Telecompaper: Eén op de vijf Nederlandse huishoudens kan gebruik maken van glasvezel

Ondertussen maakt één op de vijf huishoudens in Nederland gebruik van een verbinding van glasvezel. Dit blijkt uit een onderzoek van Telecompaper, wat een zogenoemde marktonderzoeker is. Daarnaast tonen de cijfers van het rapport van Telecompaper ook aan dat aan het einde van het jaar 2019 er in totaal 1,5 miljoen actieve FTTH aansluitingen waren in Nederland. Dit aantal is met meer dan 150 duizend gegroeid ten opzichte van het einde van 2018. FTTH aansluitingen is overigens een andere benaming voor een glasvezel aansluiting. FTTH staat hierbij voor Fiber to the Home, wat in principe dus een glasvezelverbinding tot aan de woning betekent.

Mijlpaal van 1 miljoen
Het aantal glasvezel aansluitingen is in de afgelopen jaren fors gestegen in Nederland. In zo een drie jaar tijd zijn er zelfs om en nabij de 500 duizend extra verbindingen bij gekomen in ons land. Dit valt op te maken uit een eerder onderzoek van Telecompaper. Dit rapport van de marktonderzoeker werd namelijk in 2016 uitgevoerd en destijds haalde glasvezel de mijlpaal van een miljoen Nederlandse gebruikers. Drie jaar later zijn er dus een half miljoen klanten van glasvezel bijgekomen, want inmiddels worden er 1,5 miljoen FTTH verbindingen op een actieve manier gebruikt in ons land. Vergelijk internet om erachter te komen of jij al gebruik kunt maken van het Nederlandse glasvezelnetwerk.

Koper verliest klanten
De groei van het aantal FTTH aansluitingen in Nederland ging met name ten koste van kabel, wat ook wel DSL wordt genoemd. In 2019 verloor deze technologie zo goed als 100 duizend aansluitingen in ons land. Toch maken nog altijd veel Nederlanders gebruik van DSL, want het heeft inmiddels nog zo een 2,6 miljoen klanten. Hierbij zijn de particuliere klanten meegerekend, maar ook de zogenoemde SoHo verbindingen. SoHo staat hierbij voor Small office Home office. Het bedrijfssegment is dus niet meegerekend door Telecompaper. Nog altijd is kabel de meest populaire manier om toegang te krijgen tot breedband in Nederland, deze verbinding had in totaal meer dan 3,5 miljoen aansluitingen eind 2019. Dit komt neer op een marktaandeel van 46 procent.

KPN verliest klanten, maar groeit in omzet
In Nederland komen dus steeds meer glasvezelverbindingen, die bovendien daadwerkelijk gebruikt worden. Deze groei wordt gestimuleerd door de snelle uitrol van FTTH netwerken. KPN is hier onder meer verantwoordelijk voor. De voetprint van deze aanbieder groeit dan ook steeds, al verloor KPN in 2019 wel breedbandklanten. Ook daalde het marktaandeel van de provider met 1,4 procent. Het marktaandeel van KPN is volgens Telecompaper ondertussen nog 38,8 procent, wat neerkomt op net iets minder dan 3 miljoen breedbandaansluitingen. Alhoewel KPN dus minder klanten kreeg in 2019, groeide de omzet omtrent breedband wel bij het bedrijf. Dit steeg naar 950 miljoen euro, wat onder meer komt door prijsverhogingen. Ook het schrappen van het goedkope Telfort hielp hierbij.

Voordelen
Als je aangesloten bent op het glasvezelnetwerk dan is het verstandig om hier ook direct gebruik van te gaan maken. Dit komt onder meer door de snelle verbinding die je dan zult krijgen. Over het algemeen kun je bij glasvezel namelijk kiezen tussen drie verschillende pakketten. Deze abonnementen hebben meestal snelheden rond de 50, 100 en zelfs 500 Mbps. Dit is veel sneller dan vaak met kabel of koper mogelijk is. Een ander groot voordeel van glasvezel heeft te maken met de download- en uploadsnelheid. Bij andere aansluitingen met het internet is dit namelijk niet even snel, maar bij glasvezel wel. Met andere woorden, je zult net zo snel iets downloaden met wifi als dat je iets upload naar het internet toe. Dit wordt ook wel het lezen en versturen van informatie genoemd.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook