Veenus onthuld: sterk en kwetsbaar tegelijk

Veenus onthuld: sterk en kwetsbaar tegelijk

De wind en regen omlijstten afgelopen zondag op een natuurlijke manier de onthulling van het bronzen beeld Veenus op de Markermeerdijk. Bij de Etersheimerbraakpolder die 6.6 mtr onder NAP ligt. De onthulling was het sluitstuk van de succesvolle Kunstmaand van de gemeente, die hopelijk volgende jaren herhaald wordt. De performance die vooraf ging aan de officiële onthulling was een geweldige combinatie van muziek en dans. De act sloot naadloos aan bij de authentieke en ook poëtische sfeer van het molenerf nabij bezoekerscentrum De Breek. Turnsters van St. Mauritius en muzikanten onder leiding van Frank Bond leken met hun choreografie en muziek een voorschot te nemen op de speeches die volgden. Hierin kwam vooral het bijzondere van deze plek en het verhaal van het beeld naar voren.
Burgemeester Lieve Sievers prees het bijzondere proces van de tot stand koming. “Het beeld bracht bij iedereen iets positiefs los: het raakte, ontroerde en leidde tot gesprekken met de onvermoeibare en creatieve maker, Rob Cerneüs. Dat zoveel mensen, zoals Reijer Baas van de Alliantie Markermeerdijken, de dorpsraden, muzikanten, turnsters en vele anderen enthousiast zich achter het idee en de onthulling schaarden, zegt veel. Ik dank hen allen zeer.”

Voor bestuurder Rob Veenman van HHNK staat het beeld symbool voor de 1.2 miljoen mensen die door de Markermeerdijk worden beschermd. “Hardwerkende Noord-Hollanders met de laarzen in de klei, maar ook kwetsbare mensen die voor hun leven en werk afhankelijk zijn van een stevige dijk.”

Beeldhouwer Rob Cerneüs sloot af met: “Veenus is een meisje met stevige groene laarzen aan haar voeten. Ze geeft de gestolde emotie weer van onze bewoners die enerzijds krachtig en tegelijk kwetsbaar door hun uit water gevormde leefomgeving. Waarom een meisje? Waarom spreekt Greta Thunberg wereldwijd tot ieders verbeelding? Zij is strijdbaar, maar tegelijk kwetsbaar als onze planeet. Het kwetsbare vraagt bescherming, opdat zij groeit als sterke en onafhankelijke ziel.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook