Tijdelijke brandweerkazerne naast bibliotheek Edam

Tijdelijke brandweerkazerne naast bibliotheek Edam

Het gemeentebestuur heeft besloten om op het parkeerterrein naast de Edamse bibliotheek een (tijdelijke) brandweerkazerne te realiseren. Volgens de bestuurders is dit de beste van drie onderzochte opties.

Als gevolg van de herontwikkeling van de Hoogstraat is een nieuwe locatie voor de Edamse brandweer nodig. De zoektocht gaat gepaard met flink wat hobbels. Recent is besloten dat een tijdelijke voorziening gevonden is op genoemde locatie. Om tot een definitieve keuze te komen denkt het gemeentebestuur dat nog drie tot vijf jaar nodig is. Vandaar dat gekozen is voor een ‘tijdelijke’ locatie. Al laat de periode van afschrijven (15 jaar) zien dat de kazerne aan de Dijkgraaf Poschlaan wel eens voor lange(ere) tijd in gebruik zal zijn.

Twee andere opties: nabij de Grote Kerk en het Singelgebouw, blijken minder pluspunten te vergaren dan het parkeerterrein naast de bibliotheek. Daar komt binnenkort ook de snackwagen van Het Edammertje te staan. Het aantal te parkeren auto’s loopt als gevolg van deze twee ontwikkelingen fors terug. Het college wijst in dat kader op de iets verder gelegen nieuwe parkeervoorziening langs de Singelweg.

Aanrijtijden
Hoewel aan alle locaties haken en ogen kleven is de gekozen plek de beste optie wat aanrijdtijden betreft en realisatie op korte termijn. Ook de investering valt  niet te duur uit, meent het college. Al met al is zes ton nodig.

Stallingsruimte
De nieuwe voorziening zal bestaan uit een stallingsruimte voor de tank auto spuit, een motorspuitaanhanger en hulpverleningsvoertuig. En zal verder bestaan uit omkleedruimten, toilet- en douchevoorziening, opslag en bijeenkomstruimte. Minimaal zes parkeerplekken zullen gereserveerd worden voor het korps.

Omwonenden
Onderzocht wordt nog of er een speciale doorsteek moet komen voor de kazerne richting D. Poschlaan. Omwonenden hebben tijdens een bijeenkomst al aangegeven niet blij te zijn met de ontwikkeling. Zij menen dat de parkeervoorziening verwordt tot een vergaarbak van activiteiten. Ook bestaan er grote twijfels over het gebruik van het parkeerterrein Singelweg. Dat wordt ’s avonds gezien als vandalisme gevoelig.
De gemeente wil van het terrein een blauwe zone maken om lang parkeren te voorkomen.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook