Tom de Graaff - Van Ajax naar Oranje

Tom de Graaff - Van Ajax naar Oranje

Als tienjarige ging hij als groot keeperstalent van EVC naar Ajax, nu is Tom de Graaff (14) de keeper van Oranje Futures Onder 15. Zijn eerste interland tegen België wonnen ze met penalty’s. De jonge doelman blijft nuchter onder het succes: “je moet gewoon de ballen tegenhouden.”

Vorige week heeft Tom de Graaff gedebuteerd bij het Oranje Futures onder 15 team, de jongste lichting van Oranje. Binnen het team wordt gekeken naar de biologische leeftijd van de talentvolle spelers. “Je hebt een leeftijd vanuit je paspoort, maar dan heb je ook nog een biologische leeftijd,” legt vader Dirk Jan uit. “Of iemand in januari of december jarig is, maakt veel verschil. De ene komt bovendien eerder in de groei dan een ander. Het kan niet zo zijn dat ze de nieuwe Messi links laten liggen, omdat hij nog niet zijn groeispurt gemaakt heeft. Dankzij het Futures team worden toekomstige talenten er nu al bij betrokken.”

Volkslied
De eerste interland werd vorige week gespeeld tegen België. Tom: “Dat was wel heel speciaal, op het veld in Oranjetenue het volkslied horen. Ik heb alleen de eerste paar seconden meegezongen. Je geniet zo van dat moment, daar ben je stil van. Je doet je ogen dicht en beseft dat het heel bijzonder is.” De wedstrijd werd beslist met strafschoppen. “Je moet jezelf dan niet gek gaan maken. Je gaat doen wat je moet doen: gewoon de ballen tegenhouden. Vorig seizoen had ik meer last van de spanning. Dan ga ik onnodige risico’s nemen of beslissingen die niet goed zijn. Je moet proberen met een leeg hoofd te spelen. Daar is tijdens trainingen veel aandacht voor. Je traint op technische verbeterpunten, maar ook team-tactisch. Wat moet je doen als de druk wordt opgevoerd? Speel je lang of kijk je waar ruimte is? Als je dat vaak genoeg traint, weet je wat je moet doen als het gebeurt in een wedstrijd.”

Godenzonen
De jonge doelman krijgt op maandag, dinsdag en donderdag school bij Ajax. “Dan heb je twee uurtjes les in de ochtend. Daarna trainen en lunchen, twee uurtjes zelfstudie en weer trainen. Tot slot gaan we samen avondeten en weer naar huis. Op woensdag ben ik de hele dag op school. Vrijdag hebben we tot 1 uur les en daarna worden alle Ajax kinderen met een grote bus weer opgehaald en naar de Toekomst gebracht. Het is veel trainen, maar dat vind ik leuk. In het begin had je wel eens last van stijve spieren, maar daar wen je aan. De dagen gaan snel omdat je zoveel aan het doen bent. Je knipt in de ochtend met je vingers en het is alweer avond. Het is eigenlijk een vriendengroep waar je 24/7 mee omgaat: samen trainen, eten en naar school.”  Zijn vrienden buiten de godenzonen spreekt hij als zijn dag in Amsterdam klaar is en hij rustig thuis nog een uurtje op de PlayStation kan.

‘We lachen veel’
De volgende wedstrijd is op 1 en 2 april tegen Luxemburg. Tom: “Dit is geen Futures Onder 15 team, dus ze zijn een stuk groter. Het belooft een uitdaging te worden. Op zich heb ik wel vertrouwen in ons team. De sfeer is goed en we lachen veel samen. Iedereen hoopt voor elkaar op een goede wedstrijd.” De gebruikelijke jongensdromen van Tom: spelen bij Ajax en Oranje, zijn werkelijkheid geworden. “Mijn doelen bekijk ik nu per jaar. Ik wil graag bij het Onder 16 team komen, daarna zie ik wel weer verder. Ik had het eerste half jaar veel blessures en weinig speelminuten. Ik trainde mee met een hoger team en kreeg een bal op mijn duim en die was gebroken. Dan lig je er twee maanden uit. Je team traint verder en wordt steeds beter, terwijl jij dan in het fysiohok zit, dat is heel vervelend. Nu gaat het gelukkig beter.”

“Shit, het is wel Ajax!’
De Toekomst van Ajax heeft de nodige grote voetbaltalenten voortgebracht. Tom: “Geen keepertalent, hopelijk gaat dat nu komen. Omdat je nu voetbalt op een hoog niveau, kun je alleen maar terugzakken. Als keeper is het lastig om het eerste te halen.” Zijn vader vult aan: “Je moet het niet spannender maken dan het is. Als je op het veld staat, moet je je best doen en hopen dat het goed genoeg is. Als dat op een gegeven moment niet meer zo is, dan houdt het op. Als je jezelf maar in de spiegel kunt aankijken wetende dat je je best gedaan hebt.” Tom:
“Ik leer meer dan mijn sport alleen. Het is ook mentaliteit, doorzettingsvermogen en omgaan met kritiek. Het is ook nog steeds mijn hobby, al is het natuurlijk nu niet meer voor de lol alleen.”

“De meeste dagen van de week ga ik gewoon naar school en trainen en sta ik er verder niet bij stil. Maar soms denk je: shit, het is gewoon wel Ajax. Dat besef moet er ook nog wel zijn vind ik, het is natuurlijk uniek om bij de jeugd van Ajax te mogen spelen.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook