‘Schrijvende onderwijzers’ in Schooltje van Dik Trom

‘Schrijvende onderwijzers’ in Schooltje van Dik Trom

Zaterdag 12 oktober wordt in Het Schooltje van Dik Trom de tentoonstelling Schrijvende onderwijzers geopend door burgemeester Sievers van Edam-Volendam en Ton van der Lee, achterkleinzoon van C.Joh. Kieviet.
Bij de opening zal Ton van der Lee zijn onlangs uitgegeven boek over zijn overgrootvader presenteren.

Er zijn veel schrijvende onderwijzers, zowel vroeger als nu. In het Schooltje wordt aandacht geschonken aan onder andere Willem van Twisk, onderwijzer te Warder van 1874-1814, Chris van Abkoude, W.G. van de Hulst sr. en Leonard Roggeveen.
Boeken uit de eigen collectie van het schooltje zijn tentoongesteld, waaronder nieuwe aanwinsten van C.Joh Kieviet.

Geen kattekwaad
Leesboekjes zijn in de 19e eeuw nog erg moraliserend. Kinderen moeten goed naar hun ouders luisteren, zijn brave wezens en halen geen kattenkwaad uit. Het was belangrijker wat er werd gelezen dan dat ze leerden lezen. In schoolboekjes stond vooral hoe je je moest gedragen. Het ging in de eerste plaats niet om de bevordering van de leesvaardigheid, maar om de opvoeding van kinderen tot deugdzame burgers. C. Joh. Kieviet is een van de eerste schrijvers die inziet dat het ook anders kan, hoewel zijn eerste twee boeken - De twee neven  en Frans van Dorentil - ook nog wel moraliserend en opvoedend zijn.

Pietje Bell
Kieviet en Van Abkoude, de schrijver van Pietje Bell,  zijn vaak verguisd, omdat ze kinderen kattenkwaad lieten uithalen en kinderen geen goed voorbeeld gaven. Ze kropen als het ware in de huid van het kind, lieten de kinderen kind zijn. Kinderen vonden de boeken juist daardoor leuk.
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook