Tentoonstelling bij EXP.23.EDAM

Tentoonstelling bij EXP.23.EDAM

‘ODYSSEE IN BEELD’: acquarellen en collages van Hayo Riemersma

Hayo Riemersma exposeert aquarellen, collages en tekeningen onder de titel: ‘Odyssee in beeld’. Een actuele, beeldende en tegelijk poëtische verwerking van de Odyssee, Homerus’ relaas van de zwerftocht over zee van de Griekse held Odysseus. En van zijn uiteindelijke thuiskomst op het eiland Ithaka. Een 21ste eeuwse visie op een 3000 jaar oud gegeven. In betoverende beelden drukt hij niet zozeer uit wat Homerus zegt, maar wat hij ons dóet.
De getoonde werken maken deel uit van een eigentijdse bewerking van de Odyssee: ‘Goden kunnen toveren’, geschreven door Kees van der Plas.

Bijzonder is, dat het een samenwerkingsproject betreft van drie Edammers die allen wonen of werken aan de Voorhaven te Edam: beeldend kunstenaar Hayo Riemersma, auteur Kees van der Plas (vroeger huisarts in Monnickendam), en Ron Smit van uitgeverij LM Publishers, die bereid was het boek te realiseren.

Op 16 oktober om 16.00 uur is er een lezing bij EXP.23.EDAM. Hayo Riemersma en Kees van der Plas vertellen over de totstandkoming van het boek en van de tentoonstelling.
Maximaal 15 personen. Reserveren op onderstaand mailadres. QR-code verplicht.
Bij gebleken belangstelling bestaat de mogelijkheid van een herhaling. Dat wordt dan tijdig bekend gemaakt.

‘Odyssee in beeld’. 2 t/m 24 oktober. Donderdag t/m zondag van 14.00 – 18.00 uur (of op afspraak) EXP.23.EDAM / art & design. Nieuwehaven 23 Edam. pietknook@xs4all.nl M. 06-22 108 690.

De mogelijkheid bestaat in te tekenen voor één of meer piëzografieën: digitale prints van (een selectie van) het tentoongestelde werk.

Het boek
Aanleiding voor de tentoonstelling is de nieuwe bewerking van de Odyssee: ‘Goden kunnen toveren’ door Kees van der Plas met afbeeldingen van Hayo Riemersma.
De hoofdpersoon Odysseus, koning van het eilandje Ithaka, had – slim als hij was - de list met het paard van Troje bedacht. Hierdoor wonnen na 10 jaar de Grieken de oorlog. Omdat de goden hem eveneens 10 jaar lieten rondzwerven op de Middellandse zee, kwam hij pas na 20 jaar weer terug in zijn koninkrijk Ithaka.
Onderweg krijgt hij te maken met monsters en reuzen, met waarzeggers en tovenaars, met de schimmen van gestorvenen en met nimfen die met hem het bed willen delen, maar hem ook weer helpen om thuis te komen. Zoals hij ook hulp krijgt van goden die kunnen toveren.  
Alle grote thema’s komen voorbij: oorlog en geweld, gastvrijheid en moed, trouw en veerkracht. Onverminderd actueel, spannend, en bloedstollend mooi beschreven. In de nieuwe versie laat het zich op alle niveaus lezen.
Het mythische verhaal behoort tot de fundamenten van de westerse cultuur.

Uitgever: Ron Smit (LM Publishers). Vormgeving: Ad van Helmond. Fotografie: Thijs Quispel.
Uitvoering: paperback, 16,5 x 24 cm, 200 pagina’s, prijs 19,50.

Bij de tentoonstelling liggen intekenformulieren waarop u van uw belangstelling voor één of meer exemplaren blijk kunt geven.

Credits
De tentoonstelling en de lezing vinden mede plaats in het kader van EuroArt, The European Federation of Artists’ Colonies.

 

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook