Tijdelijk grotere en extra terrassen in Edam-Volendam

Tijdelijk grotere en extra terrassen in Edam-Volendam

Tijdens overleg tussen gemeente en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Edam-Volendam, is afgesproken dat horeca-uitbaters, indien de ruimte het toelaat, onder speciaal opgestelde voorwaarden in aanmerking komen voor terrasuitbreiding. Maandag was de eerste dag dat er een drankje en hapje genuttigd kon worden in restaurant of café! Een enorme opluchting voor de uitbaters.

In Volendam geeft het maandagmorgen al een flinke drukte. Niet met bezoekers maar met personeel dat op en onder aan de Dijk bezig is om de afgesproken afspraken na te komen. Tafeltjes met twee of vier stoelen met voldoende ruimte er tussen.

De stoeltjes onderlangs vormen sowieso een leuke toevoeging en een oude wens van veel horecagelegenheden. Nu is het door de enorme crisis eindelijk zover. Al is het voorlopig van tijdelijke aard. Een groepje oudere mannen, verzameld rond de ijskar nabij café De Molen, kijkt geanimeerd toe. Hier houdt niemand zich aan de anderhalve meter. De inhoud van de gesprekken over de maatregelen laat zich raden.

In Edam spreken twee horecaondernemers elkaar voordat de terrassen open mogen. “Dat er maar veel toeristen mogen komen!” “Jammer dat het weer deze week vanaf woensdag minder wordt”, is het antwoord.

Hier heeft het Damhotel extra ruimte gekregen voor het stadhuis. En mag de Prinsenbar gasten ontvangen op de Kaasmarkt. Op internet circuleert een mooi filmpje, gemaakt met een drone, waar je het terras goed kunt zien vanuit de lucht. Het plein vraagt al jaren om een mooi terras. De parasols van een bekende bierbrouwer zorgen voor een extra feestelijk tintje.

Maar ook Edwin Wiersema van De Beurs heeft eindelijk waar hij al jaren om vraagt: enkele extra tafeltjes en stoelen aan de westkant van zijn uitspanning.
In Volendam heeft Sjakie’s Café diverse stoelen buiten gezet. Ook het Europaplein beleeft een novum. Hier is het de pas geopende Romy’s Kitchen die een klein hoekje van het grote plein heeft ingevuld met tafels en stoelen.

Terug naar Edam blijkt dat bij de Harmonie vooral nagedacht is over veiligheid. Hier staan extra wanden tussen de banken, waardoor de gast zijn eigen plekje heeft aan het water. Bij La Galera en De Fortuna en ook bij het verder weg gelegen Strandbad is er voldoende terrasruimte. Hier staat alles zo opgesteld dat de BOA’s geen problemen zullen constateren. Mits de klant zich net zo keurig gedraagt als de ondernemers natuurlijk!
Want anderhalve meter afstand is en blijft voorlopig de norm! Gewoon even spontaan aanschuiven is er ook nog even niet bij. “Mensen moeten vooraf reserveren en dan gaat om kleine gezelschappen. Aanmelden van groepen is niet mogelijk.”

Volgende week zal de Veiligheidsregio nog of de noodverordening aangepast moet worden. De maatregelen geleden in ieder geval tot 1 september 2020.

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook