Talent in huis – Eddie de Boer 13e jarige NK Kampioen op de motor

Talent in huis – Eddie de Boer 13e jarige NK Kampioen op de motor

Meer dan rondjes rijden
Hij is pas dertien jaar oud, maar Eddie de Boer uit Oosthuizen verraste vriend en vijand, en vooral zichzelf door Nederlands kampioen te worden in de Yamaha R125 cup. Een competitie waar hij dispensatie voor heeft moeten aanvragen omdat hij eigenlijk te jong is. Eddie is al zes jaar bezig met racen en had deze titel niet kunnen pakken zonder de steun van zijn ouders en met name zijn vader.

Na een valpartij in de voorlaatste wedstrijd leek het puntenverschil te groot om nog te winnen. Tijdens de laatste race van het seizoen op zaterdag 22 september verloor zijn grootste concurrent op een spekgladde baan de macht over het stuur en kon Eddie de Boer naar het kampioenschap rijden. “Zonder lef kom je er niet,” legt Eddie uit. “Ik ben altijd wel snel als het nat is, ik durf risico’s te nemen maar ik blijf wel gecontroleerd rijden.”

Eddie is acht als hij voor het eerst op een motor stapt en dit werd het begin van zijn raceavontuur. Hij begon met 4 jaar mini-bike en werd daar opvolgend 4e 3e en 2e in het Nederlands Kampioenschap. Daarna  reed daarna bij de Molenaar NSF 100 cup een 7e plaats en in 2018 komt hij voor het eerst uit in de Gamma Yamaha R125 cup, een competitie met 125cc motorfietsen die een topsnelheid van 140 km/u halen. Niemand, zeker Eddie of zijn ouders hadden verwacht dat hij meteen het eerste jaar kampioen zou kunnen worden.

Steeds beter
Dankzij zijn onverwachte overwinning mag Eddie volgend jaar in een hogere klasse starten met 300cc motoren die meer dan 200 km/u halen. Vader Tjerk: “Vroeger wilde ik graag racen en het mocht niet. Eddie mag, maar moet niet, dat is het verschil. Hij wordt steeds beter, over drie jaar staan we misschien in het WK.” Bij een hogere klasse, hoort ook een prijskaartje. Voor trainingen en wedstrijden moet inschrijfgeld betaald worden en daar komen de kosten voor de banden, benzine, pak en helm nog bij. Tjerk: “We zijn nu bezig het financieel rond te krijgen, maar we hebben nog sponsoren nodig.” 

Caravan
Motorracen is niet zomaar rondjes rijden, legt Tjerk uit. “Het is veel trainen, ook buiten de baan. Hardlopen, sportschool en fietsen omdat je conditioneel fit moet zijn. Als je je hoofd er niet meer bij kunt houden, krijg je valpartijen. En elk weekend op de motor. Dat was al zo bij de mini-bikes, toen reden we elke zondagochtend naar Limburg of Zuidholland  om te trainen, nu gaan we samen in een caravan naar Assen. In de winter beginnen de trainingen in Spanje. Het is belangrijk om in de flow van het rijden te blijven.” Ook de afstelling van de motor, wat vader en zoon samen doen, is onderdeel van de sport. “Eddie moet mij vertellen als er iets niet goed voelt aan de motor, dan gaan we daar samen aan sleutelen.”

“Ik durf niet te kijken”
Moeder Annelies Everaars kijkt niet altijd mee: “Meestal sta ik achter de caravan te wachten. Via de microfoon kan ik dan horen of hij aan kop ligt. Kom nou kijken, zeggen andere moeders dan, hij wint het op zijn sloffies, maar ik durf dat niet. Van de trainingen kan ik wel genieten, maar de wedstrijden en de start vind ik veel te spannend.” Tjerk: “Toen ik vroeger zelf aan het racen was, vond ik het allemaal best, maar nu het je kind is, stijgt af en toe je hartslag. Een deel van de magie van het motorrijden is hard gaan, na het eerste rondjes op de Yamaha R300cc vroeg Eddie: kan hij niet harder? Maar het gaat vooral om gecontroleerd rijden en de beheersing van de machine. We kennen de risico’s , maar het hele leven zit vol gevaren.  Hou je er niet van, dan ga je maar dammen, maar dit is onze sport.”

Kampioen!
Het kampioenschap is een kroon op het werk. Tjerk: “Dit afgelopen spannende seizoen heeft tien jaar van mijn leven gekost maar goddank had ik er hulp bij.  We hebben voor elke meter gevochten. Omdat we alles samen doen, is het echt een kick dat we het kampioenschap hebben.” In april begint de nieuwe competitie. Tjerk: “Het is afwachten wat we dan voor resultaat behalen.” Eddie reageert: “Nee hoor, we gaan gewoon weer winnen.”

 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook