Sint Nicolaas intocht één groot feest!

Sint Nicolaas intocht één groot feest!

Eén groot feest! Zo kan de binnenkomst van Sint Nicolaas in Edam getypeerd worden. Alles werd zondag van stal gehaald om er een groots onthaal van te maken. Het moet de Goedheiligman goed hebben gedaan, na de hoofdstedelijke discussie rondom de kleur van zijn trouwe metgezellen. En voor Bril Piet betekende het ook nog eens een onvergetelijke verjaardag.

Elk jaar weet de omvangrijke organisatie weer een nieuw kleur aan de intocht te geven. Met steun van musicalvereniging De Toverbal, de Pepernotenband, de meiden van Showgroep Edam, EHBO en brandweer en het Koninklijk Edams Fanfarekorps waren alle registers opengetrokken.

Gerucht
Het gerucht dat het lokale fanfarekorps voor de laatste maal haar aandeel heeft geleverd, was zondag jongstleden de enige smet op het feestelijke onthaal. Een gebrek aan leden dwingt de vereniging zeer hard na te denken over de toekomst…

Dringen
Nadat de boot de Kettingbrug om stipt twee uur naderde stroomde de Edamse binnenstad helemaal vol belangstellenden. Jong en ouder hadden zich verzameld langs de waterkant waar het dringen was voor een mooi plaatsje.

Populair
Bij de Schepenmakersdijk stapte Sint Nicolaas over in de vertrouwde koets, waarna de stoet omzoomd door duizenden bezoekers, de weg naar het Damplein zocht. Het plein was al vol ver voordat de Sint in beeld kwam, mede het gevolg van de traditie die in Edam regionale naam heeft gekregen en het zachte herfstweer.

Jarig!
Rond de Dam ontvingen burgemeester Van Beek en zijn vrouw het Spaanse gezelschap. Hierna waren de schijnwerpers voor enige tijd gericht op de jarige Jop. Bril Piet werd vijftig en dat moest gevierd worden. Zowel de leden van de Pepernotenband als de keurtroepen van de Sint vormden een lange haag richting de top van de Dam. Daar stond een enorm cadeau te wachten.

Ballonnen
Nadat Bril Piet, samen met duizenden toeschouwers, keurig had afgeteld werd het pakket geopend. Enkele tientallen ballonnen zochten direct het luchtruim. De muziek werd opnieuw ingezet en een lange polonaise volgde.

Leukste tijd
Traditionele en moderne sintliedjes werden afgewisseld. Het plein genoot met volle teugen. Drie weken lang staat ons land in het teken van een van de leukste tradities. Met de intocht in gedachten kan het feest nu al niet meer stuk!
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook