´The Story of Edam Cheese´ officieel geopend

´The Story of Edam Cheese´ officieel geopend

Droom van jonge boerenzoon komt decennia later uit

Het is een droom die uitkomt voor de man die ooit als jonge boerenzoon door de familie Kout, eigenaren van de begin jaren tachtig gesloopte boerderij Willemshoeve, gevraagd werd om hun werk over te nemen. Willemshoeve was een kleine kaasboerderij op de hoek Versteeghsingel, Dijkgraaf Poschlaan (thans het laboratorium van het Hoogheemraadschap). Henri Willig reageerde niet veel later met een ‘ja’. Maar wel met één voorwaarde, namelijk dat hij zelf de kaas ging maken. Het werd het begin van een succesverhaal.

Nu, vele decennia later, komt alles samen met ‘The Story of Edam Cheese’, ofwel ‘De Kaasjes van Edam’. Na een extreem intensieve en kostbare renovatie, uitgevoerd door aannemer Leguit en Roos, is een blijvend eerbetoon aan de geschiedenis van de Edammer kaas gerealiseerd. De omgeving waarin zich dat heeft kunnen voltrekken en de eeuwenoude geschiedenis van het pand waar het verhaal verteld wordt, komen eveneens ruim aan bod.

Initiator Henri Willig vertelde vooraf aan de opening hoe in de loop der jaren zijn bedrijf in Katwoude is gegroeid, nationaal en internationaal. Onder meer in Edam nam hij de voormalige kaaswinkel van de familie Ooteman over. En op de Kaasmarkt betrok hij het monumentale waaggebouw. Jaren geleden alweer kreeg hij de kans om ook het andere pand naast de kaaswinkel in bezit te krijgen. Mevrouw Rentzenbrink stopte met de Primera.  ‘Ik bezat vanaf dat moment twee helften van één zeer slecht pand.”

Een snelle verbouwing van Spui 8 en 9 zat er echter niet in. Het Rijksmonument van ruim 500 jaar oud verkeerde in zeer slechte staat. Diverse dragende eiken balken waren zelfs doorgezaagd en al die bewoners en gebruikers door de eeuwen heen hadden voor veel ingrepen, aantastingen en veranderingen gezorgd.

Met hulp van de gespecialiseerde aannemer en architect Allard Meine Jansen is daarna gestaag gewerkt aan het volledig herstellen van het pand. Met een kleine knipoog naar de ingewikkelde regelgeving zijn zelfs de stenen van een tussenmuur teruggebracht in de balie van de ´kaasbeleving´. 

Klaas Roos en architect Jansen verhaalden donderdag in het Damhotel over de enorme puzzel die opgelost moest worden om tot een bruikbaar pand te komen.

Hierna was het woord aan Ric Berretty, een van de ontwerpers van de tentoonstelling. Aan de hand van twee audiotours (één over de geschiedenis van de ronde Edammer en één over het pand) maak je op speelse wijze kennis met het wereldberoemde kaasje. Het verhaal gaat over de boerinnen die in vroeger dagen de makers waren van deze kleine kaassoort, het gaat over de koeien en het landschap, over de smaak, de klederdracht en uiteraard over het maakproces.

Er valt zelf heel veel te ontdekken aan de hand van vragen, spellen, films, illustraties en voorwerpen. Waarvan een deel geschonken is door het Edams Museum. Een leuke tijdsbesteding voor bezoekers uit binnen- en buitenland, maar zeker ook voor inwoners uit Edam-Volendam.

Hierna was het Jessica Schilder, Nederlands Kampioene kogelstoten en inwoonster van de gemeente, die een kaas over het water van de Keizersgracht stootte richting de plek waar het eerbetoon aan de ´Edammer´ is ingericht. Twee kaasdragers vingen de kaas vakkundig op, waarna burgemeester Lieke Sievers via het doorknippen van een lint en een woordje de aanwinst voor Edam opende.
Sievers roemde Willig om zijn doorzettingsvermogen en visie. `De kaasgeschiedenis is nu eindelijk ingevuld met deze eigentijdse beleving. Een indrukwekkende nieuwe parel aan het snoer van deze mooie kaasstad.`

In de maand september kunnen lezers van de Stadskrant gratis de expositie bezoeken (zie advertentie in de editie van 7 september). 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook