer mijn beroep zou maken. Je wordt zo zeurderig en kunt er minder van genieten. Toen ik jong was, zat in de fanfarewereld en dan kon je een avond lekker onbezorgd toeteren. Dat gevoel is weg, in dat opzicht ben je je hobby kwijt. Het dirigeren en lesgeven vind ik wel ontzettend leuk om te doen. Ik denk dus niet dat ik er echt spijt van heb, dat is niet het juiste woord. Ik had er misschien langer over na moeten denken.”

7. Hoe zou een ideale dag eruit zien?
“Niet te vroeg op staan, in de middag les geven en samen lekker een uurtje in de tuin zitten. Daarna uit eten en een mooie balletvoorstelling bezoeken.”

8. Wat is het beste advies dat u ooit ter harte heeft genomen?
“Lesgeven in de muziek. Dirigeren en lesgeven hebben veel raakvlaken met elkaar. Van de koorleden hoor ik regelmatig dat ze merken dat ik ook voor de klas sta. Ik leg bijvoorbeeld altijd uit waarom iemand iets moet doen. Ik probeer de sjeu erin te houden, ook met lesgeven. Voor de klas vind ik de materie niet eens het belangrijkste, het gaat om het ervaren door de kinderen. Ze hoeven er niet eens altijd plezier in te hebben, dat komt later wel.”

9. Wat is uw grootste prestatie?
“Dat het kerkkoor nog bestaat, vind ik een prestatie. Ruim 17 jaar geleden ben ik erbij gekomen. De groep bestond uit oudere leden waar er steeds minder van overbleven. Dankzij een aantal opeenvolgende projectkoren, waarvan de eerste tijdens de Stadsfeesten van 2007 was, hebben we jongere nieuwe leden gekregen. Dan kun je weer door.”

10. Waar gaat uw favoriete reis naar toe?
“Als we maar kunnen rondreizen, zoals afgelopen zomer in Frankrijk. Een dag of drie ergens zijn en dan weer verder, maar niet meer dan 300 km per keer omdat ik niet lang in de auto wil zitten. We gaan nooit naar hetzelfde, behalve Lech. De natuur is zo prachtig dat het niet uitmaakt of je de dezelfde wandeling een paar keer maakt.”

11. Wat is uw favoriete plek in huis?
“Ik ben graag buiten maar ik vind het ook heerlijk om af en toe op de bank te liggen en tv te kijken. Vorig jaar had ik nog vijf koren in de avonduren, dat is er nu eentje minder, dus heb ik meer tijd.”

12. Welke droom wilt u nog verwezenlijkt zien worden?
“Ik doe alle leuke dingen die ik wil en word daar ook toe in gelegenheid gesteld. Dus er is niet echt een droom. Alles wat ik wilde, heb ik gedaan. In dat opzicht ben ik heel tevreden.”

13. Wat is uw favoriete boek/serie/schilderij of film
“Lezen vind ik heerlijk, meestal historische romans, maar eigenlijk ben ik wel een alleseter. Ook qua kunst. Ik hou van het magisch realisme maar ook van de gouden eeuw. Mijn lievelingscomponist was een tijdje Mozart maar er is zoveel moois. Er is tijd te kort.”

14. Wat is uw levensmotto?
“Leef het leven.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook