Uitreiking BNG Bank Lang Leve Kunstprijs

Edam-Volendam in de race als Age Friendly Cultural City


Edam-Volendam is een van de zeven gemeenten die deelneemt aan het tweejarige programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De vergrijzing en daarmee thema’s als eenzaamheid en toegankelijkheid staan hoog op de gemeentelijke agenda’s. Met dit programma moedigt het Fonds het cultureel en sociaal domein aan om samen te werken en zo cultuuraanbod voor ouderen te ontwikkelen en verduurzamen. Aan dit programma zit ook een prijs verbonden: de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs, ter waarde van 20.000 euro. Op 31 mei wordt deze, door juryvoorzitter Hedy d’Ancona, voor de laatste keer uitgereikt tijdens een online live uitzending en weten we of Edam-Volendam zich winnaar mag noemen. De presentatie is in handen van Martine van Os.

Onder de noemer ´Oude Meesters´ ontwikkelde de gemeente samen met de culturele instellingen en de zorgcentra een breed aanbod voor 60-plussers. Een extra uitdaging was en is om in iedere dorpskern een deelproject te laten plaatsvinden, maar is gelukt. 'Ouderen kunnen nog prachtige kunst maken en dragen mooie verhalen met zich mee’, aldus projectleider Frank Bond.

Een jury, onder leiding van voorzitter Hedy d’Ancona, zag door corona dit jaar niet live maar online hoe Edam-Volendam te werk ging. Op basis van haar bevindingen, en aangeleverde rapportages van alle zeven steden, maakt zij een keuze voor de gemeente die zich het beste heeft ontwikkeld als Age Friendly Cultural City.

Hedwig Verhoeven, directeur-bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie: “Ook in deze laatste editie hebben alle deelnemers, ondanks de corona-pandemie, doorgezet en ouderen aangemoedigd om mee te doen als maker, vrijwilliger, meedenker, aanjager: prachtig om te zien. Én ze gaan door, ook nu ons programma stopt. Om deze duurzame verankering was het ons te doen. Daar mogen alle deelnemers écht trots op zijn. Wij als Fonds voor Cultuurparticipatie zijn dat ook.”

De slotmanifestatie is op maandag 31 mei tussen 15.00-16.15 uur live te volgen via: www.cultuurparticipatie.nl/agefriendly

Edam-Volendam is naast Houten, Arnhem, Dronten, Roermond, Lelystad en Oldenzaal één van de zeven steden die kans maakt. De prijs wordt voor de vierde en tevens laatste keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Amsterdam (2016), Emmen (2018) en Haarlem (2019).

Bibliotheek weer open
Bibliotheek Waterland weer open! Vanaf donderdag 20 mei gaan de deuren van Bibliotheek Waterland weer open. In de vestigingen in Purmerend, Edam, Volendam, Beemster en Landsmeer zijn bezoekers weer van harte welkom.

“We zijn ontzettend blij dat we onze klanten weer mogen ontvangen. Onze bibliotheken zijn gemaakt voor lezers die de mooiste boeken zoeken en buurtgenoten die een krantje komen lezen. Ook onze taallessen voor volwassenen kunnen we weer gedeeltelijk fysiek hervatten. We hebben gemerkt dat deze ondersteuning soms erg werd gemist.“

De bibliotheek gaat nog niet volledig open. Het aantal bezoekers dat ontvangen mag worden is nog beperkt. Ook zullen de activiteiten voorlopig nog online plaatsvinden. De taallessen vinden plaats op afspraak, deelnemers worden geïnformeerd door hun taalbegeleider. “We vragen aan al onze bezoekers om de coronarichtlijnen te respecteren, zodat we voor iedereen een fijn en veilig verblijf in een van onze vijf vestigingen kunnen garanderen. Dus reinig je handen, pak een mandje, draag een mondkapje en houd voldoende afstand van onze andere bezoekers en medewerkers.”
De openingstijden zijn anders dan u gewend bent. Op www.bibliotheekwaterland.nl vindt u voor elke vestiging de actuele openingstijden. Voor iedereen die liever nog even thuisblijft: de online dienstverlening blijft gehandhaafd. Ook vanuit huis kunt u de mooiste boeken lenen, een verrassingstas bestellen of meedoen met onze online activiteiten.

De activiteiten bieden we nog even online aan. Je bent van harte uitgenodigd om hier aan mee te doen. Ons actuele aanbod vind je op onze website en op onze socials. We lichten twee activiteiten uit: Wandelen met Wim Op donderdag 27 mei organiseren we een online ontmoeting met schrijver en wandelaar Wim Huijser: ‘Bijna iedereen wandelt! Als lunchbreak tijdens het thuiswerken of een ommetje met de hond. Een fijne manier om je hoofd weer even leeg te maken, en nieuwe energie te halen uit de natuur. Aan de hand van de mooiste wandelverhalen neemt Wim je mee door de Nederlandse literatuur en ons landschap. Zo ontdek je op de Veluwe het werk van Jan Siebelink, en in hartje Amsterdam de verhalen van Theo Thijssen. Deze wandeling met Wim geeft je weer frisse inspiratie voor je dagelijkse loopje.

Huijser schrijft en publiceert het liefst verhalen op het snijvlak van geschiedenis, landschap en literatuur. Zijn nieuwste boek is de bloemlezing van J.J. Voskuil ‘Had je nog willen wandelen.’ En binnenkort verschijnt zijn nieuwste bundel ‘Hier loop ik dan. Het mooiste uit de Nederlandse wandelliteratuur.’ Wandelen met Wim: 27 mei 20.00- 21.00 uur. Meedoen is gratis. Meld je wel even aan via www.bibliotheekwaterland.nl

Walk & Talk
Op donderdag 3 juni organiseert de bibliotheek een online Walk & Talk bijeenkomst, hét digitale koffiemoment voor iedereen die op zoek is naar ander werk. ‘Het valt niet mee om alleen op zoek te gaan naar een andere baan. Waar zoek je? Welke informatie is relevant voor je CV? Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? We bespreken dit samen tijdens een maandelijkse ontmoeting. Je bent van harte welkom om mee te doen.’ Walk & Talk: 3 juni 10.00 -11.00 uur. Meedoen is gratis. Je meld je aan door een mail te sturen naar walkentalk@bibliotheekwaterland.n

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook