Uitvaartverzorger verhuist één deur

Uitvaartverzorger verhuist één deur

Een gloednieuw Afscheidshuis voor Vrouwen van Sereen

Zeven jaar geleden startte Sylvia van Leeuwen aan de Voorhaven 141 een Afscheidshuis. Ze werkte in die tijd nog alleen en wilde op geheel eigen wijze mensen helpen bij het afscheid van een geliefde. In die relatief korte tijd is er veel veranderd. Na Edam werd ook in Volendam een prachtig afscheidshuis ingericht en recent werd in Edam een verhuizing ingezet. Sereen Uitvaartzorg heet inmiddels Vrouwen van Sereen en is uitgegroeid tot een kundig team van in totaal zes dames. De nieuwe locatie in Edam, Voorhaven 139, is een win-win, zoals Sylvia het noemt.

“Het appartement boven ons Afscheidshuis stond leeg sinds de verhuizing van ons kantoor naar Volendam. Hartstikke zonde maar wonen boven een uitvaartcentrum bleek voor velen een brug te ver. Ineens kwam het bedrijfspand zonder bovenwoning van onze buurman vrij. Als wij zouden verhuizen, zou het appartement bij ons verhuurd kunnen worden en gaf de verhuizing een ander bedrijf de kans om zich op de begane vloer te vestigen. En niet onbelangrijk, het pand naast ons is nog mooier en ruimtelijker en biedt het meer comfort!”

Meer ruimte
Maandenlang is er gewerkt aan de verbouwing die recent is afgerond. Het nieuwe Afscheidshuis biedt extra mogelijkheden met meer ruimte voor bezoek. Rina Verweij, één van de ‘Vrouwen van Sereen’, wijst daarbij op de mooie tuin, gesitueerd op het zuiden. Alles in de sfeervolle ‘huiskamer’ ademt de sfeer zoals Sylvia die voor ogen had: warm, licht, stijlvol en praktisch. En is in lijn met de uitstraling van het Afscheidshuis in Volendam aan de Mgr. Veermanlaan.

Familie van een overledene krijgt de sleutel en heeft daarmee de beschikking over een rustige kamer met keuken, toilet, grote eettafel en intieme zithoek. De openslaande tuindeuren kunnen bij mooi weer open zodat ook de buitenruimte gebruikt kan worden.

Goed alternatief
Sylvia speelde met het Afscheidshuis ruim zeven jaar geleden in op de behoefte naar meer intimiteit en zorg bij het overlijden van een dierbare. “Steeds meer oudere mensen blijven zelfstandig wonen. Pas als het echt niet meer gaat komt een verzorgingstehuis in beeld. Mensen daar worden – zeker nu in coronatijd – niet opgebaard.  Wij bieden een alternatief voor de vertrouwde woning.”

‘Nieuwe uitvaart’
In het nieuwe Afscheidshuis aan de Voorhaven is zelfs nog meer ruimte voor familiebezoek. Sylvia neemt de investeringen voor lief die met de verhuizing gemoeid zijn. “We willen graag nog heel lang dit werk blijven doen op de manier zoals wij denken dat het ook kan. Wij staan met hart en ziel voor de ‘nieuwe uitvaart’. Dat betekent dat we echt alles op alles zetten om de wensen van de familie uit te voeren. Dat begint met heel goed luisteren, meedenken en doen wat nodig is en gevraagd wordt.”

Rina: “Heel veel mensen vinden onze aanpak bijzonder. Dat is fijn om te horen maar voor ons is dit doodnormaal! Je wordt gevraagd om te helpen. Iemands naaste is overleden. Dan gaat het er om te doen wat goed voor hen is.”

“Zorgen en ontzorgen’, vult Sylvia aan. “En dat gaat van iets heel klein tot aan grote zaken.” Al pratende gaat het over de drijfveren van het team. ‘Een heilig vuur’ om mensen echt te helpen, is een van de belangrijkste uitgangspunten.

Pandemie
In coronatijd hebben ze nog eens extra gemerkt hoe belangrijk het is om zich volledig in te zetten voor de naasten van een overledene. “We zien al ruim een jaar lang hoe ingrijpend, verstrekkend en schrijnend deze pandemie is. Afscheid nemen kan niet zoals dat daarvoor ging. Maar er zijn heel veel mooie manieren om afscheid te nemen. We zitten er op dit moment nog steeds middenin. In de ziekenhuizen in onze regio was het nog nooit zo erg als nu. Alleen daarom al houden we ons heel strikt aan alle regels. Maar daarbinnen is het heel goed mogelijk om op een respectvolle en persoonlijke manier afscheid te nemen.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook