Uw eigen zonnepanelen op het dak van een boerderij!

Het opwekken van duurzame energie is goed voor het milieu en ook goed voor uw portemonnee! Veel inwoners van onze gemeente profiteren al van dat voordeel door de aanleg van zonnepanelen op het dak van hun woning. Misschien wilt u ook bijdragen aan een duurzamere samenleving, maar kunt u geen panelen op eigen dak plaatsen omdat u in het beschermd dorpsgezicht woont of omdat uw dak niet geschikt is. Geen nood!

U kunt alsnog uw eigen duurzame energie opwekken door deel te nemen aan de coöperatie ‘Zon op Edam-Volendam’. Het hoofddoel van Zon op Edam-Volendam is om onze inwoners de mogelijkheid te bieden zelf zonnestroom op te wekken zonder daarvoor hun eigen dak te hoeven gebruiken. De coöperatie zoekt daartoe grote, gunstig gelegen daken (van bijvoorbeeld bedrijfshallen of boerenbedrijven) in of nabij Edam-Volendam en plaatst daarop zonnepanelen, tegen een vergoeding aan de eigenaar. Zon op Nederland ondersteunt ons daarbij. Door te investeren in de coöperatie Zon op Edam-Volendam kunnen inwoners, die wonen in dezelfde ‘postcoderoos’ als waar het betreffende zonnedak is gelegen, toch zonnestroom opwekken. Alle inwoners van Edam-Volendam (mits binnen de postcodegebieden 1131, 1132, 1135, 1145, 1472, 1473 en 1481) kunnen meedoen. U kunt in de projecten van de coöperatie participeren door de zonnestroom-installatie mede te financieren.

Klinkt dit interessant?
De familie Willig heeft als eerste het dak van hun boerenschuur in Katwoude beschikbaar gesteld voor een groot aantal zonnepanelen. Er is plaats voor zo’n 300 zonnepanelen, die tezamen per jaar ruim 81.000 kWh aan zonnestroom opwekken. Om een idee te krijgen hoeveel dat is: het voorziet in de stroombehoefte van zo’n 25 gemiddelde huishoudens. U kunt stukjes van deze installatie ter waarde van 250 kWh financieren, waarmee u mede-eigenaar wordt van de zonnepanelen. Deze stukjes noemen wij ‘certificaten’.

Wat kost het en wat levert het op?
De kosten voor een certificaat bedragen € 300, maar met (nog aan te vragen) externe financiering kan die prijs teruggebracht worden tot € 180. Op uw privé energiefactuur profiteert u van een teruggave van de elektriciteitsbelasting, ter waarde van ca € 30,- per certificaat per jaar. Deze regeling blijft gegarandeerd 15 jaar geldig. Rente en aflossing van de externe financiering gebeurt met de opbrengst van de opgewekte en aan het net teruggeleverde stroom. Minstens zo belangrijk: met elk paneel (certificaat) besparen we bijna 125 kg CO2 uitstoot. En dat elk jaar weer!

Geïnteresseerd? Meld het ons! Bij voldoende belangstelling organiseren wij een bijeenkomst om nadere details te bespreken. Pas daarna besluit u of u echt mee wilt doen. Ons streven is om voor de zomervakantie tot concrete stappen over te gaan. Mocht u anderen kennen die misschien ook interesse hebben, zegt het voort.

Meer informatie kunt u vinden op: https://www.zonopnederland.nl/zon-op-edam-volendam-2/. Daar kunt u zich ook aanmelden als geïnteresseerde. Ook kunt u voor aanmeldingen of vragen contact opnemen met de bestuursleden van Zon op Edam-Volendam: Willemijn Heideman (willemijnheideman@yahoo.com, 06-14727146), John Kluessien (john.kluessien@gmail.com, 06-30461215) of ondergetekende (hermansier@outlook.com, 06-38753877).
Namens Zon op Edam-Volendam, Herman Sier
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook