SMAAK = MIJN LEVEN

SMAAK = MIJN LEVEN

Victory Wines verkoopt voortaan biologische wijn vanuit Bakhuis de Koophandel

Eerst op het Fort bij Edam, later vanuit huis en nu vanuit Bakhuis de Koophandel. Edammer Peter Jansen is liefhebber, wijnkenner en - handelaar. Sinds kort met heerlijke biologische wijnen uit Duitsland.

“Als jongetje van tien jaar, oudste zoon van de consumptie ijsfabrikant Willy Pieter Jansen in IJmuiden, logeerde ik regelmatig bij mijn opa en oma in Amsterdam Oost. Mijn opa was adjunct -directeur bij Erven Lucas Bols, anno 1575. Zij hebben nog altijd de leuke slogan: “Elken dag een glaesje”. Deze opa, Jaap van Zutphen heette hij, en zijn broer Piet van Zutphen, hebben eigenlijk de grootste invloed op mijn smaakontwikkeling gehad. De aan de Voorhaven wonende wijnhandelaar Peter Jansen, die sinds kort zijn (biologische) wijnen ook via Bakhuis de Koophandel aanbiedt, vertelt over zijn passie.

“Piet was commissionair op de Beurs en zijn bijnaam was “Champagne Piet”. Dat kwam doordat hij altijd op champagne trakteerde als hij lekkere koerswinsten had verzilverd. Deze Piet nam ons altijd mee uit eten, naar restaurants als “De Kleine Bijenkorf” naast hotel Victoria in Amsterdam, of naar Schiller op het Rembrandtsplein.”

“Terug naar mijn opa: ik herinner mij nog heel goed dat ik een keer mee mocht naar zijn werk bij BOLS op de Rozengracht, daar kwam ik als kleine jongen op zijn laboratorium. Fantastisch vond ik het: al die geuren en kleuren van de drankjes waar hij mee bezig was. Daar zette ik de eerste geuren en smaken “klem”. Dat is mijn uitdrukking voor wat ik in modern jargon Mindfull ruiken en proeven zou willen noemen. Niet zo maar een snif of een slok, nee met 200% concentratie die geur en smaak tot je nemen om hem dan later weer terug te kunnen roepen.”

“Dezelfde opa had, vanwege zijn misvormde hand, opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd bij AFC, geen rijbewijs. Daarom namen hij en mijn oma altijd de trein. Tijdens mijn logeerpartijtjes namen zij mij mee naar restaurants zoals De Lage Vuursche, De Bokkedoorns of De Pilaren in Bergen. Daar is mijn smaakontwikkeling begonnen. Mijn opa proefde niet gewoon, hij slobberde altijd. Als kind begreep ik daar niets van, pas toen ik zelf aan de Vinologen Opleiding begon (2002) snapte ik het pas.”

“Komen we in de ijsfabriek van mijn vader terecht. Daar in IJmuiden, aan de Velserduinweg 21, stond de Kennemer IJsfabriek, mijn ouders kochten dat consumptieijsfabriekje in 1960. Wij verhuisden uit grote stad Rotterdam naar de vissersplaats aan het Noordzeekanaal. Onder dat fabriekje zat een keldertje, daar stonden tientallen flessen kleur- en smaakstoffen van o.a. de firma Gruno in Naarden. Ik vond dat een geweldige ruimte om eens lekker je neus op te halen. Frambozengeur gemengd met aardbeien en banaan, of pistache met malaga. Heerlijk.”

“Enfin ik werd ouder en mijn vader vormde zijn ijsfabriekje om tot CARACO IJS groothandel. Omdat hij niet afhankelijk wilde zijn van CARACO ging hij MOTTA ijs uit Italië importeren. Ik weet nog goed dat ik met hem mee mocht naar Wiesbaden, daar zat het kantoor van Motta in Duitsland. Ik moest van mijn vader alles proeven en mijn mening geven.”

“Via mijn latere werk kwam ik in Hong Kong, voor mij een luilekkerland: Parry Pacific Ltd. was de importeur van o.a. Bollinger Champagne, Louis Jadot en Mommessin Bourgogne, William Fèvre Chablis, Frescobaldi uit Toscane, Faustino Martinez uit Rioja, Joao Pires uit Portugal, Franz Reh uit Duitsland, Santa Rita uit Chili, Stag's Leap uit Californië, Backsberg uit Zuid Afrika, Rosemount uit Australië en Cloudy Bay uit Nieuw Zeeland. Met de Cloudy Bay Chardonnay 1988 won ik de Pacific Rim Wine Contest, uitgeschreven door de South China Morning Post.”

“In 1995 kochten wij een huis in Franschhoek. Laat dat plaatsje, drie kwartier rijden van Kaapstad, nu net de culinaire hoofdstad van Zuid Afrika zijn. Margot Janse kookte er jaren lang de sterren van de hemel in Le Quartier Francais.”

“In 2002 opende ik in Fort bij Edam VICTORY WINES, importeur van boutique wijngaarden uit Zuid Afrika. Ik begon de lokale wijnboeren in Franschhoek te helpen, dat waren Chamonix, Haute Cabrière, La Petite ferme, Stony Brook en La Bri. Twee keer per jaar hield ik een overzichtsproeverij. In 2003 werd ik Register Vinoloog en in 2017 heb ik het examen weer gedaan om mij wederom Register Vinoloog te kunnen noemen, officieel tot 2027.”

“Omdat er inmiddels veel lekkere biologische en bio-dynamische wijnen worden gemaakt, voegde ik vorig jaar BIOLAND WEINGUT SCHWARZTRAUBER toe. Gerhard Schwarztrauber begon in 1988 al met biologische wijnbouw. Tijdens mijn regelmatige bezoeken aan de prachtige VDP (Verband Deutsche Prädikatsweinen) proeverijen. Sprong op het gebied van de Sylvaner druif steeds de wijngaard BICKEL-STUMPF eruit. Samen met mijn zoon Victor bezocht ik deze schitterende wijngaarden in Frankenland. Met veel plezier vertegenwoordigen wij dit trotse VDP wijnhuis.”

De biologische wijnen van wijngoed Schwarztrauber zijn via Victory Wines vanaf nu te verkrijgen in Bakhuis de Koophandel aan de Voorhaven 127 in Edam.


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook