Schoenmakerij De Rode Laars stopt ermee

Schoenmakerij De Rode Laars stopt ermee

“Als je met je neus boven de toonbank uit kwam, moest je al meehelpen”, aldus Ellie Frederiks-Gorter uit Oosthuizen. Als jong kind hielp ze thuis koekjes inpakken, meewerken. Ze trouwde Niek Frederiks, werden ouders van Maartje en Frits. Ze ging in de leer, startte een ambachtelijk bedrijf. Tot 22 december is haar schoenmakerij De Rode Laars open, daarna gaat de deur dicht want Ellie stopt ermee. Dertig jaren heeft zij klanten bediend in de wijde omgeving, Ellie is een begrip.

De naam Gorter verraadt al waar zij vandaan komt: uit Edam natuurlijk. Ze stamt uit een ondernemersfamilie. Een opsomming: zus Leen was huisschilder, zus Marianne heeft een schoonheidssalon, broer Ruud was bakker, zoon Peter drijft nu de zaak en zus Lia is directeur van de wereldwijd opererende Stichting Cultuurinventarisatie. Ellie en echtgenoot Niek hebben de ondernemersgenen doorgegeven aan dochter Maartje die ceo is van Hello Fresh.

Aanloopje
Ellie: “Er is een aanloopje voor nodig geweest naar het moment van echt stoppen. Eerst minder dagen open, een oppasdag op het kleinkind, Niek met pensioen. Ik zal de contacten, het praatje gaan missen. Vooral ouderen vertellen uitvoerig wat hen bezighoudt.”

Nieuwe bestemming
De schoenmakerij krijgt een andere bestemming, wordt hobbyruimte waarin Ellie vooral handarbeid wil verrichten. Misschien gaat ze wel beeldhouwen. Feit is dat er een zee van tijd vrij komt om te doen waar zij beiden zin in hebben. Dat betekent niet alleen sportief bezig zijn op het Noordzeestrand, maar ook cultureel; de museumjaarkaarten zijn een prima investering.

Nieuw verkooppunt
“Fournituren, veters, schoenpoets en inlegzooltjes gaan naar de buren”, zegt Ellie. “De Snuffelhoek van Annelies Mantel op Oosteinde 2 in Oosthuizen wordt het verkooppunt van deze spullen en de machines vinden een andere bestemming.” Zij vervolgt: “Elk jaar daalt het aantal bedrijven in de schoenmakerij, maar ik ben ervan overtuigd dat het werk altijd zal blijven bestaan. Het is een prachtig ambacht.”
Yvonne Jonkman


 
BASE-it Computers De Boer Accountants Harmonie Kapper Sjoerd Lux Photograpy Cor Kes Ronald Schot Smits Web Stadskrant adverteren Uitgeverij De Stad Hotel Restaurant De Fortuna schoonmaak & opruimbedrijf HARRIE
Facebook