Sportflitsen

● Een mooie traditie in de kerstvakantie is altijd het Piet Bierdrager Jeugdzaalvoetbaltoernooi voor junioren O15, O17 en O19 in sporthal Het Bolwerck in Edam. De volgende editie staat geprogrammeerd voor zaterdag 6 en zondag 7 januari aanstaande.
● De sportinstuiven van de gemeente Edam-Volendam deze Kerstvakantie vinden allen plaats in sporthal De Seinpaal in Volendam vanaf woensdag 27 tot en met vrijdag 29 december. Aanvang 10.00 uur.
Sportflitsen

● Mede vanwege de geplande werkzaamheden aan het Europaplein hebben de bij de organisatie betrokken verenigingen en instanties besloten de Volendam Havenloop in 2018 niet op de kalender te zetten. Mogelijk dat in 2019 het hardloopevenement weer terug zal komen.
 
Sportflitsen

● Nog maar nauwelijks hersteld van een gebroken middenhandsbeentje heeft topturnster Sanna Veerman (15) met een goede oefening op balk toch haar bijdrage kunnen leveren aan het behalen van een zilveren medaille met Turnz Amsterdam Gymnastics tijdens het NK clubteams eredivisie in Sportcentrum Ookmeer.
 
Sportflitsen

● Calvin Raatsie, vaste doelman van Ajax O16, vertrekt deze week met Oranje O16 naar de Verenigde Staten voor een toernooi in Lakewood Ranch (Florida), georganiseerd door sportmerk Nike. Woensdag staat de eerste wedstrijd op het programma met de confrontatie tegen Brazilië O16. Zaterdag 2 december volgt het duel met gastheer USA O16. Het toernooi wordt afgesloten tegen de leeftijdgenoten uit Engeland.
 
Sportflitsen

● Liefhebbers van padel, een balsport die een mix lijkt van tennis en squash, kunnen vanaf volgend jaar terecht bij Tennisvereniging Dijkzicht. De racketsport die in Nederland steeds meer aan populariteit wint, heeft zijn oorsprong in Mexico en is via Spanje in Europa terecht gekomen. De bedoeling is dat een buitenbaan omgebouwd wordt en plaats gaat maken voor twee padel-banen. Een speciale commissie gaat de nieuwe tak promoten in de regio.
Sportflitsen

● Wie nog nooit een basketbalwedstrijd heeft bezocht wordt door Basketbalvereniging Volendam uitgenodigd om donderdag 30 november naar sporthal De Seinpaal te komen als daar zowel de Heren 1 als Dames 1 een thuiswedstrijd spelen. Aanvang 20.30 uur. Ook voor de jeugd is basketbal een leuke teamsport. BV Volendam start na de kerstvakantie met nieuwe teams voor jongens en meisjes onder de 10 jaar. Meer informatie via info@basketbalvolendam.nl of de website www.basketbalvolendam.nl.
 
Sportflitsen

● Bij indoor recordwedstrijden in Dordrecht heeft AV Edam-atleet Marnix Kolkman zijn eigen Nederlands record voor C-junioren op het onderdeel polsstokhoogspringen verbroken en met extra vijf centimeter gebracht op 4.30 meter! Datzelfde weekend verbeterde hij tevens het clubrecord op het onderdeel 60 meter horden in een tijd van 8.37 seconden.
 

 
Sportflitsen

● Café restaurant De Groene aan de Dijk in Volendam vormt zaterdag 18 november de locatie van de strijd om het Noord-Hollandse rapidschaakkampioenschap. De organisatie is in handen van Schaakclub Volendam en de Noord-Hollandse Schaakbond. Aanvang is 10.00 uur.
Sportflitsen

● Zwemtalent Luc Kroon, die nog maar een paar maanden 16 jaar oud is, heeft bij de Swim Cup in het Sloterparkbad van Amsterdam een 23 jaar oud Nederlands record voor zestienjarigen van Pieter van den Hoogenband uit de boeken gezwommen. In de finale van de 400 meter vrije slag wist Luc achter nationale seniorentopper Maarten Brzoskowski als tweede aan te tikken in een nieuw jeugdrecordtijd van 3.50.10 minuten. Tijdens het evenement scoorde hij ook pr’s op de 100 en 200 vrij.
Sportflitsen

● Het bestuur van turnvereniging St. Mauritius organiseert zaterdag 11 november in de Gymstuif haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Aanvang 20.00 uur. De vereniging zit in een spannende periode. Er worden gesprekken gevoerd met de gemeente over realisatie van het nieuwe Gymsportcentrum en tijdens de vergadering zullen de leden geïnformeerd worden omtrent de actuele stand van zaken
Sportflitsen

● Fans van het eerste team van HV Kras/Volendam kunnen voortaan gratis met bussen naar de uitwedstrijden reizen. Met deze geste wil de club er uiteraard voor zorgen dat ook bij wedstrijden buitenshuis, ook in België, de oranjehemden vanaf de tribunes ondersteund worden. Belangstellende kunnen zich, voorafgaand aan iedere uitwedstrijd, melden door een e-mail te zenden aan manager@handbalvolendam.nl onder vermelding van naam en leeftijd van de personen die meegaan. De bussen vertrekken altijd vanaf het parkeerterrein bij sporthal Opperdam.
Sportflitsen

● Calvin Raatsie, doelman in dienst van Ajax, heeft afgelopen week met Oranje O16 een oefenwedstrijd tegen Polen met 7-0 gewonnen. Raatsie (15), oud-EVC-er en via RKAV Volendam in 2013 bij de Amsterdamse club terechtgekomen, speelde een puike partij en hield zijn doel kundig schoon. Volgende maand vertrekt Raatsie met de Nederlandse selectie voor een achtdaagse trip naar de Verenigde Staten waar Oranje O16 in een door Nike opgezet toernooi zal uitkomen tegen Brazilië, Engeland en gastheer USA.
Sportflitsen

● Bridgeclub Dubbel & Dwars gaat vanaf medio september gratis bridgelessen voor beginners verzorgen. Enkele gevorderde leden van de club gaan tien lessen aan huis verzorgen nadat in overleg met de belangstellenden data en tijden voor groepjes van vier tot zes personen worden samengesteld. Doelgroep zal bestaan uit serieuze beginners vanaf 18 jaar oud, woonachtig in Edam, Volendam of Zeevang, die op termijn ook bereid zijn op woensdagavond deel te nemen aan de clubavonden op woensdagavond. Meer informatie via Reina Zeeman, mobiel 06 40102159.
● Vandaag (maandag 10 juli) start de ED-VO / Steur Makelaars Zwemvierdaagse die duurt tot en met vrijdag 14 juli aanstaande. De eerste duik in het water zal iedere avond om 18.00 uur zijn en de laatste deelnemer komt om 20.00 uur het buitenbad weer uit. Volwassenen zwemmen 10 baantjes van 50 meter en kinderen zwemmen 250 meter in het kinderbad. Vele vrijwilligers zorgen op het terrein van zwembad De Waterdam dat het weer een gezellig evenement wordt. Deelname kost € 7,00 per persoon.
● Atlete Jessica Schilder (18) is vorige week in Vught Nederlands kampioene geworden bij de A-junioren op het onderdeel kogelstoten. De Volendamse, tegenwoordig uitkomend voor AV Hera (Heerhugowaard), verbeterde haar persoonlijk record met een stoot van 15,63 meter. Jessica zal komend weekend ook uitkomen op het NK voor senioren en reist vervolgens af naar het Italiaanse Grosetto voor het Europees Kampioenschap voor junioren.

 
Sportflitsen

● Bridgevereniging Gevangenpoort organiseert vanaf 24 mei tot en met 31 augustus elke woensdagavond weer de gebruikelijke zomeravond-bridgedrives in restaurant De Amvo, aan de Julianaweg in Volendam. Vrij parkeren voor de ingang. Deelname € 5,00 per paar. Zaal open om 19.30 uur, aanvang bridgen 20.00 uur. Zie ook de website https://www.nbbclubsites.nl/club/4072.
 
Sportflitsen

● Het eerste herenteam van handbalclub Kras/Volendam zal alles uit de kast moeten halen om terug in de titelrace van de “best-of-three” te komen. In de eerste wedstrijd in Geleen werd, na een 14-12 ruststand een forse 30-23 nederlaag geleden. De Limburgse doelman Luuk Hoitink was voor de Volendammers een grote sta-in-de-weg met een reddingspercentage van 50 procent. Kras/Volendam mag aanstaande zondag in de eigen sporthal Opperdam (aanvang 13.30 uur) proberen de stand weer recht te trekken.
Sportflitsen

● Met nog één speelronde in de Promotieklasse te gaan heeft het eerste Dames-seniorenteam van MOVE Volleybal nog een kleine kans om zich te plaatsen voor promotie-degradatiewedstrijden voor een plek in de Derde Divisie. Aanstaande zaterdag, 22 april, speelt het team van coach Frank Posdijk de lastige uitwedstrijd tegen Croonenburg DS1 in Blaricum. Winst zal alleen van belang zijn als concurrent Compaen DS2, dat twee punten meer heeft als MOVE, zich vrijdagavond in verslikt in haar laatste uitwedstrijd in Krommenie tegen Clam Dycke DS1.
● Bridgeclub Dubbel & Dwars start woensdag 17 mei weer met Zomer Avond Bridge. Elke woensdag wordt er dan gebridged in De Burghwall aan de Achterhaven 89 in Edam. Aanvang 20.00 uur en de zaal zal open zijn vanaf 19.30 uur. Kosten bedragen vier euro per paar. Info via mailadres dubbelendwarsedam@gmail.com, via mobiel 06 40102159 (Reina) of de website www.nbbclubsites.nl/club/4081.
● Na een vrij Paasweekend mag het eerste herenteam van Handbalvereniging Kras/Volendam aan de bak in de halve finale om het Nederlands kampioenschap, waarin men FIQAS Aalsmeer treft. Zondag 23 april wordt gestart met de uitwedstrijd (aanvang 15.00 uur), een week later volgt de beslissende thuiswedstrijd op zaterdagavond (29 april, aanvang 19.00 uur). De winnaar van deze halve finale mag in een best-of-three met de winnaar van de andere halve finale, JMS/Hurry Up contra OCI/Lions, strijden om de titel.
● Ook EVC zaterdag 1 heeft een weekeinde vrij gehad om zich op te laden voor de slotfase in de competitie, waarin men alles op alles moet zetten om niet rechtstreeks te degraderen. Met slechts één schamel puntje voorsprong op concurrent Hellas Sport staat de mannen van coach Brian Tevreden een lastig programma te wachten voor de laatste vier wedstrijden. Eerst de uitwedstrijd tegen Buitenveldert (22/4), vervolgens thuis tegen titelkandidaat ZOB (29/4), uit naar OSV (6/5) en tenslotte 13 mei thuis tegen HBOK.

 
Sportflitsen

● Na een lange winterperiode staat op dinsdag 28 maart de eerste wedstrijd van de Dorland &
Theunis loopcompetitie 2017, georganiseerd door AV Edam, op het programma. De officieuze start van het zomerseizoen wordt traditioneel geopend met een 10 kilometer langs de Warderdijk. Wedstrijdloper of recreant, wel of geen lid, iedereen mag meedoen. De hele competitie bestaat uit drie wegwedstrijden (10km, 10km tijdrit en 5km) en zeven baanwedstrijden (van 800m tot 3000m). Voor meer informatie zie website www.avedam.nl.
● Met een overtuigende 0-4 zege (setstanden 25-27, 15-25, 20-25 en 21-25) op US HS 2 heeft MOVE Heren Senioren 1 zich genesteld in de subtop van de 3e Divisie A. Zaterdag, 25 maart aanstaande, strijden de mannen van coach René Worp in een directe confrontatie tegen Spaarnestad HS 2 om de vierde positie. Aanvang 17.00 uur in sporthal Bolwerck.
Sportflitsen

● De organisatie van de Samenloop voor Hoop Edam Volendam 2017, die in het weekend van 10 en 11 juni op de accommodatie van AV Edam wordt gehouden, heeft naast Maarten van der Weijden nu ook arts en astronaut André Kuipers als ambassadeur aan zich gebonden. Voor meer informatie en inschrijvingen voor dit evenement, waarvan de baten ten goede komen aan KWF Kankerbestrijding, kan men terecht op de website www.samenloopedam-volendam.nl.
● De 33e editie van de Pieperrace, traditioneel evenement als begin van het vaarseizoen, vindt dit jaar plaats in het weekend van 1 en 2 april. Vanaf vrijdag 31 maart kan men tientallen tjalken, skûtsjes, klippers, aken en visserijvaartuigen in de haven van Volendam bewonderen. De zeilwedstrijden van de “bruine vloot” vormen ieder jaar weer een aantrekkelijk kijkspel.
● Atletiekvereniging AV Edam roept alle leden en ouders van jeugdleden op voor de jaarlijkse ledenvergadering. Datum 28 februari, aanvang 19.30 uur, locatie kantine. Tijdens de jaarvergadering worden de doelstellingen van de vereniging van afgelopen jaar geëvalueerd en de nieuwe doelstellingen gepresenteerd. Het jaarverslag is eind januari gepubliceerd via de Nieuwsbrief.
● Met een sprong over 4,00 meter heeft Anita Karregat de vijfde plaats bereikt tijdens het NK Indoor atletiek in Apeldoorn vorig weekend. Zij kwam uiteindelijk tien centimeter te kort voor een podiumplek. Kogelstootster Jessica Schilder scoorde eveneens een vijfde plek door in haar zesde poging tot een afstand van 14,88 meter. Zij kwalificeerde zich tevens voor het EK -20 in Italië komende zomer.
Sportflitsen

● OOG Edam, al zes jaar de specialistische opticien van Edam waar men terecht kan voor lenzen, brillen op sterkte en zonnebrillen, is sinds 2014 betrokken bij Atletiekvereniging Edam. Onlangs hebben de eigenaren Olaf Friederichs en Cindy van Bruggen het contract met de club verlengd en wordt ook de komende twee jaar de naam van de onderneming verbonden aan de Kermisloop, die ieder jaar tijdens de eerste dag van de kermis georganiseerd wordt.
● Bridgeclub Dubbel & Dwars organiseert zondag 29 januari haar jaarlijkse Snert Drive, een bridge-evenement voor paren. Hoofdprijs “de enige echte Wisselworst”! Locatie De Burghwall aan de Achterhaven nummer 89 in Edam. Het inschrijfgeld bedraagt € 12,00 per paar. Voor informatie en inschrijvingen kan men zich richten aan dubbelendwarsedam@gmail.com of via Reina 06 40102159. De zaal is open vanaf 12.30 uur en aanvang 13.00 uur.
● Gymnastiekvereniging De Beukers organiseert deze week op dinsdag 24 januari een Open Dag met 50+ gymlessen voor alle sportievelingen, zowel heren als dames, die met of zonder goede voornemens graag in een gezellige ambiance aan hun conditie en kracht willen werken. Er zijn ochtendlessen van negen tot tien en van tien tot elf uur in sporthal Het Bolwerck en een avondles van acht tot negen in de sportzaal aan de Langemeerstraat. Beide locaties in Edam. Voor meer informatie kan men een mailtje zenden naar anne_fleur97@hotmail.com.
● Het 15-jarige Edamse schaatstalent Merel Conijn heeft zich onlangs bij regiowedstrijden van het district Zuidwest Nederland weten te plaatsen voor het NK Junioren Allround, dat in het weekend van 3 tot en met 5 februari in Heerenveen wordt gehouden. Met een redelijke 44,62 op de 500 meter en een goede 2,18.05 op de 1500 meter eindigde de C-juniore uiteindelijk op een prima tweede plaats. Ruim voldoende voor rechtstreekse plaatsing.
Sportflitsen

● De maand september staat voor Sportservice Noord-Holland altijd in het teken van de ‘Maand van het Aangepast Sporten’ waarbij aandacht wordt besteed aan de diverse sporten waaraan ook mensen met een beperking deel kunnen nemen. Voor iedereen die deze weken niet actief is op de Paralympische Spelen in Ria vinden in de regio Zaanstreek-Waterland veel activiteiten plaats met demonstraties en open trainingen. Meer informatie kan men vinden via de SPORTZOEKER op www.aangepastsporten.info. Voor meer informatie of een sportadvies kan men ook contact opnemen met Kelly Tiggelman, regiomedewerker Aangepast Sporten Zaanstreek-Waterland van Sportservice. Zij is te bereiken via telefoon 0299 650 560 of e-mail ktiggelman@sportservicezaanstreekwaterland.nl.
● Bridgevereniging Gevangenpoort organiseert zaterdag 15 oktober weer haar Kroegentocht op de Dijk van Volendam. Een wedstrijd voor viertallen. Inschrijfgeld bedraagt € 30,00 per viertal. Om kwart over tien begint het bridgen. Aanmelding per telefoon via Jaap Schilder 06 30601704 of via e-mail Gevangenpoortbridge@gmail.com.
● Wandelvereniging ’n Loopie organiseert van 12 tot en met 15 september in samenwerking met Sport-Koepel Edam-Volendam, Molenaar & Zwarthoed Adviseurs en Lekkers (eten, drinken & genieten) de Mastermate Divema AvondWandelVierdaagse. Iedere avond routes van 5 of 10 kilometer. Starttijd tussen 15.30 en 18.30 uur. De start- en inschrijvingslocatie tijdens deze Vierdaagse is de Club Corner in het Kras-stadion van FC Volendam. Op werkdagen kan men bij Sport-Koepel (sporthal Opperdam) terecht. Bij voor-inschrijving kost deelname € 2,50 en bij na-inschrijving € 3,50. Alle deelnemers ontvangen na afloop het officiële Avond4Daagse-kruisje.
Sportflitsen

● Zaterdag 20 augustus, tijdens de 34e editie van Waterdag, wordt er weer gevolleybald op de Kaasmarkt in het centrum van Edam. Op 40 kuub zand vindt dan vanaf 10.00 uur ’s morgens tot ’s middags 17.00 uur het Lodder BV Beachvolleybaltoernooi plaats en de organisatie is in handen van volleybalvereniging MOVE. Er wordt gespeeld door teams van vier personen op drie niveaus – Recreanten, Sport en Wedstrijd - zodat iedereen op eigen niveau kan ballen. Er moet wel altijd minimaal één dame in het veld staan. Teams kunnen zich opgeven via het formulier op de website www.move-volleybal.nl/waterdag. Daar kan men tevens meer informatie vinden met betrekking tot de spelregels van het toernooi.
● Atlete Jessica Schilder (17) van AV Edam is geselecteerd voor de WK atletiek voor junioren (onder 20) die van 19 tot en met 24 juli worden gehouden in het Poolse Bydgoszcz. Schilder wist zich op het onderdeel kogelstoten voor het WK te plaatsen door na een vierde plaats op het NK voor senioren in juni vorig weekeinde de Nederlandse titel voor zich op te eisen bij het NK voor A-junioren met een stoot van 15,42 meter, een nieuw clubrecord.
Sportflitsen

● Bridgeclub Dubbel & Dwars organiseert iedere woensdagavond van 15 juni tot en met 24 augustus Zomeravond Bridge. De locatie is De Burghwall (Achterhaven 89 in Edam). Aanvang 20.00 uur en inschrijven vanaf 19.30 uur aan de zaal. Kosten € 4,00 per paar. Meer info via dubbelendwarsedam@gmail.com of via Reina 06 40102159.
● In het Waterlandziekenhuis in Purmerend vindt donderdag 16 juni van 19.30 tot 21.00 uur de maandelijkse algemene publiekslezing plaats in het kader van ‘Dokter op Donderdag’. Deze keer komt een sportarts alles vertellen over sportblessures. Locatie is Vergaderruimte C op de 1e verdieping. Men kan zich via de website www.waterlandziekenhuis.nl aanmelden.
● Sanna Veerman (14) is in vorm voor een nieuwe titel bij de Nederlandse Kampioenschappen turnen, over een kleine twee weken in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy. Bij de Europese Jeugd Kampioenschappen in het Zwitserse Bern wist de in Oosthuizen woonachtige Sanna als enige Nederlandse de meerkampfinale te halen. Hierin werd de eerstejaars Juniore uiteindelijk zestiende, en een plek in de top tien had tot de mogelijkheden behoord als het niet even mis ging bij de oefening op balk.
● Het Edamse tennistalent Dominique Karregat (20), die haar studie tijdelijk heeft stopgezet om carrière te gaan maken op de tennisbaan, heeft haar eerste rating op de WTA ranglijst te pakken. De volgende stap zal zijn om meer punten te pakken op nationale en internationale toernooien en te gaan stijgen op de ranglijst. Met behulp van extra sponsors verwacht zij meer toernooien te kunnen spelen.
● Het kan snel gaan als je er hard voor werkt. De 22-jarige Edamse profvoetballer Rafik el Hamdi veroverde afgelopen seizoen een basisplaats in het eerste elftal van FC Volendam en maakte onlangs zijn debuut in het Marokkaanse elftal voor spelers onder 23 jaar in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Kameroen.
● De net 18 jaar geworden judoka Lesley Koorn is hard op weg zich te kwalificeren voor het EK voor junioren dat in september in Spanje wordt gehouden. Na twee derde plaatsen bij European Cup evenementen scoorde zij onlangs een zevende plaats in het Oostenrijkse Leibnitz. Met nog twee kwalificatietoernooien te gaan volgende maand in het Poolse Wroklaw en in Berlijn heeft Lesley er vertrouwen in dat zij het EK-ticket zal halen.
Sportflitsen

● Bridgeclub Dubbel & Dwars organiseert iedere woensdagavond van 15 juni tot en met 24 augustus Zomeravond Bridge. De locatie is De Burghwall (Achterhaven 89 in Edam). Aanvang 20.00 uur en inschrijven vanaf 19.30 uur aan de zaal. Kosten € 4,00 per paar. Meer info via dubbelendwarsedam@gmail.com of via Reina 06 40102159.
● In het Waterlandziekenhuis in Purmerend vindt donderdag 16 juni van 19.30 tot 21.00 uur de maandelijkse algemene publiekslezing plaats in het kader van ‘Dokter op Donderdag’. Deze keer komt een sportarts alles vertellen over sportblessures. Locatie is Vergaderruimte C op de 1e verdieping. Men kan zich via de website www.waterlandziekenhuis.nl aanmelden.
Sportflitsen

● Er kan nog steeds ingeschreven worden voor het Henri Willig Kaas bridgetoernooi, dat op zaterdag 23 april wordt gehouden. Er is gelegenheid voor maximaal 80 paren. Het inschrijfgeld bedraagt € 30,00 per paar en inschrijven is mogelijk via dubbelendwars@gmail.com of via 06 40102159 (Reina). Aanmelding op de dag zelf is in De Burghwall, Achterhaven 110, vanaf 12.00 uur en vervolgens wordt vanaf 13.00 uur op diverse locaties in de historische binnenstad van Edam gespeeld.
● EVC zaterdag 1 heeft in het 6-puntenduel met mededegradatiekandidaat Overbos niet kunnen overtuigen, met een 4-2 nederlaag als gevolg. Binnen een half uur stond in Hoofddorp een 3-0 achterstand op het scorebord en die tegenslag kwam de ploeg van Edwin Keizer niet meer te boven. Met nog vijf wedstrijden te gaan staat EVC op de twaalfde plaats en vier punten verwijderd van de veilige plaats tien.

 
Sportflitsen

● Zondag 20 maart organiseert Bridgeclub Dubbel & Dwars het jaarlijkse Grote Schoonmaak bridgetoernooi voor paren. Deze begint om 13:00 uur. Inschrijven is mogelijk vanaf 12:30 uur. Bij 32 paar is het maximale aantal bereikt, dus vol=vol! De kosten bedragen slechts 10 euro per paar en er zijn heel veel ‘nuttige prijzen’ te winnen. Er wordt in twee lijnen gespeeld, A en B. Locatie: De Burghwall, Achterhaven 89, 1135 XT Edam. Aanmelden of info via 06 40102159 (Reina) of via dubbelendwarsedam@gmail.com.
Sportflitsen

● Luc Kroon (14) heeft formidabel gepresteerd tijdens de Nederlandse Jeugd- en Juniorenkampioenschappen in het Sloterparkbad in Amsterdam. Het Volendammer zwemtalent, die tegenwoordig traint bij Talentcentrum Alkmaar en Regionaal Trainingscentrum Amsterdam en in teamverband uitkomt voor het Alkmaarse DAW, won goud op de onderdelen 400 mtr vrije slag, 200 mtr rugslag, 50 mtr vrije slag, 200 mtr vrije slag, 100 mtr rugslag, 100 mtr vrije slag, 200 mtr vlinderslag, 50 mtr rugslag en 200 mtr wisselslag. Verder haalde hij nog brons op het onderdeel 100 mtr vlinderslag en in estafetteverband was er nog zilver op 4x 100 mtr vrije slag en brons op 4x 100 mtr wisselslag. Danique Bernard van Ed-Vo scoorde tweemaal zilver op de onderdelen 200 mtr rugslag en 50 mtr rugslag.
● Bridgeclub Dubbel & Dwars organiseert op zondag 28 februari in De Burghwall haar jaarlijkse Snert Drive. Aanvang 13.00 uur. De zaal is open vanaf 12.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per paar. Informatie en schrijven via dubbelendwarsedam@gmail.com of via 06 21536477 (Bob). Hoofdprijs is de enige echte ‘wisselworst’!
● Februari is traditioneel de maand van het Kaaswaag Biljarttoernooi. Ieder weekend wordt er door totaal 44 deelnemers in 6 poules gespeeld op vier verschillende locaties. De poulewinnaars treffen elkaar in het weekend van 20 en 21 februari in de Prinsenbar om te strijden voor de felbegeerde Kaaswaag-trofee. Tevens wordt de ‘Roele/Vreeker Trofee’ uitgereikt aan de biljarter met de hoogste serie van het toernooi.
● Atleet Marnix Kolkman (13) heeft bij de Nationale D-Spelen, het NK voor D-junioren, in de Omnisporthal in Apeldoorn de titel behaald bij het polsstokhoogspringen met een hoogte van 3,20 meter. Veel tijd om te genieten had hij niet, want kort na zijn winnende sprong diende hij zich al weer te melden bij de finale 60 meter horden. Hier wist hij beslag te leggen op een uitstekende derde plaats in 9,18 seconden.
● Het Edamse schaatstalent Merel Conijn (14) heeft zich geplaatst voor het NK Junioren, die in het weekend van 12 tot en met 14 februari op kunstijsbaan De Meent in Alkmaar gehouden wordt. Tijdens de landelijke selectiewedstrijden in Deventer wist de eerstejaars C-junior zich met een 9e plaats op de 500 meter (44,48 sec.) en een 17e plaats op de 1500 meter (2.19,41 min.) de elfde plek in het totaalklassement te veroveren.

 
Sportflitsen

● Zondag 13 september is Edam de locatie voor de NK-selectiewedstrijd Baarsvissen voor de regio Midden van district Noord-West Nederland. Hengelsportvereniging Edam ’68 heeft de organisatie in handen. De sportvissers verzamelen om half acht ’s morgens bij De Burghwall, Achterhaven 89 in Edam en begeven zich vervolgens naar de ‘stekken’. Na vier sessies wordt de winnaar bepaald en vindt de prijsuitreiking om circa half twaalf plaats in De Burghwall. Inschrijven is niet meer mogelijk.
Sportflitsen

● De Dijk tot Dam loop is afgelopen week een prooi geworden voor de Nederlandse topveteraan Edo Baart (47) van Atos, die kwam, zag en alle Edam-Volendamse toppers ver achter zich liet in een nieuw parkoersrecord met een eindtijd van 32.15 minuten over tien kilometer. Ton Koning en Thijs Mossel werden op respectievelijk twee en drie minuten tweede en derde. Bij de dames werd AV Edam-atlete Saskia Veerman eerste in een tijd van 41.07 minuten. Johan Smit won overtuigende de vijf kilometer in 17.29 minuten.
● Topzwemtalent Luc Kroon heeft weer toegeslagen op het NK zwemmen langebaan voor junioren in Eindhoven. In aanwezigheid van zijn grote idool en voorbeeld Pieter van den Hoogenband zwom de 14-jarige Volendammer, die tegenwoordig alleen nog maar traint in het zwembad van KNZB Trainingscentrum DAW in Alkmaar, maar liefst negen medailles, waarvan vijf goud en vier zilver. Met deze prestatie won hij ook het Arena puntenklassement voor Junioren 2 en kreeg de prijs overhandigd door Van den Hoogenband zelf!
Sportflitsen

● FC Volendam heeft Edammer Rafik El Hamdi zijn eerste contract gegeven. De middenvelder zette zijn handtekening onder een dienstverband tot de zomer van 2016. Hij zat dit seizoen al regelmatig bij de eerste selectie. De 21-jarige El Hamdi is afkomstig uit de eigen opleiding van FC Volendam. Hij moet volgens de eerstedivisionist volgend seizoen de volgende stap maken en proberen om onder de nieuwe trainer Robert Molenaar nog dichter tegen de basis elf aan te komen.
● Oud-Edammer Johan de Wit (35) heeft een nieuwe uitdaging gekregen in zijn loopbaan als schaatstrainer. De Wit gaat de komende drie jaar aan de slag als hoofdcoach van de Japanse allrounders. Hij timmerde de laatste jaren goed langs de weg als coach van kleine teams als Project 2018 en afgelopen seizoen bij team New Balance, waar hij ook enkele Japanse talenten onder zijn hoede had.
● De accommodatie van schietsportvereniging De Vrijheid, gevestigd op adres Nijverheidstraat 31q op het Edamse industrieterrein, is zondag 10 mei vanaf 14.30 uur de locatie voor de Nederlandse kampioenschappen ‘meesterkaart licht’ (klein kaliber pistool of klein kaliber revolver) en ‘meesterkaart zwaar’ (grootkaliber pistool of grootkaliber revolver). De prijsuitreiking wordt rond 16.30 uur verwacht.
● Zondag 10 mei organiseert bridgeclub Dubbel & Dwars in samenwerking met sponsor Henri Willig de jaarlijkse Kroegentocht. Het is een parenwedstrijd en de eerste partijen starten om 13.00 uur ’s middags. Voorinschrijving is mogelijk door middel van het overmaken van 40 euro naar Iban NL65RABO0137269820 o.v.v. het paarnaam. Aanmelding ter plekke is mogelijk vanaf 12.00 uur in De Burghwall, Achterhaven 89 in Edam. Meer info via Kees van Beusekom, 06-53612764 of kees.bredam@gmail.com.
● Spannende tijden voor fans van HV Kras/Volendam, want Heren 1 heeft zich niet alleen geplaatst voor de nationale bekerfinale op Hemelvaartsdag, 14 mei, in Almere tegen OCI/Lions, maar maakt ook kans om zich te plaatsen voor de finale om het Nederlands kampioenschap tegen hetzelfde Limburgse Lions. Dan moet het aanstaande zaterdag, 9 mei (aanvang 19.00 uur), zeker met ruime cijfers winnen van TTL Red-Rag Tachos uit Waalwijk. Deze dag vindt tevens de feestelijke seizoenafsluiting plaats vanaf 15.30 uur in sporthal Opperdam.
● Het eerste herenteam van Basketbalvereniging Volendam heeft het beslissingsduel tegen Den Helder Kings 3 om promotie naar de eerste klasse met 38-77 verloren. In de Apollohal in Amsterdam kwam de ploeg van trainer-coach Mitch Runderkamp geen moment in de wedstrijd en na een 22-33 ruststand werden de oranjehemden overklast. Volendam probeert middels een verzoek bij de basketbalbond alsnog promotie aan te vragen, maar de slagingskans wordt geschat op slechts 40 procent.
Sportflitsen

● De Vliegende Sport Brigade van Sport-Koepel Edam-Volendam is afgelopen week weer gestart met diverse activiteiten. In de week na de voorjaarsvakantie organiseerde men allerlei activiteiten op het Cruijff Court in Volendam, het schoolplein van De Trimaran en het schoolplein van de St. Jozefschool. Deze week komt de VSB weer langs, en wel aanstaande dinsdag om 15.30 uur op het Cruijff Court in Volendam.
● Bridgeclub Dubbel & Dwars organiseert zondag 29 maart de jaarlijkse Grote Schoonmaak-drive voor paren. Het evenement start om 13.00 uur op locatie De Burghwall, Achterhaven 89 in Edam. Er wordt gespeeld in een A-lijn en een B-lijn. De inschrijfkosten bedragen € 10,- per paar en voorinschrijving is mogelijk via Kees van Beusekom, kees.bredam@gmail.com of 06 5361 2764. Als er nog plaats is kan men op de dag zelf nog inschrijven vanaf 12.30 uur.
● Enkele weken geleden heeft mevrouw Reina Rossenaar-Klippel (82) van de KNGU een onderscheiding ontvangen vanwege haar jubileum, 40 jaar lid van Gymvereniging De Beukers. Mevrouw Rossenaar, die tot voor kort nog actief was bij de seniorengym, was daarvoor reeds lange tijd lid van de Edamse turnvereniging F.L. Jahn. Ook de vereniging zette haar in het zonnetje met een fraaie bos bloemen.
Sportflitsen

● Judoka Lesley Koorn (16) is weer lekker op stoom. Dit seizoen heeft de jonge Edamse, lid van topclub Kenamju, genoeg punten gehaald om in de voorjaarsvakantie deel te mogen nemen aan de eerste European Cadet Cup in Italië. Binnenkort zullen wij zeker meer horen.
● Bij de eerste editie van het Open NK IJszwemmen, dat 31 januari in het buitenbad van De Waterdam plaats vond, heeft ED-VO-lid Peter Steur het onderdeel 450 meter zonder wetsuit op zijn naam gebracht. Met zijn clubgenoten Jack Guijt, Jur Koning en Mike Schilder wist Steur ook de titel op het onderdeel 4 x 100 meter estafette binnen te halen.
● Gebrek aan tijd, geld en energie hebben de initiatiefnemers van de Volendam Dijkloop er toe gedwongen af te zien van organisatie van een derde editie in 2015. Of er in 2016 wel een volgende uitvoering van de Dijkloop zal plaats vinden zal afhangen van voldoende sponsoring en inzet van organisatie en vrijwilligers.
● Woensdag 11 februari speelt het eerste herenteam van MOVE, trotse koploper in de Promotieklasse, in sporthal De Kraal in Purmerend (Zambezilaan 278) in de strijd om de districtsbeker tegen VIP HS1. Aanvang 21.30 uur.
Sportflitsen

● De broers Laurens en Floris van de Werken zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zeevang uitgeroepen tot Sporters van het Jaar 2014. De zeilende broers hebben de afgelopen jaren vele internationale wedstrijden gevaren en mooie resultaten behaald.
● Ondanks winst van zowel EVC C1 als EVC B1 is de verenigingsbokaal bij de 41e editie van het Piet Bierdrager Jeugdzaalvoetbaltoernooi gewonnen door SDOB uit Broek in Waterland, die in alle poulewedstrijden genoeg punten behaalde om de wisseltrofee in de wacht te slepen.
● Na het trainingskamp van FC Volendam in Turkije, waarbij in oefenwedstrijden wisselende resultaten werden geboekt (0-3 verlies tegen Telstar en 4-2 winst op Willem II), zal de formatie van Hans de Koning vanavond (maandag) oefenen tegen amateurclub Purmersteijn zondag 1 (19.00 uur) alvorens aanstaande zaterdagmiddag voor de competitie aan te treden tegen FC Oss (aftrap 16.30 uur).
Sportflitsen

● Afgelopen donderdag heeft Jan Smit, bekend artiest en tevens bestuurslid van FC Volendam, in de kantine van RKAV Volendam plannen bekend gemaakt voor een minivoetbal-stadion en een tweetal panna-kooien op het terrein van de RKAV. Het mini-stadion zal de komende tien jaar de naam van de zanger gaan dragen. De plannen maken deel uit van de Volendam Voetbal Academy, die een brug moet slaan tussen de amateurclub en de betaal voetbal organisatie. Eind februari worden de nieuwe faciliteiten feestelijk geopend.
● Edam heeft weer een nieuw schaatstalent. Onlangs wist de 13-jarige Merel Conijn een knappe tweede plaats te behalen bij een schaatswedstrijd van het Gewest Noord-Holland-Utrecht in Alkmaar. Hier waren alle baansnelsten van alle kunstijsbanen in het gewest voor uitgenodigd. Merel kwam uit in de categorie Pupillen Dames A voor baan De Westfries in Hoorn. De Edamse Rosa Bronsdijk werd uiteindelijk 20e in de categorie Meisjes Junioren C en uit Volendam werd Stephan Clazing ondanks een val 17e in de categorie Pupillen Jongens.
● Met een overtuigende 0-4 overwinning (setstanden 15-25, 10-25, 16-25 en 21-25) op Simokos HS 1 in Bovenkarspel hebben de mannen van MOVE HS 1 de eerste helft van de competitie in de Promotieklasse A afgesloten. Het team van coach Martijn Smit staat nu op de tweede plaats achter Dinto HS 2 met twee punten achterstand, maar wel met twee wedstrijden minder gespeeld. Maandagavond wordt nog in de derde ronde voor de beker gespeeld in Tuitjenhorn tegen Dinto HS1, waarna op zaterdag 10 januari de competitie wordt hervat.
● De 41e editie van het Piet Bierdrager Jeugdzaalvoetbaltoernooi voor C-, B- en A-junioren wordt dit jaar gehouden in het weekeinde van 27 en 28 december. Naast gastvereniging EVC zullen navolgende clubs in sporthal Het Bolwerck actief zijn: vv ZOB, SDOB, vv Monnickendam, FC Purmerend, sv De Rijp en RKAV Volendam. De eerste wedstrijden trappen om circa half tien ’s morgens af op beide dagen.
Sportflitsen

● De organisatie van de Volendam Dijkloop heeft de datum voor de derde editie bekend gemaakt. Het loopevenement zal in 2015 plaats gaan vinden op zondag 17 mei, in het weekend na Hemelvaartsdag. In het voorjaar zal het volledige programma bekend worden gemaakt.
● Zwemvereniging ED-VO viert dit najaar haar 40-jarig bestaan en dat wordt zaterdag 13 december gevierd met een spelletjesmiddag in zwembad Waterdam voor alle leden vanaf 16.00 uur en afgesloten met een informele receptie van 19.00 tot 21.00 uur.
● De 11e editie van de DEEN Jeugd Sponsoractie heeft voor vier sportverenigingen in Edam weer een aardig extra bedrag opgeleverd. Grootverdiener werd voetbalvereniging EVC met € 1.511,17, gevolgd door atletiekvereniging AV Edam (€ 1.287,06), volleybalvereniging MOVE (€ 888,90) en gymnastiekvereniging De Beukers met € 855,24.Totaal heeft supermarktketen DEEN het lieve bedrag van € 345.000,00 uitgedeeld aan de diverse sportclubs in haar afzetgebied.
Sportflitsen

● Nog net voor de kermis, woensdag 27 augustus, organiseert bridgeclub Dubbel & Dwars het ‘Boeventoernooi’, een bridgetoernooi waarbij de paren hun biedafspraken niet hoeven aan te geven. Aanvang 20.00 uur. Inschrijfgeld bedraagt € 5,00 per paar. Inschrijven via Kees van Beusekom, M 06 53612764 of per mail: kees.bredam@gmail.com.
● Donderdag 28 augustus zal tijdens een openbare raadsvergadering het rapport omtrent kredietverstrekking ten behoeve van de hoekgebouwen van het Kras-stadion FC Volendam. Het rapport is openbaar en te raadplegen op de website van de gemeente onder “raadstukken” in de kalender onder BrIA.
Sportflitsen

● HV Kras/Volendam organiseert zondag 31 augustus in sporthal Opperdam de Smit-Bokkum PalingCup. Dit mini-toernooi vormt tevens de seizoenpresentatie. Naast de gastvereniging zullen aantreden: Fiqas/Aalsmeer, JMS/Hurry Up, en het Belgische KV Sasja. De eerste wedstrijd, Kras/Volendam tegen JMS/Hurry Up, begint om 12.00 uur en de ploeg van coach Mark Schmetz sluit het evenement af tegen Fiqas/Aalsmeer vanaf 17.00 uur.
● Vanaf heden is het weer mogelijk voor kinderen van 6½ tot en met 12 jaar oud om zich op te geven voor het Jeugdschaatsen van IJsvereniging Edam, dat zaterdag 11 oktober van start gaat op kunstijsbaan De Meent in Alkmaar. Iedereen die de kunst van het schaatsen wil leren of wil verbeteren kan zich tot 20 september inschrijven (“vol = vol”) op de website www.ijsverenigingedam.nl. Het Jeugdschaatsen neemt 10 zaterdagochtenden in beslag en duurt tot aan de kerstvakantie. De kosten bedragen € 95,00 inclusief vervoer en (verplicht) KNSB lidmaatschap voor het hele gezin.
Sportflitsen

● Stichting Zeevang Sport heeft met een nieuwe overeenkomst onlangs de samenwerking met Rabobank Waterland en Omstreken geïntensiveerd waardoor de Zeevangsloop met ingang van de eerstvolgende editie, die dit jaar op zondag 14 september wordt gehouden, zeker de komende drie jaar als Rabobank Zeevangsloop bekend gemaakt zal worden.
● De selectie van FC Volendam is inmiddels met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen begonnen. Maandag 14 juli is de perspresentatie, maar na de Bouwvak, zaterdag 9 augustus, kunnen alle fans van het ‘Andere Oranje’ hun idolen van dichtbij bewonderen tijdens de Open Dag.
Sportflitsen

● Bridgeclub Dubbel & Dwars organiseert deze zomer iedere woensdagavond vanaf 20.00 uur Zomeravond Bridge Drives in De Burghwall, Achterhaven 89 in Edam. Inschrijven is mogelijk vanaf 19.30 uur. De volgende data kunnen de bridgeliefhebbers in hun agenda noteren: 18 en 25 juni, 2, 9, 16, 23 en 30 juli, 6, 13 en 20 augustus. Meer info via Kees van Beusekom (M 06 53612764).
● Zondag 22 juni is de beachvolleyaccommodatie van MOVE Volleybal de locatie van het elfde toernooi in het kader van het Junior Beachcircuit van NeVoBo voor A-, B- en C-jeugd (2x2). Teams die aan meerdere toernooien hebben deelgenomen kunnen zich plaatsen voor de Regio Beach Finals op zondag 23 augustus.
Sportflitsen

● Na de deceptie van het missen van de competitiefinale kan HV Kras/Volendam zich donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) revancheren tegen OCI/LIONS in de bekerfinale. In het Topsportcentrum in Almere start de wedstrijd om 15.30 uur. Fans die met de supportersbus mee willen kunnen een mail sturen naar kantoor@handbalvolendam.nl of via de website www.handbalvolendam.nl. Een kaartje voor de bus kost € 7,50. Kaartjes voor de wedstrijd kosten € 8,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen t/m 15 jaar. De bus zal om ongeveer 12.45 uur vertrekken.
● Vrijdag 23 mei staan er twee interessante evenementen op het programma bij atletiekclub AV Edam. Vanaf 19.00 uur start de eerste Werpdriekamp van het seizoen. Het is een open toernooi waar dus ook leden van andere verenigingen aan deel zullen nemen. Naast de werpdriekamp (kogel-discus-speer) organiseert men deze zelfde avond ook een sprinttweekamp (100 en 200 meter), wedstrijden verspringen en polsstokhoogspringen en staat de 800 meter van de Dorland & Theunis-loopcompetitie op het programma. Voor alle wedstrijden kan men apart inschrijven (vanaf 17.30 uur). Voor meer informatie kan men terecht op de website www.avedam.nl).
Sportflitsen

● Na de deceptie van het missen van de competitiefinale kan HV Kras/Volendam zich donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) revancheren tegen OCI/LIONS in de bekerfinale. In het Topsportcentrum in Almere start de wedstrijd om 15.30 uur. Fans die met de supportersbus mee willen kunnen een mail sturen naar kantoor@handbalvolendam.nl of via de website www.handbalvolendam.nl. Een kaartje voor de bus kost € 7,50. Kaartjes voor de wedstrijd kosten € 8,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen t/m 15 jaar. De bus zal om ongeveer 12.45 uur vertrekken.
● Vrijdag 23 mei staan er twee interessante evenementen op het programma bij atletiekclub AV Edam. Vanaf 19.00 uur start de eerste Werpdriekamp van het seizoen. Het is een open toernooi waar dus ook leden van andere verenigingen aan deel zullen nemen. Naast de werpdriekamp (kogel-discus-speer) organiseert men deze zelfde avond ook een sprinttweekamp (100 en 200 meter), wedstrijden verspringen en polsstokhoogspringen en staat de 800 meter van de Dorland & Theunis-loopcompetitie op het programma. Voor alle wedstrijden kan men apart inschrijven (vanaf 17.30 uur). Voor meer informatie kan men terecht op de website www.avedam.nl).
Sportflitsen

● Het eerste herenteam van HV Kras/Volendam heeft afgelopen donderdag ten koste van Quintus uit Kwintsheul de halve finale van de landelijke bekerstrijd bereikt. Na een ruststand van 11-12 werd uiteindelijk met 22-20 gewonnen. De halve finales vinden plaats in de week van 29 april. De tegenstander is nog niet bekend maar zal komen uit het gezelschap OCI-Lions, FIQAS/Aalsmeer en DIOS. Door de 26-31 zege op Eurotech/Bevo heeft Kras/Volendam zich zaterdag bovendien als poule-eerste geplaatst voor de kruisfinales van de playoffs voor het landskampioenschap.
● Zondag 6 april organiseert Gym-, Dans- en Turnvereniging De Beukers in sporthal Het Bolwerck haar jaarlijkse W.K. Bouwesbeker / Beukerscup voor de recreatiejeugdleden en recreatie-plusgroepen. Aanvang van de wedstrijden is ca. 14.30 uur en de prijsuitreiking zal om ca. 16.15 uur plaatsvinden. Tussendoor een streetdance-demonstratie onder leiding van Susan Koning.
● De Dorland & Theunis Loopcompetitie 2014, georganiseerd door AV Edam, gaat dinsdag 1 april van start met de loop over 10 km langs de Warderdijk. Het startschot wordt gegeven om 19.00 uur en men kan zich inschrijven vanaf 18.00 uur in de kantine van AV Edam. De loopcompetitie bestaat ook dit seizoen uit drie wegwedstrijden en zeven baanwedstrijden. 
Sportflitsen

● Tijdens de tweede competitieronde turnen Niveau D3, welke onlangs in Beverwijk plaatsvond, werd er zeer goed gepresteerd door jeugdige leden van De Beukers. In de eerste wedstrijd behaalde Hannah van de Meer nog een vijfde plaats, maar de volgende wedstrijd (categorie Jeugd 1) werd gewonnen door Lotte Kemper. Bij de derde wedstrijd (cat. Pupillen 2) werd zelfs het hele podium door meisjes van De Beukers bezet met goud voor Tessa Bertens, zilver voor Nina Lamghari en brons voor Britt van Riessen. Dit alles tot grote tevredenheid van de enthousiaste trainster Lisette Bosscha, die deze meiden iedere zaterdagochtend in sporthal Bolwerck onder haar hoede heeft.
● Mo & Z Volendam, het vlaggenschip van Damclub Ons Genoegen Edam-Volendam, heeft het afgelopen weekend door een 10-10 gelijkspel tegen laagvlieger CEMA/De Vaste Zet op het nippertje de barrage om het Nederlands kampioenschap in de Ereklasse gemist. Door deze puntendeling eindigde het door Molenaar & Zwarthoed Advies gesponsorde team ondanks de inzet van enkele wereldtoppers op één punt van concurrenten Hijken DTC en Damvereniging VBI, die zaterdag 8 maart om de titel gaan strijden.
Sportflitsen

● Bij het NPT, de officieuze Nederlandse kampioenschappen voor pupillen wedstrijdschaatsers welke afgelopen zaterdag op kunstijsbaan Kardinge in Groningen gehouden werden, waren ook drie schaatssters uit Edam en Middelie uitgenodigd, die allen tot de top 25 van Nederland in hun categorie behoren. Fabiënne de Boer (11 jaar) eindigde door een val op de 300 mtr helaas in de achterhoede bij de pupillen C, Merel Conijn (12) werd met twee persoonlijke records uiteindelijk twaalfde in de categorie pupillen B, en Rosa Bronsdijk (13) werd veertiende bij de pupillen A.
● Dubbel & Dwars, de jongste bridgeclub van Edam, organiseert zondag 9 februari een Snertdrive in De Burghwall, adres Achterhaven 89. De drive vangt aan om 13.00 uur en het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per paar. Inschrijving is mogelijk via Ellie Bos, blex@xs4all.nl.
Sportflitsen

● Ook deze schoolvakantie organiseert de gemeente Edam-Volendam in samenwerking met Sport-Koepel weer de Sportinstuiven voor alle basisschoolkinderen (tot en met 12 jaar) van de gemeente. De data voor deze week zijn: vandaag (maandag 23 december) en morgen (dinsdag) in sporthal Het Bolwerck in Edam en vrijdag 27 december in sporthal Opperdam in Volendam. Aanvangstijdstip iedere dag is 10.00 uur. De volgende activiteiten staan op het programma: basketbal, springkussens, tafeltennis, voetbal met opblaasbare boarding, trampolinespringen, Oudhollandse spelletjes en veel meer!
● Met een klinkende 0-4 zege op Jonas HS1 in Beverwijk heeft MOVE Heren 1 het kalenderjaar 2013 op passende wijze afgesloten. De setstanden 25-11, 25-23, 25-23 en 25-17. Hiermee blijft MOVE keurig op een tweede plaats in het kielzog van koploper US HS4.
● De veertigste editie van het Piet Bierdrager Jeugdzaalvoetbaltoernooi vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 december in sporthal Hert Bolwerck. De deelnemende clubs dit jaar zijn, naast het organiserende EVC, FC Purmerend, SDOB, sv De Rijp, sv Ilpendam. Vv Monnickendam en vv Oosthuizen. Zaterdag wordt om 09.25 uur begonnen met de poulewedstrijden voor de C-junioren, waarna vanaf 13.00 uur de B-junioren aan de beurt zijn. De volgende dag worden vanaf 09.30 uur de voorrondewedstrijden bij de A-junioren afgewerkt. De kruisfinales en finales beginnen om 13.30 uur, waarna om circa 16.45 uur de prijsuitreiking plaats vindt.
Sportflitsen

● Zondag 17 november organiseert Atletiekvereniging Edam de Mooyers Mode Molenloop, een trimloop met afstanden over een lengte van 10 km, 5 km en voor de jeugd een loop van 1500 meter. Start en finish zijn nabij de atletiekbaan aan de Burg. Versteeghsingel. De start van de 5 en 10 km is om 11.00 uur. De jeugd start vijf minuten later. Inschrijven is mogelijk vanaf 09.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 2,50 voor de 5 en 10 km, terwijl voor de jeugdloop slechts € 1,- betaald hoeft te worden. Na afloop is er gratis warme soep voor alle deelnemers.
● Bouke Kuiper (24) gaat het Continental-wielerteam Koga Cycling Team aan het einde van dit seizoen verlaten om op een lager niveau, bij WTC De Amstel in de regio Amsterdam de wielersport te bedrijven. Kuiper studeert geneeskunde aan de UvA in Amsterdam en kan de studie de komende periode niet combineren met het fietsen op Continental-niveau.
Sportflitsen

● Eric van Santen heeft in gepaste stijl de Dorland en Theunis loopcompetitie afgesloten. De atleet van AV Edam kon de winst in de serie feitelijk niet ontgaan, maar won de afsluitende wedstrijd over vijf kilometer met vijftien seconden voorsprong op clubgenoot Nico Zwarthoed. Van Santen scoorde een puntentotaal van 4323 punten. Bouke Bouma werd eindelijk tweede (3784 pnt.) en Nico Zwarthoed derde (3542 pnt.). Bij de dames eindigde Hilly Jonk aan kop van de serie, terwijl bij de Masters Cees Meijer van SAV (Stedebroec) de eerste plaats voor zich opeiste.
● Bij het NK Estafette in Amstelveen wist het team Mannen Masters van AV Edam beslag te leggen op de tweede plaats op het onderdeel 4 x 800 meter. Manfred Mooijer, John Buikman, Simon Kroon en Piet Mossel snelden in een clubrecord van 9.44,74 minuten naar het zilver achter het team van AV Hollandia met Bert Bouma uit Middelie. Tijdens ditzelfde NK was er brons voor het Jongens Pupillen A kwartet op de 4 x 60 meter
Sportflitsen

● Tijdens een buitengewone ledenvergadering van Tennisvereniging Dijkzicht heeft een overgrote meerderheid van de leden ingestemd met het voorstel van de adviescommissie om te kiezen voor gravel plus premium als nieuwe baansoort voor de banen 1 tot en met 6. Als de gemeente het voorstel overneemt kan er in het voorjaar van 2014 op het gravel plus premium gespeeld worden. De werkzaamheden gaan waarschijnlijk eind november van start.
● Oud-judoka Wim Ruska, jarenlang woonachtig in Edam, is voorafgaand aan het WK judo in Rio de Janeiro door de Internationale Judo Federatie opgenomen in de Haal of Fame. Ruska (73) was tweevoudig wereldkampioen en won tweemaal goud tijdens de Olympische Spelen in München, maar tot zijn teleurstelling werden zijn prestaties overschaduwd door de gijzelingsacties van Palestijnen in het Olympisch dorp. Na Anton Geesink is Wim Ruska de tweede Nederlandse judoka die geëerd is met een plek in de Hall of Fame.Sportflitsen

● Van maandag 16 tot en met donderdag 19 september organiseert wandelvereniging ’n Loopie in samenwerking met Sport-Koepel Edam-Volendam voor de derde keer de Mastermate/Divema Avondwandelvierdaagse. Iedere avond, waarbij gestart kan worden tussen 16.30 en 18.30 uur, loopt men routes van vijf of tien kilometer. Start en finish bij het Krasstadion en het inschrijfgeld bedraagt slechts € 2,50. Het aanmeldingsformulier en meer informatie staan op de website www.sport-koepel.nl.

● Inmiddels is de inschrijving begonnen voor een nieuw seizoen schaatslessen voor de jeugd van 6,5 tot en met 12 jaar oud op de kunstijsbaan De Meent in Alkmaar bij IJsvereniging Edam. De lessen starten vanaf zaterdag 12 oktober. Bij basisscholen in Edam zijn de brieven uitgereikt, maar ook kinderen uit Volendam en omliggende gemeentes Waterland en Zeevang kunnen zich opgeven via de website www.ijsverenigingedam.nl. De inschrijvingstermijn sluit vrijdag 20 september, maar vol = vol!

● Maandag 23 september organiseert voetbalclub EVC in samenwerking met de KNVB een spelregelavond voor jong en oud. De nationale voetbalbond wil met ingang van dit seizoen meer aandacht besteden aan spelregelkennis van de leden, en dan vooral voor de jeugdleden, door middel van een spelregelquiz en het geven van informatie. De leiding van de avond, welke zal plaatsvinden in de kantine van EVC en zal duren van 19.30 tot 21.45 uur, zal in handen zijn van professioneel scheidsrechter Tom van Sichem. Er is een pakket mooie prijzen, waaronder twee kaartjes voor de interland Nederland – Hongarije.

● Maar liefst 41 jonge sporters in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar, deelnemers aan het gemeentelijke Project Glashelder, hebben onlangs een verklaring ondertekend om geen alcohol te drinken en hun sport dus ‘glashelder’ te bedrijven. Het project van Sport-Koepel Edam-Volendam is van start gegaan bij handbalclub HV Kras/Volendam, maar zal uitgebreid worden met andere verenigingen die het gemeentelijk alcoholconvenant hebben ondertekend.
Sportflitsen

● Bij een instuifwedstrijd in Heiloo heeft de 19-jarige AV Edam-atleet Bouke Bouma met een eindtijd van 1.28,4 min. een senioren clubrecord behaald op het incourante loopnummer over 600 meter. In de snelste serie werd hij derde, vlak voor clubgenoot Johan Ouwehand, die met 1.28,7 wel een nieuw junioren-B clubrecord liep. Ouwehand was afgelopen vrijdag ook in vorm tijdens een Trackmeeting in Utrecht, waar hij clubrecords vestigde op de 150 meter (18,03 sec.) en 300 meter (37,59 sec.).
● Van maandag 19 tot en met zondag 25 augustus vindt op de banen van TV Dijkzicht het KIVO Palingtoernooi 2013 plaats. Er wordt gestreden in de open categorieën 3, 4, 5, 6 (15+), 6 (35+), 7 (15+), 7 (35+), 8 (15+) en 8 (35+) in Dames enkel, Heren enkel, Dames dubbel, Heren dubbel en Gemengd dubbel. Daarnaast wordt een 4-sterren Nationale Ranglijst Toernooi gespeeld in HE, DE, HD en DD. De inschrijvingstermijn is inmiddels gesloten.
● De Stichting Zeevang Sport wil belangstellenden graag informeren dat zondag 15 september, één week voor de Dam tot Damloop, de 34e editie van de Zeevangsloop wordt georganiseerd. De te lopen afstanden zijn 3, 10, 14½ en 21 kilometer met start en finish bij Hotel restaurant ’t Wapen van Middelie. Meer informatie op www.zeevangsloop.nl.Sportflitsen

● De Edamse Pabo-studente Didi van der Spek (22) vertrekt in oktober naar Ethiopië voor twee weken om een bezoek te brengen aan de noord-Ethiopische plaats Debra Tabor om daar les te gaan geven aan kansarme kinderen, een actie van Stichting Edukans. Om geld in te zamelen voor diverse projecten aldaar, waaronder het WCAT (Wabe Children’s Aid and Training), organiseert Didi in samenwerking met AV Edam op zondag 7 juli de actie ‘Lopen voor Ethiopië’, een eenmalig loopevenement waarvan het inschrijvingsgeld in zijn geheel naar Edukans zal gaan. De afstanden zijn 6 en 12 kilometer en het startschot zal om 11.00 uur zijn. Het inschrijfgeld bedraagt € 10,00 per deelnemer. De kantine is vanaf 09.30 uur open.

● Tijdens de voorjaarsvergadering van voetbalclub EVC is niet alleen de begroting voor het komende seizoen vastgesteld, maar heeft het bestuur tevens de gelegenheid te baat genomen om vijf (oud-) vrijwilligers voor te dragen om tot Lid van Verdienste benoemd te worden.
Sportflitsen

 

● Jan Duif (49), die kort geleden in Inzell net naast het goud greep op het WK langebaan voor Masters 50-55, heeft zich op sublieme wijze gerevancheerd door op de snelle baan van het Amerikaanse Salt Lake City het WK Sprint voor veteranen 50-plus te winnen. Hij deed dat door overwinningen op alle vier afstanden en het vestigen van twee wereldrecords, namelijk op de 1000 meter met 1.15,99 minuut en puntentotaal kleine vierkamp met 155.515 punten.

● Dinsdag 2 april aanstaande gaat de Dorland & Theunis loopcompetitie weer van start. De eerste wedstrijd betreft een loop over tien kilometer langs de Warderdijk met start en finish nabij het fort. Start om 19.15 uur, inschrijving van 18.00 tot 18.45 uur in de kantine aan de Burg. Versteeghsingel. De loopcompetitie bestaat uit totaal tien wedstrijden, waarvan de beste zes resultaten tellen voor het eindklassement. Er zijn aparte klassementen voor heren, dames en heren 40-plus. Het inschrijfgeld bedraagt tien euro voor de hele competitie of twee euro voor een losse wedstrijd. Meer informatie via www.avedam.nl.
● Zondag 7 april organiseert basketbal vereniging Volendam ism Kras Recycling de jaarlijkse basketbalclinic voor de basisschool kinderen uit groep 5 en 6.

Om 9 uur zal de zaal klaar gemaakt worden voor de clinic. De kinderen komen vanaf 9.45 binnen en om 10.00 gaat de clinic van start. Heb je vragen over de clinic? Wil je meedoen of meehelpen? Stuur dan een e-mail naar: isabelkras@hotmail.com
Sportflitsen

œ Bij de 28e Dam-tot-Damloop was Kees Karregat de snelste atleet uit Edam-Volendam met een eindtijd van 54.55 minuten. Hiermee werd hij 46e ‘overall’ en 25e van alle Nederlandse wedstrijdlopers. Jan Zwarthoed werd derde in de categorie Mannen 55+ en Gerie Schilder scoorde een tweede plaats in de categorie Dames 40+.

œ De inschrijvingstermijn voor het Jeugdschaatsen met IJsvereniging Edam is afgesloten en voorzitter Louis Meerman kon trots melden dat inmiddels alle 135 plaatsen voor deelnemers bezet zijn en dat men zaterdag 13 oktober met een volle dubbeldeks touringcar vertrekt richting kunstijsbaan De Meent voor de eerste lessen.
œ Bij voetbalclub EVC komt zaterdag 13 oktober de panda van het Wereld Natuurfonds (WNF) op bezoek in het kader van de actie “Geef de aarde door”. De E-jeugd van EVC doet mee aan de WNF Rangerclub voetbalactie. Die dag wordt een inzamelingsactie gehouden en de sociale actie staat verder in het teken van bewustwording voor de jeugd om op te komen voor de natuur en bedreigde diersoorten in het bijzonder.
œ MOVE Heren 1 en Dames 1 houden na twee wedstrijden gelijke tred. Na tweemaal 4-0 verlies in de eerste wedstrijdronde wisten beide teams nu hun thuiswedstrijden in winst om te zetten. MOVE Heren 1 won met 3-2 van Zaanstad 3 en Dames 1 won met dezelfde stand van Alvoco 1 waardoor beide teams de achtste plaats op de ranglijst innemen.Sportflitsen

œ Goalballvereniging 'De Dwarsliggers' is met spoed op zoek naar een trainer. Goalball is een balsport voor mensen met een visuele beperking. Neem contact op met de heer Wim Hoogterp voor meer informatie. Email: wimhoogterp@upcmail.nl, tel: 644288.

œ Landskampioen zaalhandbal Kras/Volendam heeft voor de eerste ronde van de vernieuwde EHF Cup een pittige tegenstander geloot met het Zwitserse BSV Bern Muri. De dubbele confrontatie met de Zwitsers vindt plaats op zaterdag 8 september (thuis, aanvang 15.00 uur) en zaterdag 15 september.Sportflitsen

œ Vanwege de EK-wedstrijd Nederland tegen Duitsland deze woensdagavond geen zomerbridge in het Damhotel. Wel kunnen koffertjes afgehaald worden bij Nel de Boer. Woensdag 20 juni kan men weer terecht. Entree vier euro per paar. Voor de Edammer Tuindrive van zaterdag 7 juli is er nog ruimte voor één team, dat zich kan aanmelden bij John van Voorst.

œ Goalballvereniging De Dwarsliggers zoekt voor het nieuwe seizoen een ervaren trainer die het een uitdaging lijkt om training te geven aan een groep visueel gehandicapte sporters. Men zoekt een gemotiveerde vrijwilliger met affiniteit voor de doelgroep die tegen een kleine vergoeding op woensdagavonden van 18.30 tot 20.00 leiding wil geven aan een uur conditietraining en een half uur goalball. Inlichtingen via 06-47569294, 06-46056264 of via e-mail: vrijwilligersmakelaar@edam-volendam.nl.
œ Tijdens de Special Olympics 2012, die vorig weekend in Den Bosch werden gehouden, hebben de zeventien deelnemende G-atleten van AV Edam flink gescoord. Er werden maar liefst 17 gouden, 9 zilveren en 8 bronzen medailles behaald en tevens werd menig persoonlijk record verbeterd.Sportflitsen

œ Leon Spoorenberg (21), vorig jaar Waterlands topscorer met EVC en dit seizoen ook goed op schot voor zaterdageersteklasser Marken, speelt volgend seizoen voor het Hoornse Zwaluwen ’30, dat deze weken nacompetitiewedstrijden speelt om in de Hoofdklasse te blijven.
œ Een team van Wielervereniging Greuter met renners Nick Hansen, Pieter Zwarthoed, Laurens Snoek en Cees Snoek heeft zich onlangs gekwalificeerd voor de finale van de Rabo Ploegentijdrit voor merkenteams die op 21 september wordt georganiseerd, in de week dat ook het WK voor profs in Limburg plaats vindt. Komende week neemt WV Greuter met drie ploegen van vier renners deel aan de Rabo Meertour, die van donderdag 17 tot en met zondag 20 mei in de kop van Noord-Holland wordt verreden.

 
Sportflitsen

œ Ook dit voorjaar rijdt de Vliegende Sport Brigade van Sport-Koepel Edam-Volendam weer door de gemeente om de jeugd enthousiast te maken voor sport en spel. Afgelopen twee weken werden talrijke activiteiten bij basisscholen ondersteund, maar ook de komende periode worden er overal evenementen georganiseerd. Aanstaande zondag, 22 april, wordt in samenwerking met Wielervereniging Greuter Volendam een FietsExperience op het Europaplein en een Dikke Banden Race in de Zeestraat georganiseerd in het kader van de doorkomst van de Ronde van Noord-Holland georganiseerd.

œ Triatleet Peter Bakker heeft beslag weten te leggen op de eerste plaats in de categorie 60+ bij de Carvalho Winterseries, een serie van vier wintertriatlons en één winterduatlon georganiseerd door de Nederlandse Triatlon Bond. Met respectievelijk een eerste, derde, tweede en wederom een derde plaats had Peter voldoende punten behaald voor de titel.Sportflitsen

● Atletiekvereniging Nea-Volharding organiseert zondag 8 december de tiende editie van de Purmerbosmarathon. Naast de wedstrijdloop over de klassieke afstand van ruim 42 kilometer (start 10.00 uur / inschrijfgeld € 10,=) kan men ook kiezen voor marathonestafette (start 10.00 uur / € 2,50 per persoon), trimlopen over 12, 8 en 4 kilometer (start 11.30 uur / € 3,=) en jeugdlopen over 1,5 en 3 kilometer (start 11.00uur / € 2,=). Startadres is in het Purmerbos bij de laatste parkeerplaats tegenover Westerweg 12. Inschrijving start om 09.00 uur. Na afloop is er warme erwtensoep voor iedere deelnemer.
● Bij het NK Teams, georganiseerd door Turning Spirit Amsterdam in Sporthal Ookmeer, waar ook de turnsters van Turnz Volendam bijna dagelijks trainen, werd uitstekend gepresteerd door diverse turntalenten uit onze regio. De 11-jarige Sanna Veerman uit Oosthuizen werd overtuigend kampioen met haar groep in de categorie Eredivisie. In de categorie Senior Eerste Divisie kwamen Anne Kamphorst, Lisa van der Spek, Kimberley Vosshard en Christine Tol uit op niveau Supplement A en werden in deze categorie tweede, om een dag later knap vijfde te worden in de Eredivisie-wedstrijd. De Volendamse talentjes Lindsey Bond en Beau Pijlman werden met hun teamleden Bondskampioen niveau Supplement C. Ook andere teams van Turnz vielen in de prijzen.
Sportflitsen

● Henk Roos, voorzitter van Hengelsportvereniging Edam ’68, is afgelopen weekeinde Nederlands kampioen baarsvissen geworden. Er werd gevist in de Grote Sloot nabij Burgerbrug en Henk Roos, meermalen winnaar van de titel Baarsvisser van het Jaar en de Nederlandse titel, wist zijn 59 concurrenten wederom te verslaan.
● IJsvereniging Edam start aanstaande zaterdag (11 oktober) met 88 kinderen aan het nieuwe seizoen Jeugdschaatsen. Gedurende tien sessies op zaterdagochtend op kunstijsbaan De Meent in Alkmaar wordt de jeugd onder vakkundige begeleiding de kunst van het schaatsen bijgebracht. Iedere zaterdag zullen de bussen vertrekken om 09.45u richting Alkmaar om telkens om 13.00u weer in Edam terug te keren. De diploma-uitreiking zal zaterdag 13 december gebeuren in de kantine van voetbalvereniging EVC.
● Met een overtuigende 4-0 overwinning (setstanden 25-18, 25-17, 25-23 en 25-21) op Clam Dycke HS1 uit Krommenie heeft het eerste herenteam van MOVE een goede warming-up gehad voor de eerste topper in Warmenhuizen tegen Dinto HS2 die voor woensdag aanstaande op het programma staat.
● Een overwinning met klinkende cijfers (32-24) op koploper Qubiq Achilles Bocholt heeft de handballers van Kras/Volendam weer op het juiste spoor gezet in de BeNe-League. Na de teleurstellende resultaten eerder in deze competitie en het verlies in de strijd om de Supercup tegen Targos Bevo geeft dit resultaat een positief perspectief voor de selectie van coach Mark Schmetz, die in één klap van de zevende naar de derde plaats op de ranglijst zijn doorgeschoven.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook