Stefan de Boer betrekt met collega nieuw bedrijfspand

Mooie kansen voor DuurzaamAan

Sinds deze maand betrekken Stefan de Boer van DuurzaamAan en Mathijs Wanders van Mathijs Timmerwerken samen een pand op het industriegebied. Een idee dat eigenlijk in een paar minuten is ontstaan, maar gewoon goed voelt. “We kunnen elkaar versterken, bouwkunde kan niet zonder installatietechniek en andersom.”

Op de vraag of Stefan de Boer op zoek was naar een nieuw pand, is hij kort: “Nee.” Mathijs Wanders was dat wel. “Hij vertelde over zijn plannen voor een pand op het industrieterrein en ik bedacht meteen: misschien is dit pand wel iets voor ons tweeën. We gingen samen kijken en toen was het snel geregeld.”

In het zicht
Het grootste voordeel is behalve het parkeren, het feit dat ze nu meer in het zicht zitten, letterlijk en figuurlijk. Beide ondernemers kenden elkaar voor deze samenwerking eigenlijk alleen via het werk. Stefan: “Mathijs wilde een huis bouwen en vroeg mij om tips voor het isoleren en de technische installatie. Dat resulteerde in een mooie duurzame en vooral authentieke woning. Het klikt goed tussen ons. We willen beiden mooi en uitdagend werk leveren.”

Het idee is dat ze elkaar in hun werk kunnen aanvullen. Waar Stefan specialist is op het gebied van verduurzamen, kan Mathijs uitkomst bieden bij het uitvoeren van taken die hier in het verlengde van liggen, en andersom. Bij het plaatsen van een warmtepomp is het vaak de vraag hoe dit in huis op een mooie manier tot stand kan komen.

Wisselwerking
“Ik was al langer op zoek naar een partij die werkzaamheden kan uitvoeren die wij niet doen, zoals isoleren, kozijnen vervangen of plaatsen van dubbel glas. Als duurzaamheidspecialist en bouwkundige is het voor mij de uitdaging om een woning op een technisch hoogstaande manier te verduurzamen, maar wel op een mooie manier. Bouwkunde en technische installaties kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Als ze bij de bouw de isolatie vergeten zijn en ik kom aan met mijn warmtepomp, krijg je het nooit warm. Dat is soms ook lastig, niet alle aannemers vinden isoleren leuk. Als je goed wilt isoleren is het ook een priegelig klusje, waar je ook nog eens niets van te zien krijgt. Als er kieren tussen zitten gaat het condenseren bijvoorbeeld en als je wel isoleert maar niet ventileert, krijg je schimmels.”

“Voor dit pand zijn we nu aan het kijken of we het volledig met zonnepanelen kunnen bedekken, dat zou mooi zijn. Daarnaast gaan we de radiatoren vervangen en een waterpomp installeren.”

Demonstratieplek
Beneden komt een demonstratieplek voor de verschillende installaties van Stefan “Het werkt gewoon heel goed om iets te kunnen laten zien. Wat voor verschillende panelen er bestaan, maar bijvoorbeeld ook een waterpomp die aanstaat, zodat mensen zelf kunnen ervaren hoeveel geluid het maakt.”

Ruimte te huur
De bovenverdieping biedt nog kantoorruimte. “Hier kunnen andere bedrijven een ruimte huren, dat mag voor iedereen, al vanaf 6 of 15 m2. Ik ben zelf ook begonnen vanaf de keukentafel te werken en ik weet als geen ander dat dat niet altijd even praktisch is. Hier kun je aan het einde van de dag gewoon je spullen laten liggen en op vrijdag kunnen we gezellig een borrel doen.”

Foute acties
Er bestaan nog steeds veel verkeerde ideeën omtrent verduurzaming en met name zonnepanelen. “Een klant van ons had eerder van een andere partij gehoord dat hij nooit zelfvoorzienend zou kunnen worden. Het tegendeel bleek waar, met onze panelen haalt hij meer binnen dan hij verbruikt. Het stoort mij dat inkoopacties die ook door onze gemeente worden aangeprezen, voornamelijk kijken naar de laagste prijs in plaats van het best passende systeem.”

Laat je goed informeren
“Mensen gaan ervanuit dat de partijen die dit regelen veel kennis hebben en dus weten wat ze doen. In de praktijk zie je dat de panelen door niet verzekerde zzp’ers met een ladder het dak op worden gemonteerd. Daarnaast zien we dat er grove fouten worden gemaakt die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Panelen branden niet zomaar door, dat komt negen van de tien keer door een slechte verbinding in de kabels. Dat komt door het gebruik van slecht gereedschap, onwetendheid en laksheid. Een tip voor mensen die keuzenstress ervaren? Laat je goed informeren, probeer referenties na te gaan en kies voor een gerenommeerd bedrijf uit de buurt. Zonnepanelen krijgen veel te voorduren op het dak dus kies voor kwaliteit en niet alleen voor de prijs.”

Er heel veel!
Wat mag de toekomst brengen voor deze jonge ondernemers? Stefan: “Ik hoop dat we nog een hele boel huizen mogen renoveren op een mooie duurzame manier. Dat we daar met trots onze stempel op mogen zetten. Er kan namelijk zoveel. Als een grote installateur tegen mij zegt dat iets niet kan, ga ik net zo lang zoeken tot het wel lukt. Als de klant daar positief instaat, gaan we voor 100% en dan maken we er iets moois van. Het is ons gelukt om een prachtig historisch pand van het gas af te halen en te verwarmen met een warmtepomp. Ieder appartement heeft zowel een warmtepomp en een ventilatiesysteem en dat alles in een bezemkast. Wij hebben kennis en ervaring dus we weten wat we verkopen en kunnen de zekerheid bieden dat we er iets moois van maken.”
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook