Tien jaar OOG Edam

Tien jaar OOG Edam

Olaf en Cindy Friederichs gaan het tiende jaar in van het bestaan van hun optiekzaak aan het Damplein. In 2011 begonnen met zijn tweeën, nu telt het team van OOG Edam vier man. Hoewel ze het afgelopen decennium een groot klantenbestand hebben opgebouwd, is nog niet altijd voor iedereen duidelijk wat ze precies te bieden hebben, tijd om dat helder voor ogen te krijgen.

Eind 2011 namen Olaf en Cindy een bestaande optiekzaak over. Met twee jonge kinderen was het een gedurfde zet. Op het moment van de overdracht belandde hun jongste dochter van 2 in het ziekenhuis met een gemeen virus. “Dat was een hectische tijd! Overdag de verbouwing begeleiden en ’s avonds Cindy aflossen in het ziekenhuis” vertelt Olaf. “Maar alles is gelukkig goed afgelopen, alleen zien we er een beetje transparant uit op de gemaakte foto’s tijdens de opening”, grapt Cindy.

Team
Nu doen zij OOG Edam niet meer met zijn tweeën. Daarvoor is het te druk geworden. Thomas heeft het team vier jaar geleden versterkt. Hij zit al ruim veertig jaar in het vak. Daniëlle werkt sinds ruim een jaar bij OOG Edam en is recentelijk afgestudeerd als optometrist. Samen met Olaf verzorgen zij de optometrie binnen OOG Edam.

Verbaasd
“En dan krijgen we nog steeds regelmatig de vraag of we hier ook oogmetingen of contactlenzen doen”, vult Cindy lachend maar enigszins verbaasd aan. “Wij bieden echt complete pakketje. We doen alles. Dus ook kinderbrillen en oogzorg. We krijgen ook de vraag of we ook lenzen hebben, natuurlijk hebben we die! Harde, zachte of nachtlenzen. Niet alleen van goede kwaliteit, maar ook met aanvullende zorg en controles.” Ook hebben ze een orthoptist in huis die binoculaire metingen uitvoert, waarbij het gaat om de samenwerking tussen de ogen.

Te veel achter beeldscherm
Olaf: “Zij is gespecialiseerd in mensen met klachten die vaak gerelateerd zijn aan een beeldscherm. Dus mensen die last hebben van hun ogen, licht of moeite hebben met schakelen tussen dichtbij en in de verte. Klachten die de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen.”

Ambacht en mode
Behalve dat Olaf en Daniëlle de oogmetingen en optometrie verrichten, worden de brillen bij OOG Edam gemaakt. Olaf: “Dat blijft een ambacht, het is misschien niet zo vanzelfsprekend dat men dat weet. Regelmatig denken mensen dat we de brillen ergens bestellen en dat ze door ons dan enkel afgeleverd worden. Alsof we een soort van doorgeefluik zijn. Maar doordat we de glazen zelf inslijpen, houden we de controle dat het eindproduct zo mooi mogelijk wordt. Het feit dat we zelf de glazen slijpen, maakt dat onze brillen precies om maat gemaakt worden. We maken foto’s van het gezicht, dan kunnen we exact zien hoe de pupil staat in het glas. De pupilafstand is bepalend voor het slijpen. ”

Maatwerk!
”Zeker in het geval van hoge sterktes of multifocale brillen speelt dit een grote rol. Ook onderlinge verschillen tussen de ogen stemmen we op elkaar af, zodat je zo rustig mogelijk kunt kijken. Met een kant en klare bril wordt een gemiddelde genomen qua pupilafstand en heb je dus nooit hetzelfde effect. Onze brillen worden echt op maat gemaakt.”


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook