Stichting Zuyderzeedijken naar Raad van State

Afgelopen vrijdag is de Stichting Zuyderzeedijken naar de Raad van State gestapt met het verzoek om onafhankelijke experts nog één keer te laten kijken naar de mogelijkheden om de dijk tussen Hoorn en Amsterdam (33 kilometer) te versterken.

Begin februari moeten na jaren van plannenmakerij de werkzaamheden aan de dijk starten. De dijk is volgens het Hoogheemraadschap niet meer geschikt om bij hoge waterstanden het achterland te beschermen. Het plan dat na een jarenlang traject voor ligt gaat 500 miljoen euro kosten en heeft op veel plaatsen grote gevolgen voor het historische landschap.

Bewoners, verzameld in genoemde stichting, zien het anders. Zij denken, gesteund door enkele ingenieurs, dat het met moderne technieken en andere keuzes veel minder ingrijpend kan worden aangepakt. En veel goedkoper. Het huidige plan kost 500 miljoen belastinggeld. Volgens de alternatieve berekeningen kan het ook voor 200 miljoen of minder. De bezwaarmakers vragen daarom om een second opinion.

Wanneer de Raad van State met een uitspraak komt is niet duidelijk. Het Hoogheemraadschap is van mening dat het voorliggende plan het beste is.  Eind 2021 moeten de werkzaamheden zijn afgerond.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook