Uit de schaduw… Jordy Borst

Uit de schaduw… Jordy Borst

In de gemeente Edam-Volendam wordt hard gewerkt en dat is niet altijd betaald. Heel veel mensen doen vrijwilligerswerk. Zonder vrijwilligers zou de wereld er heel anders uitzien. Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam, stelt een aantal vragen aan vrijwilligers. Om inzicht te krijgen in het werk dat al deze vrijwilligers doen.

Wie ben je?
Ik ben Jordy Borst, 27 jaar. Geboren en getogen in Oosthuizen. Na de HAVO en twee jaar MBO ben ik gaan werken. Ik heb een paar jaar bij een bedrijf in de gemeente gewerkt. Nu ben ik vijf jaar werkzaam in de logistieke wereld in Amsterdam. Ons bedrijf verscheept 1.000 - 1.200 auto’s veelal van- en naar Amerika, grotendeels oldtimers. Ik woon samen met mijn vriendin in Oosthuizen.

Waar doe je vrijwilligerswerk hoe ben je daar terecht gekomen?
Ik zit bij de vrijwillige brandweer. Toen ik 18 jaar werd, kreeg ik een aan mij gerichte brief van de gemeente, een soort wervingsactie. De volgende ochtend zat ik op de koffie bij de commandant van de brandweer, die toen nog onder de gemeente viel. Ik heb eerst een aantal maandagavonden meegelopen om te kijken of het wel echt wel iets voor me was. Ik was dolenthousiast. Tijdens de twee jaar durende opleiding mocht ik al ‘boven de strekte’ mee met uitrukken, dat vond ik helemaal fantastisch. Naast de chauffeur en de bevelvoerder, gaan er vier man achterin, daar mocht ik dan bij. Ik kan me het eerste grote ongeval nog goed herinneren.

Waarom doe je vrijwilligerswerk? Wat brengt het je?
Ik vind het belangrijk dat je wat doet voor de medemens. Dat is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader deed altijd vrijwilligerswerk bij de voetbal. Het voelt als een hobby. Er hangt een super goede sfeer en als je van vrijwilligerswerk je hobby kan maken, dan is dat fantastisch. Ik wil niet bij de beroepsbrandweer. Ik hou ervan om actief in de weer te zijn en zal mij niet kunnen vormen bij  een grote organisatie binnen de publieke sector. Ik heb hier mezelf leren kennen, je leert waar je zwakke plekken zitten, je leert omgaan met tegenslagen en verdriet. Je leert praten. Je wordt er (sneller) volwassen van. Het heeft me wel gevormd.

Wat is het belang van het vrijwilligerswerk dat jij doet?
Het brandweerkorps van Oosthuizen bestaat uit 22 personen. Wij zorgen er met elkaar voor dat die auto er 24/7 uit kan. Als wij er niet zouden zijn, moeten mensen langer op hulp wachten. Wij rukken ook bij een reanimatie uit, vaak zijn wij er eerder dan een ambulance. Het is belangrijk dat de burger zo snel mogelijk hulp krijgt.

Je wordt voor deze rubriek genomineerd door Marco Ossebaar. Hij weet dat jullie tegenwoordig vaker in actie moeten komen voor andere calamiteiten dan branden. Hij vraagt zich af of jullie daarvoor worden opgeleid.
Inderdaad komen we vaker in actie voor andere dingen, het is nu nog 15 tot 20 % voor branden. De hulpverlening bestaat uit het redden van mens en dier in nood, dan kan variëren van verkeersongevallen, een paard uit de sloot halen of een persoon uit drijfzand redden. Het werk blijft zich ontwikkelen, neem bijvoorbeeld elektrische auto’s hiervoor hebben wij een tablet waarop we kunnen zien waar de gevaarlijke punten zoals accu’s en airbags in een auto zitten, zodat we goed en veilig kunnen handelen. Of neem bijvoorbeeld een brand op een dak met zonnepanelen. Hiervoor krijgen wij van de veiligheidsregio ook veel bijscholing.

Wie nomineer je voor deze rubriek en welke vraag wil je hem of haar stellen?
Ik nomineer René Kerkhoven. Hij doet vrijwilligerswerk bij de IJsclub in Oosthuizen. Iedereen denkt bij de IJsclub aan de opening van de ijsbaan. Ik ben benieuwd of zij de rest van het jaar ook andere activiteiten doen.

Joke was even bij de start van een oefenavond. Stoere mannen en een goede sfeer met elkaar! Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.
Alle Uit de schaduw-interviews zijn na te lezen op: www.edamvolendamvoorelkaar.nl

Ook vrijwilligerswerk doen?
Lijkt dit stoere en mooie vrijwilligerswerk bij de brandweer Oosthuizen jou wel iets? Kom een keer bij de brandweer Oosthuizen langs.
Misschien wordt jij dan een collega van Jordy en de brandweer Oosthuizen.

Oproepje van Marco Ossebaar voor het Reddingsstation
Ook interesse in deze spectaculaire hobby? Ben jij enthousiast en wil jij je enthousiasme inzetten om samen mens en dier in nood te helpen? Dan ben jij degene die het Reddingsstation zoekt. Kijk op reddingsstation.nl en meld je aan.

Een momentje over om iets leuks te doen?
Heb je een vlotte babbel, talent voor techniek, een passie voor poetsen, een sterke arm voor
een boodschappentas, of ga je graag wandelen? Je kunt er iemand mee helpen!
Kijk op het nieuwe platform www.edamvolendamvoorelkaar.nl . Hier vind je allerlei hulpvragen.

Heb je interesse in dit oproepje of heb je een algemene vraag over vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Joke Karman, vrijwilligersmakelaar van gemeente Edam-Volendam: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl of 06-15 60 35 83.
 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook