‘The story of Edam Cheese’ als lokale ontdekkingstocht!

‘The story of Edam Cheese’ als lokale ontdekkingstocht!

Waar stond de eerste Kaaswaag van Edam, waarom zijn boerinnen zo belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de ronde kaassoort en hoe wordt een Edammertje gemaakt? Op al deze vragen kun je een antwoord krijgen in de ‘The story of Edam Cheese’ van kaasmaker Henri Willig aan het Spui in Edam. Tijdens een bezoek kun je je zeker een uur lang onderdompelen in de geschiedenis van de ronde Edammer, de kaasstad en het pand uit 1540 dat met heel veel energie, geld en liefde is opgeknapt door de kaasmaker uit Katwoude. Een aanrader voor jong en oud!

De geschiedenis is in het hoekpand op een ingenieuze manier verweven met moderne technieken. De audiotour laat je stilstaan bij het maakproces, komt met vragen (en antwoorden), laat filmbeelden zien en leidt je rond door het pand met zijn lange geschiedenis, dat gedeeltelijk weer zichtbaar is geworden.

Diepe waterput
Het oude pand was ooit één, werd in tijden van woningnood gesplitst (eind 16e eeuw) en had honderden jaren geleden buren, waar nu de Prinsenstraat begint. Nadat Edam fors groeide werd de naastgelegen woning gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe straat.
Een oude put is zichtbaar gemaakt met een glasplaat. De vier meter diepe put bracht in vroeger tijden fris drinkwater naar boven. De enorme houten korbelen zijn nog (deels) origineel en de haard is nog van het eerste uur!

Jonge Henri
De expositie bestaat uit diverse onderdelen. Het maakproces van kaas wordt helder uitgelegd. Er is een ereplek voor de familie Kout die ooit een kaasboerderij had op de hoek Versteeghsingel, Dijkgraaf Poschlaan (thans laboratorium). In 1974 werd de jonge Henri gepolst het werk over te nemen. Geïnspireerd door dit verzoek begon de boerenzoon zelf kaas te maken. Het begin van een wereldwijd imperium!
Er wordt inzichtelijk gemaakt hoe de kleine Edammer uiteindelijk de wereld veroverde om uit te groeien tot misschien wel het bekendste kaasje. Diverse attributen laten zien hoe de kaas tot een rond Edammertje werd gemaakt.

Selfies
In het pand kun je zelf een koe melken en is er een speciale hoek waar je en foto kan maken voor in het plakboek of – waarschijnlijker – de sociale media. 

Klaprozen
De rondgang staat vol met feitjes en anekdotes. Vele liters melk heb je nodig om een kilo kaas te produceren. En de rode kleur van kaas is tegenwoordig afkomstig van parafine. Ooit werd de kleur gemaakt door kleurstoffen uit klaprozen.

Proeven
Ondertussen laat een vriendelijke medewerkster een plakje kaas proeven en kun je je op een van de bankjes of zitplekken even bezinnen op alle informatie.  Op een digitaal scherm kun je checken of je al een beeld hebt van het maakproces.

Lovende reacties
Bessel van Veen, winkelmanager, vertelt dat hij alleen nog maar leuke reacties heeft gehad. “Jong en oud vinden het de moeite waard. Door de corona is het nu stil, maar voordeel is dat je alle tijd en ruimte hebt om hier rond te lopen.”

De schatkamer
Met oog voor detail wordt de geschiedenis van Edam als kaasstad uitgelegd en in de ‘schatkamer’ liggen maximaal 2.000 kaasjes te rijpen in afwachting van verkoop. Op een scherm laat Bessel zien hoe je de kaas moet eten en welke smaken je proeft. Eén stap verder brengt je in de winkel waar al het lekkers (en meer) ligt uitgestald.

Jong en oud
Een bezoek aan ‘The story of Edam Cheese’ is een aanrader voor iedereen die iets meer wil weten over het beroemde 48+ kaasje en de relatie tussen Edam, de polders in de omgeving en de boeren die hier hun waar kwamen verhandelen.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook